Hepatita C – impreuna spre vindecare

Hepatita C, una dintre cele mai raspandite boli cronice si, pana de curand, principala cauza de mortalitate hepatica este in pericol de disparitie. Speranta este ca, in urmatorii ani, infectia cronica cu virusului hepatitei C va fi eradicata, alaturandu-se bolilor ca poliomelita si variola. Dar lucrurile nu sunt ata de simple precum par. Citeste despre beneficiile si limitele noilor tratamente revolutionare antivirale in noul nostru articol. 

Ce este hepatita C?

Virusul hepatitei C este un virus ARN (tot materialul sau genetic se regaseste sub forma de ARN), incapsulat (pentru protectie suplimentara) din familia Flaviviridae. Virusului isi face ciclul viral de replicatie in hepatocit (celula ficatului) si astfel afecteaza functionarea acestor celule. A fost descoperit acum 27 de ani de catre echipa condusa de doctorii Alter si Houghton, dupa ani de cercetari si milioane de teste. (1)

In functie de durata infectiei, hepatita C se clasifica in acuta sau cronica. Intre 15 si 45% dintre pacientii care sufera o infectie acuta cu hepatita C vor elimina complet virusul din sistem dupa 6 luni. Cei care il au de mai mult de 6 luni devin purtatori cronici.

Virusul hepatitei C este responsabil de 700.000 de morti anual la nivel global. Se estimeaza ca intre 150 si 200 de milioane de persoane sufera de infectie cronica cu hepatita C. Cele mai afectate regiuni la nivel global sunt continentul African si Asia centrala si de est. Persoanele ce (re)utilizeaza ace si consumatorii de droguri au risc mai mare de a contracara virusul. (2)

Glowing livers

Fig.1 Ficatul este un organ vital si sensibil. Bolile hepatice se datoreaza: alimentatiei, alcoolului, fumatului, virusurilor, bacteriilor, propriului sistem imunitar si altor factori. (Photo courtesy of www.scmp.com)

Tratamentul pentru hepatita C

Tratamentul medicamentos pentru hepatita C se bazeaza pe genotipul virusului.

Genotipul (secventa ARN-ului sau ADN-ului) este unul dintre cei 3 factori care confera fenotipul unui individ (totalitatea caracteristicilor macroscopice), ceilalti 2 factori fiind: factorii de mediu si factorii epigenetici (modificarile datorita mediului care se transmit de la progenitori). Pe acesta tema vom reveni in curand cu un articol in care va vom explica diferentele dintre cei 3 factori si de ce este fiecare in parte important pentru transmiterea materialului genetic si a caracteristicilor unui individ.

Revenind la genotipul virusului hepatitei C, in functie de organizarea ARN-ului acestui virus, exista 7 genotipuri. In functie de genotip, exista variante diferite de tratament medicamentos. Acum cativa ani, in tarile mai putin dezvoltate (printre care si Romania) nu era obligatoria analiza genotipul virusului pacinentilor si tratamentul clasic era (si inca este din pacate) pe baza de interferon, un imunomodulator. Interferonul are ca mecanism de actiune “pregatirea” celulelor vecine unei celule infectate cu virus, diminuand sansa ca aceasta sa fie, la randul ei, infectata. Pana de curand, interferonul era la baza oricarui tratament cu hepatita C. Pe langa efectele adverse neplacute regasim si o rata scazuta de vindecare (in cazul anumitor pacienti).

La nivel global, incepand cu anul 2011, lucrurile s-au schimbat dramatic. Astazi, exista 8 medicamente aprobate care se utilizeaza, cel mai adesea, in combiantii cu sanse de vindecare intre 80-99%, procente incredibile fata de 45-70% in cazul tratamentului cu interferon.

In plus, durata tratamentului a scazut de la 2 ani in tratamentul cu interferon pana la 12 saptamani in tratamentul cu medicamentele antivirale noi descoperite. Daca nume ca: ledispavir, sofosbuvir, paritaprevir sau dasavubir nu va spun nimic, o sa auziti din ce in ce mai mult in viitor de aceste medicamente. Acestea au diferite mecanisme de actiune:

  • Ledispavirul inhiba o proteina virala implicata in replicatia, asamblarea si secretia virusului din celula.
  • Sofosbuvirul este un analog de nucleotide – se aseamana cu una din componentele unei proteine importante ale virusului si, in momentul replicatiei, se insereaza in codul sau genetic si blocheaza replicatia virala.
  • Ritanovir este un inhibitor de proteaza, o proteina implicata in ciclul celular al virusului.

Hepatita C, in curand, o boala a trecutului?

