Leziuni ale mucoasei orale cu potențial de malignizare

Cancerul oro-facial este o afecțiune cu incidenta în creștere atât în S.U.A cât și în Europa. Este considerată o afecțiune a populației  vârstnice, dar în ultimul timp s-a constatat o tendință de scădere a vârstei de apariție. La apariția bolii participă factori și cofactori oncogeni, ce determină mutații genetice și imunologice.

Regiunea orală și maxilo-facială cuprinde numeroase structuri anatomice importante, cu o vascularizație bogată, atât sanguină cât și limfatică, aproximativ o treime din totalitatea limfonodulilor din organism fiind situați la nivelul gâtului. De aceea, în cazul unei tumori maligne la acest nivel, sunt afectate rapid structuri de importanță vitală, iar metastazele locale și generale sunt de asemenea prezente în multe dintre cazuri.

În anul 2008, în România, incidența leziunilor tumorale maligne la nivelul cavității bucale și buze era de 4, 8% din totalul cancerelor , cea mai frecventă formă de cancer la acest nivel fiind carcinomul cu celule scuamoase. Dar, multe dintre aceste carcinoame se dezvoltă din leziuni preexistente la nivelul cavității bucale.

Aceste leziuni  cu potențial de malignizare ale cavității bucale reprezintă o problemă de sănătate la nivel mondial deoarece, deși multe dintre ele pot fi depistate cu ușurință printr-un control de rutină la medicul dentist, marea majoritate sunt diagnosticate în faze tardive.

În cazul leziunilor displazice descrise, cele mai semnificative sunt: eritroplazia, leucoplazia, lichenul plan, lupusul eritematos, papilomatoza floridă a cavității bucale.

Leucoplazia

Poate fi caracterizată ca o pată albă, prezentă la nivelul cavității bucale, care nu poate fi îndepărtată prin ștergere cu o compresă de tifon și care nu poate fi încadrată de către medic în altă categorie de afecțiuni. Așadar este diagnosticată prin excluderea altor afecțiuni cu aspect asemănător.
Se localizează frecvent la nivelul limbii, palatului, mucoasei bucale, planșeului bucal, buzelor și regiunii posterioare de ultimul molar inferior (cunoscută și sub numele de trigon retromolar)

Eritroplazia

Eritroplazia este reprezentată de o pată roșie, cu aspect catifelat, la nivelul mucoasei cavității bucale, care nu poate fi îndepărtată prin ștergere cu o compresă de tifon și care nu poate fi încadrată de către medic într-o altă categorie de afecțiuni. Este considerată o formă de debut a tumorilor maligne din cavitatea bucală. Cel mai des, eritroplazia apare la nivelul planșeului bucal, părților laterale ale limbii, palatului și trigonului retromolar.

Lichenul plan

Simptomele pot fi variate: zone cu aspect de retea dantelata la nivelul obrajilor si al limbii, ulceratii dureroase, senzatie de arsura sau mancarimi si alterarea gustului (deseori aparitia unui gust metalic).

Lupus eritematos

Lupusul eritematos sistemic ( LES ) reprezinta o boala inflamatorie cronica a tesutului conjunctiv, de cauza autoimuna, cu determinari multisistemice (afecteaza mai multe tesuturi ale organismului). La nivel bucal se manifesta prin ulceratii ale mucoaselor.

 

Factori de risc:

Tutunul

Fie că este vorba de fumat, mestecatul de tutun sau fumatul pasiv, tutunul este un factor principal de risc în cazul apariției leziunilor premaligne. Acest lucru a fost dovedit prin numeroase cercetări, în cazul fumatului gudroanele produse prin ardere sunt responsabile de apariția acestor leziuni.

