Farmacist in strainatate: Comunitatea Globala

Dupa trista veste legata de Brexit și în ultima vreme, dupa noile desfasurari cu alegerea unui lider in SUA care spune ca doreste să închidă granițele și sa ridice ziduri, vreau să împărtășesc cu voi experienta mea de a lucra ca un străin în Franța si despre ce inseamna sa faci parte dintr-o comunitate globala.

Contextul national

Așa cum am menționat într-un articol anterioar împărtășit pe blogul colegului nostru Scotian, Johnathan Laird, intitulat “Farmacist Post-Comunist Roman”, am trăit cea mai mare parte a vieții mele de adult într-o țară din Europa de Est. Inainte de 1989, cu toate că România nu a fost în Uniunea Sovietică (spre deosebire de ceea ce cred mulți oameni), am facut parte din blocul estic și am fost tara semnatoare a Pactului de la Varsovia. Eram atunci, pentru vest, o țară obscura din punct de vedere geopolitic. Acum, la aproape 27 de ani după căderea comunismului, din păcate, rămânem o tara obscura în ochii lumii dezvoltate și chiar și în propria noastra viziune.

Cu toate acestea, România a oferit lucruri mari omenirii de-a lungul veacurilor. Doar pentru a enumera câteva: descoperirea insulinei de către Dr. Nicolae Paulescu, inventarea aeronauticii moderne si a avioanului cu reactie de catre Henri Coandă, descoperirea ribozomilor de catre laureatul Premiului Nobel, George E. Palade, crearea unui nou domeniu de studiu numit cibernetica de catre Stefan Odlobeja, si multe altele. Acest lucru arata că, deși România nu a fost niciodată (și probabil nu va fi) o putere mondiala, tara noastra deține totusi esența măreției prin oamenii săi. Și oamenii pot atinge această esență atunci când sunt expusi la mediul potrivit.

Am terminat studiile de farmacie în 2011 și am început să lucrez imediat ca farmacist comunitar. O experiență grozava, care m-a ajutat să învaț o mulțime de lucruri despre lucrul cu pacientii, sa fiind asertiv, calm și înțelegator. Dar, datorita firii mele dinamice și curioase, lucrul in farmacie nu mi-a fost suficient. Am vrut să experimentez si alte părți ale profesiei mele. Așa că am ales sa dau examenul național de rezidențiat și am început să lucrez ca rezident de farmacie clinica alaturi de medicii din spitalele tarii. O altă experiență mare despre care am sa va povestesc in detaliu cu alta ocazie.

Una din cele mai importante dorinte ale mele inca de cand eram mic a fost sa predau. In consecinta am decis să încerc asta. Am început să predau lucrări practice de chimie-fizica studenților facultatii de farmacie din Cluj. A fost minunat. Am avut o relatie buna cu ei, ne-am ascultat reciproc, am muncit impreuna, am fost flexibili si am reusit sa ramanem in bune legaturi si acum, la 3 ani distanta de la acele momente frumoase.

Dupa 2 ani in care faceam 3 meserii in acelasi timp (predat, lucrat in farmacie si in spital) am decis să ma mut în străinătate. În principal pentru că am început o altă experiență profesională (a 4 a !), si anume cercetarea medicală prin înscrierea într-un program de doctorat. Din moment ce, din păcate, nu am avut prea multe oportunități de a lucra într-un laborator de cercetare în România, am început să ma uit în afara, spre Occident. Si, intr-o zi, după ce nu am reusit sa obțin un grant de cercetare la care aplicasem, cand mă simțeam foarte demotivat in legatura cu cercetarea și perspectivele carierei mele, mi-a venit o idee si un impuls. Am cautat pe google echipe unde as putea lucra in strainatate. După câteva încercări, am găsit pe cineva (un doctor foarte important din Franța, care era sef de echipa și avea in portofoliu proiecte în valoare de milioane de euro de cercetare medicala) și i-am trimis un e-mail. Asa din senin, de nicăieri, fără să ne cunoastem. De fapt, numele lui de familie mi-a atras atentia, era un nume român. Cu toate acestea, toate conversațiile purtate intre noi au fost în limba engleză, nu am vrut să ma foloseasc pe deplin de “atuul” meu romanesc. I-am scris despre ce imi doresc sa fac si am asteptat un raspuns. După doar 2 zile, l-am primit. Am fost uimit. Una dintre cele mai importante personlitati in studiul ficatului din Europa a răspuns la un e-mail cuiva pe care nu il cunostea deloc. Nu puteam să cred. Acum, la aproape 3 ani de la aceste evenimente, știu că, dacă cineva are nevoie de ajutorul meu, chiar dacă nu știu persoana, voi încerca să-l cunosc și să-l ajut pentru ca asa am fost si eu ajutat de catre un necunoscut.

