Ce inseamna sa fii obsesiv compulsiv?

În zilele noastre, când lumea este tot mai stresată, tot mai presată de timp, de resurse financiare sau datorii, de dorința de a fi cei mai buni, indiferent de domeniu, ies la iveală diverse patologii, care de multe ori au legătură cu tulburări ale personalității.

Afecțiunea personalității obsesiv-compulsivă (obsessive-compulsive personality disorders, OCPD) este caracterizată de o preocupare exagerată a ordinii, perfecționismului și controlului, fără a lăsa loc flexibilității, care, în cele din urmă, încetinește sau interferă cu ducerea la îndeplinire a unei sarcini.

Deoarece pacienții cu OCPD au nevoie să controleze totul, aceștia au tendința să fie solitari și să nu aibă încredere în alte persoane.

Se estimează că un procent de 2.1% din populația generală suferă de OCPD, fiind mai comună în rândul bărbaților.

Deseori această afecțiune apare la pacienții care suferă și de depresie sau de alcoolism.

Semne și simptome

Simptomele pot dura mai puțin de un an, dar sunt și pacienți care sunt afectați pe termen lung.

Preocuparea pacienților cu OCPD se referă la

  • ordinea obsesivă
  • perfecțiune
  • controlul propriu și al situațiilor în care se află

în detrimentul flexibilității, eficacității, deschiderii. Acești pacienți insistă ca lucrurile să fie făcute într-un anumit fel, după anumite reguli, detalii, proceduri, programări, liste. Astfel, obiectivul principal al unui proiect se pierde printre prea multele detalii, din cauza faptului că acești pacienți caută, în mod repetat, greșeli. Prin urmare, lasă cele mai importante sarcini la final, ducând la depășirea termenelor limită sau la eșecul proiectului pentru care lucrează. Atunci când lucrează, având un termen limită, pacienții cu OCPD tind să neglijeze orice alt aspect legat de viața personală.

Din cauza faptului că acești pacienți doresc ca totul să fie realizat doar într-un anumit fel, au dificultăți de a lucra în echipă, sau de a delega sarcini. Pacienții cu OCPD sunt excesiv de dedicați muncii și productivității, nefiind motivați de necesitatea de finanțe. Așadar, aceștia consideră că nu au timp să îl petreacă în prezența prietenilor, amână vacanțele până când le anulează, sau simt nevoia să lucreze și în timpul liber.

De asemenea, exprimarea sentimentelor și a afecțiunii este o chestiune formală, serioasă. De multe ori, aceștia vorbesc doar după ce s-au gândit la ce e cel mai bine să spună.

Acești pacienți fac exces de zel și sunt stricți în ceea ce privește moralitatea, etica și valorile atât cu ei, cât și cu cei din jur.

OCD vs. OCPD

Pacienții cu afectiuni obsesiv-compulsive (obsessive-compulsive disorder, OCD) au obsesii adevărate (repetitive, nedorite, gânduri ce provoacă anxietate) și constrângeri (ritualuri pe care simt că trebuie să le facă pentru a-și controla obsesiile). Spre deosebire de pacienții cu OCD, cei cu OCPD au dorința de a controla care e condusă de preocuparea pentru ordine.

O altă deosebire se referă la faptul că pacienții cu OCD au gânduri nedorite, în timp ce pacienții cu OCPD cred cu tărie că gândurile lor sunt corecte. În plus, OCD debutează în copilărie cel mai adesea, pe când OCPD de obicei apare în adolescență.

Asemănarea dintre cele două afecțiuni face referire la faptul că atât pacienții cu OCD, cât și cei cu OCPD au țeluri înalte și simt o urgență în a-și desfășura activitățile.

Complicații

Medicamentele pot ajuta la reducerea anxietății și depresiei specifice celor cu OCPD; dar terapia prin comunicare este considerată cea mai eficientă pentru a trata acești pacienți. Unele cazuri necesită o îmbinare a celor două tipuri de terapie: nemedicamentoasă și medicamentoasă.

Complicațiile care implică abuzul de substanțe ilicite, care sunt comune în cazul pacienților cu alte afecțiuni cu tulburări de personalitate, nu reprezintă o amenințare pentru cei cu OCPD datorită rigidității acestora și nevoii de a deține controlul lucrurilor în permanență.

E bine, așadar, să îmbrățișăm lucrurile simple. Desigur, de multe ori complicarea situațiilor nu ține de noi, dar cu o atitudine corectă, cu răbdare, cu structurarea informațiilor și cu un bun management al timpului lucrurile complicate se pot simplifica.

Surse: 1, 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.