Alcoolul

Alcoolul este și el considerat un factor de risc important, iar în combinație cu tutunul, efectul acestora este potențat. Alcoolul își exercită efectul atât local (prin contactul direct al impurităților pe care le conține), dar și la nivel sistemic (general). Se consideră că un consum de peste 1l de alcool nedistilat pe zi sau 250ml de alcool distilat pe zi reprezintă un factor de risc important în apariția acestor leziuni premaligne.

Agenți infecțioși

La nivel local, candida albicans este deseori prezentă pe fondul leucoplaziei. Se presupune că aceste microorganisme determină produși cancerigeni (nitrozamine endogene), care sunt responsabili de inducerea tumorilor maligne la nivelul cavității bucale.  Alți factori infecțioși – virusul papiloma uman, virusul herpex simplex – sunt considerați, de asemenea, factori de risc în apariția leziunilor premaligne și maligne.

Statusul dentar și parodontal

Igiena orală deficitară, prezența infecțiilor dentare și parodontale, precum și iritațiile constante ale mucoasei bucale produse de margini dentare tăioase, ascuțite (fie ale dinților naturali, fie ale obturațiilor dentare sau ale lucrărilor protetice), precum si bimetalismul produs de prezenta unor lucrari protetice din metale diferite sunt cunoscute ca fiind un factor de risc în apariția leziunilor premaligne.

Factorii de risc generali în apariția acestor leziuni sunt aceiași ca și pentru alte tumori maligne. Astfel, vârsta (peste 45-50 de ani) reprezintă un factor de risc, precum și anumiți factori nutriționali (niveluri scăzute de vitamina A sau ale vitaminelor B). De asemenea, deficitul imunitar, fie ca este vorba de o imunodepresie cauzată de virusul HIV, fie că este produs prin medicație imunosupresoare, favorizeaza aparitia leziunilor precanceroase.

Diagnostic

Diagnosticul acestor leziuni se poate face in cadrul unui control de rutina de catre medicul stomatolog. Acesta examineaza cu atentie mucoasa jugala( a obrajilor), planseul lingual, limba, fata mucozala a buzelor. Examinarea asociaza si alte metode de diagnostic ce presupun colorarea leziunii cu albastru de toluidina, citologia orală (prin raclarea unui strat de celule superficiale de la nivelul leziunii) sau metode iluminescente de diagnostic cu ajutorul unei aparaturi speciale.

Un aspect foarte important este faptul că diagnosticul final al acestor leziuni este pus pe baza diagnosticului histopatologic, de către medicul anatomopatolog, care va analiza la microscop leziunea extirpată (parțial – prin biopsie sau în totalitate)

leziuni ale mucoasei orale cu potential malign

Tratament

În general, leziunile premaligne se vor extirpa în totalitate pentru a fi corect diagnosticate și pentru a scădea riscul apariției tumorilor maligne la nivelul cavității bucale.
Medicul dumneavoastră ar putea să vă propună prelevarea unei porțiuni din leziune pentru a putea stabili diagnosticul de certitudine, după care va lua decizia extirpării în totalitate sau a menținerii sub observație.

Recomandari pentru pacienți

Pentru a  încerca prevenirea apariției acestor leziuni, pacienții sunt sfătuiți să respecte un stil de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată,  evitarea consumului de alcool și a fumatului.

De asemenea, menținerea igienei  cavității oare este un aspect foarte important. Pe langa periajul dinților cu pastă de dinți, apa de gură și ața dentară sunt necesare menținerii optime a igienei și sănătății cavității orale.

Un alt aspect foarte important, este controlul stomatologic periodic, care se face cel putin o dată la 6 luni, sau de fiecare data cand pacientul suspicionează leziuni la nivelul mucoasei orale. Medicul stomatolog va putea să examineze cu atenție toate zonele cu potențial în apariția acestor leziuni. Prin examinarea atentă a buzelor, a mucoasei bucale (la nivelul obrajilor, palatului), mucoasei gingivale, a limbii și a planșeului bucal, medicul poate exclude prezența unor leziuni premaligne sau cu potențial de malignizare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.