Contextul global

Este greu sa lucrezi în străinătate? Desigur ca este. Limba, cultura, modul de gândire, societatea, vremea, acestea sunt doar câțiva factori care vor diferi de condițiile “normale” pe care le cunosti în țara ta natală. Dacă adăugați faptul că trebuie să fii la curent cu ceea ce este considerat normal și acceptat în noua țară de către noii tăi colegi și prieteni, lucrand intr-o tara straina iti ocupă tot timpul și energia pe care le ai.

Parti bune? Ei bine, dacă tranzitati (cum am făcut-o eu) dintr-o mai puțin dezvoltata într-o țară mai dezvoltată, atunci aveți unele avantaje:

1. Transportul public: Nu pot spune de destul de multe ori cat de “norocos” este Occidentul sa aiba un transport public bine dezvoltat.

2. Artă și cultură: în funcție de țară și oraș, desigur, dar am impresia in Vest că arta nu este considerată neaparat un lux sau ceva plictisitor, ci mai degraba o necesitate publica.

3. Servicii medicale: dacă ați fost vreodată internat intr-un spital din România, știi despre ce vorbesc . Serviciile medicale din Occident sunt mai bine, fără îndoială.

4. Bunele maniere și educația: când m-am mutat în Franța, am fost atât de surprins să vad faptul că oamenii nu sar la cearta atat de repede pe strada (vorbesc de necunoscuti aici). Nu mă înțelegeti greșit, francezii se supăra unii pe alții, dar intr-un mod mai politicos, mai calm, nu se streseaza sa demonstreze cine e destept si cine e prost.

5. Ultimul, dar nu cel din urma (și acest lucru este specific, poate, în Franța?), alimentatia: dacă doriți să va pensionati și să traiti o viață culinara buna, mutati-va în Franța. Va veti felicita pentru alegerea facuta.

Asa ca, de ce ar trebui sa fie constienti farmaciștii (și oameni de orice profesie de altfel) atunci când se deplasează într-o altă țară pentru a lucra?

Ei bine, mai întâi trebuie să înțelegeti că nu toată lumea gandeste în același fel ca voi. Cu cat va mutati mai departe de locul de bastina, cu atât mai diferite veți găsi cultura și ideologia acolo. Deci, să fiti pregătiți să acceptati faptul că oamenii sunt diferiti, va va salva de o mulțime de dureri de cap.
În al doilea rând, să fiti pregătiti sa fiti stereotipat la început. Nu pentru că strainilor nu le place de romani, sau de voi ca persoana, ci pentru că lumea se teme de ceea ce nu cunoaste. Și pentru că frica se va transforma in generalizare și chiar in furie în cazul în care nu sunt tratate corect din partea ta. Poți incepe prin a dovedi mai întâi că nu esti o amenințare la adresa noilor colegi și că ești foarte bun in meseria ta. Atunci când oamenii văd un profesionist bun care este, de asemenea, si bine-crescut ce provine dintr-o țară în care au crezut ca nu exista nici macar curent electric, te vor respecta și te vor integra în viața lor profesională și personală foarte rapid.

În cele din urmă, zâmbeti mereu și să fiti politicosi. Cea mai bună carte de vizită pe care ar trebui să o aveți întotdeauna la voi este un zâmbet. Oamenii raspund mult mai bine la un zâmbet. Oamenii raspund mult mai bine la politețe. Creșc șansele tale de a crea legături cu oamenii de acolo oferind un pic mai mult la început, și apoi, relatiile se vor modela si lucrurile se vor echilibra de la sine.

Comunitatea globala

Cel mai important lucru pe care l-am invata de cand traiesc în străinătate este ca, chiar dacă naționalitatea mea este română, in primul rand fac parte dintr-o comunitate globală. Am plecat din România ca un naționalist și încă sunt mândru de rădăcinile mele moldovenesti, dar sunt mult mai fericit sa întâlnesc oameni diversi si sa apuc sa ii cunosc. Aceasta este frumusețea lumii de azi. Avem, mai mult ca niciodata, posibilitatea sa facem sa calatorim, sa ne miscam. In schimb, exista parca un efect compensator ce s-a pornit ca un val pentru a ne separa mai mult, bloca, si inchide. Va exista întotdeauna o teama de necunoscut, de alti oameni, de națiuni straine, dar o teama fata de spiritului uman nu ar trebui să existe! Frontierele poate ne vor proteja de efectele dăunătoare ale exteriorului, dar, in acelasi timp, ele ne privează de experienta incredibila de a întâlni pe cineva complet diferit fata de tine și sa învățam lucruri noi. Aceasta este frumusețea lumii de azi, deschiderea pe care ne-o ofera.

Andrei,


Aveti feedback? Il primim cu placere:


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.