Durerile de spate – ce trebuie sa stii pentru a le evita!

Durerile de spate sunt dintre afectiunile cele mai frecvente in lumea occidentala si, uneori, sunt catalogate drept epidemie. Aproximativ 60 -80 % din populatie va avea o durere de spate acuta (tip lombalgie acuta) la un moment dat pe parcursul vietii.

A avea grija de spatele nostru este, deci, primordial. Durerile de spate pot altera substantial calitatea vietii. In absenta unor gesturi de protectie si de ingrijire, aceste dureri pot deveni cronice si handicapante.

De aceea, astazi farmacist.info a decis sa va prezinte in detaliu acest subiect, incepand cu o mai buna intelegere a spatelui, anatomia si functionarea sa sanatoasa, precum si factorii de risc care pot duce la dureri de spate. Mai apoi vom discuta cum ne putem proteja si cum putem evita durerile inutile.

Cat de bine va cunoasteti spatele?

O buna intelegere a spatelui este primordiala pentru preventia durerilor in aceasta zona.

Pe tot parcursul zilei, spatele nostru este solicitat in pozitii mai mult sau mai putin confortabile care ii cer eforturi continue. O buna cunoastere a fiecarei parti a spatelui, articulatiile care ii confera soliditate, suplete si flexibilitate, va va permite o mai buna intelegere a zonelor de fragilitate. Veti intelege mai usor de ce si cum apar durerile…

Obiectivul acestei prima parti este sa intelegeti cum functioneaza spatele, sa aveti niste notiuni de baza despre lombalgii pentru a putea va proteja eficient.

Vom discuta urmatoarele aspecte:

 • din ce este constituit spatele si care este rolul fiecarui element
 • ce miscari si pozitii pot declansa dureri
 • ce gesturi se pot adopta pentru a preveni durerile de spate

Din ce este constituit spatele?

Coloana vertebrala, sau sira spinarii, ne permite sa ne metinem in picioare. Este compusa din 33 de vertebre, dintre care 24 sunt mobile, care se insiruie una dupa alta. Coloana vertebrala gazduieste si protejeaza maduva spinarii – ¨autostrada¨ prin care tranziteaza numeroase fibre nervoase si nervi ai corpului.

Coloana vertebrala are 5 parti. De sus in jos:

 • zona cervicala compusa din 7 vertebre cervicale
 • zona dorsala compusa din 12 vertebre dorsale sau toracice
 • zona lombara compusa din 5 vertebre lombare
 • sacrum care se articuleaza cu vertebrele, compusa din 5 vertebre fixate intre ele
 • coccis compus din 4-6 vertebre atrofiate

Fiecare vertebra, un element major al coloanei, este compusa din 3 elemente:

 • o parte anterioara care joaca rol de pilon
 • o parte posterioara
 • o gaura centrala prin care trece maduva spinarii

Intre fiecare vertebra se gaseste un disc intervertebral format din lamele cartilaginoase si un nucleu central. Acesta joaca roluri majore:

 • rol de fixare – mentine vertebrele unite
 • rol in mobilitate – permite depasarea vertebrelor in 3D
 • rol amortizare si de repartitie a presiunii – absoarbe socurile si permite redistribuirea presiunii inspre alte zone ale vertebrei

Coloana este sustinuta de ligamente foarte solide si de muschi care participa la principalele miscari. Este vorba de:

 • muschii spinali – permit coloanei sa se intinda
 • muschii psoas si abdominali – ajuta coloana sa se plieze si sa se intoarca

De ce apar durerile de spate?

Ne solicitam spatele in permanenta si de multe ori fara grija. Din pacate, cu varsta, spatele nostru devine din ce in ce mai putin suplu si se uzeaza, provocand aparitia unor leziuni responsabile de lombalgii.

In continuare, vom vedea impreuna care sunt pozitii susceptibile sa ne faca rau. Credem ca o mai buna cunoastere va va permite sa aveti mai bine grija de spatele vostru.

Spatele nostru este foarte solid. Aceasta calitate este data de cele 4 curbaturi naturale si de muschii care fac sa functioneze in armonie: muschii spatelui, dar si muschii abdominali si muschii bazinului.

Desi este una dintre partile cele mai robuste ale corpului, anumite miscari si posturi pot provoca dureri:

 • mentinerea prelungita intr-o pozitie obositoare: prea mult timp asezat pe scaun la masa sau in masina…
 • gesturi bruste si neglijente: ridicare unor greutati mari cu spatele indoit…
 • anumite gesturi repetitive precum maturatul zapezii…
 • miscari extreme, mai ales prin intoarcere brusca: prinderea unui obiect aflat pe bancheta din spate a masinii atunci cand suntem asezati in fata…
 • purtarea repetata a unui obiect greu care creste, la randul lui, riscurile pentru durerile de spate…

Ati inteles – spatele nostru este solicitat in permanenta in viata cotidiana. Trebuie sa ne reamintim de asta ca sa putem sa-l protejam si sa ne ferim de anumite gesturi si pozitii.

Daca ati avut deja dureri de spate, stiti cat este de important sa il protejam.

Daca va doare spatele in acest moment, stim cat este de frustrat. Daca nu ati discutat inca cu medicul vostru, va sugeram sa o faceti.

Reveniti pe farmacist.info, in urmatorul articol pregatit vom vorbi despre factorii de risc care duc la aparitia durerilor de spate si incepem sa discutam despre cum putem sa le prevenim in viata de zi cu zi.

Daca gasesti acest articol util si crezi ca ar putea sa ajute pe cineva din familia ta sau un prieten, nu ezita sa-l dai mai departe! Pentru orice intrebare adresata direct farmacistilor, ne poti contacta aici.

Sanatate!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.