Pe langa mecanismele de actiune complexe si denumirile ciudate, aceste medicamente fac parte din categoria “descoperiri incredibile ale omenirii in domeniul medical”. Cu toata ca pretul unui tratament cu Sofosbuvir poate ajunge undeva la 60.000-80.000 de dolari/12 saptamani (cat dureaza un tratament complet), aceasta are sanse de reusita de: 90-95% (in cazul pacientilor cu genotip 1, 4, 5 si 6). Iar combinatia dintre sofosbuvir si ledispavir (la pacientii cu genotipul 1) poate creste sansa de vindecare completa (nicio incarcatura virala la 3 luni dupa oprirea tratamentului) la 99% dintre pacienti. Aceste cifre incurajeaza cercetatorii, medicii si pacientii sa spere ca, in acest ritm, cu noile tratamente descoperite eradicarea virusului hepatitei C este doar o chestiune de timp.

Tratament exclusivist

Din pacate, exista si parti negative in aceasta poveste. In SUA, de exemplu, multe companii medicale de asigurari au refuzat accesul pacientilor la tratament datorita costurilor foarte mari (1000$ pastila). Organizatiile pacientilor au reactionat si au amenintat cu darea in judecata, deschizand astfel accesul celor in nevoie la aceste medicamente revolutionare. (3)

Hepatita C in Romania

In Romania situatia este sumbra, dar pare se se imbunatateasca in viitorul apropiat.

Din pacate, rata mortalitatii pacientilor cu hepatita C este de 3 ori mai mare decat media europeana. In tara exista peste 600.000 de pacienti (care se cunosc) cu hepatita cronica C. Incepand cu octombrie 2015, in 9 centre din tara au inceput sa se prescrie noile medicamente antivirale pentru pacientii cu stadiul 4 de fibroza (ciroza) datorata hepatitei C. Din pacate nu toti pacientii au sansa sa beneficieze de noile tratamente, acest lucru fiind posibil doar pentru pacientii cu un stadiu de boala avansat (ciroza hepatica). Mai mult, din 600.000 de pacienti inregistrati ca avand hepatita cronica C in Romania, doar o parte sunt sub tratament cu interferon (clasic) si doar aproximativ 5000 au beneficiat de noua terapie antivirala, desi numarul acestora este in crestere usoara.

Asociatia Pacientilor cu Afectiune Hepatice din Romania (APAH-RO) este o asociatia care promoveaza drepturile pacientilor cu afectiuni hepatice si care incurajeaza la depistarea si tratarea acestora. APAH-RO este o asociatie foarte activa ce organizeaza zeci de actiuni anuale (campanii de depistare a virusurilor hepatice, vaccinare impotriva hepatitei B, sustinere a drepturilor pacientilor bolnavi, simpozioane si conferinte cu medici de prestigiu din domeniu si ofera inclusiv suport particularizat pacientilor carora li se refuza drepturile medicale). Pentru mai multe informatii consultati site-ul organizatiei (APAH-RO).

Citeste mai mult aici despre campania de testare pe care Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals impreuna cu partenerii sai (printe care si APAH-RO) l-a lansat cu scopul de a creste vizibilitatea in legatura cu aceste boli.

Video realizat de APAH-RO in care pacientii ne prezinta curajul si dorinta lor de a invinge boala.

Genotiparea hepatitei C – obligatorie

Pentru a creste sansele reusitei antivirale trebuie facut un test pentru a afla genotipul virusului (analize care sunt disponibile in majoritatea laboratoarelor mari din centrele universitare). Despre acest test si despre genotipuri aflati mai multe aici.

28 Iulie – Ziua Pacientilor cu Hepatita; “Incurajare la testare”

In fiecare an, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS, WHO – eng.) organizeaza Ziua Mondiala a pacientilor cu Hepatita (http://worldhepatitisday.org/). In 2016 sloganul este ELIMINAREA HEPATITEI, un slogan in concordanta cu planul OMS de a scadea considerabil cazurile de bolnavi de hepatita la nivel global si de a diminua numarul mortilor legate de aceste infectii pana in anul 2030.

Anul acesta pe 28 Iulie, cu ocazia World Hepatitis Day, farmacist.info va incurajeaza sa mergeti sa va testati pentru hepatita B si C (2 analize care costa cateva zeci de lei si care pot salva vieti) si sa dati mai departe mesajul apropiatilor. Le puteti salva viata printr-un simplu gest de incurajare la testare!

Farmacistii


Bibliografie

(1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19207970

(2) http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs164/en/

(3) http://www.usatoday.com/story/news/2016/07/02/kaiser-help-with-high-cost-of-hep-c-drugs/86636294/


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.