Zika si frica

In ultima perioada auzim din ce in ce mai des despre problema Virusului Zika. Ce este virusul Zika? Cine este susceptibil la infectie si ce rau ne poate face? De ce ne este frica de virusul Zika? Raspunsurile acestor intrebari le puteti gasi in articolul nostru de astazi.

Ce este virusul Zika?

Boala virusului Zika (BVZ) este cauzata de virusul cu acelasi nume, virus descoperit in 1947 in Padurea Zika din Uganda, Africa. In 1952 a fost raportat primele cazuri de infectie la om cauzata de virusul Zika in Africa tropicala, Asia de sud-est si Insulele Pacificului. De atunci si pana astazi au fost raportate mai multe cazuri de infectii cu acest virus in diverse locatii de pe glob, in numar de 14 (pana in anul 2007). Datorita faptului ca infectia cu virusul Zika prezinta simptome comune cu cele ale altor tipuri de infectii, este probabil adesea gresit diagnosticata ca fiind cauzata de alti patogeni.

Virusul Zika face parte din familia Flaviviridae, fiind “ruda aproapiata” cu virusul dengue, virusul febrei galbene, virusul encefalitei japoneze si virusul Nilului de vest, toate virusuri cu potential “ucigas”, foarte periculoase, cu mortalitate ridicata.

Cum se transmite si pe cine poate infecta?

Virusul se poate raspandi la om prin intermediul tantarului din specia Aedes, care are habitatul in zone subtropicale si tropicale, dar, care se poate regasi pe toate continetele (mai putin Antarctica) la un anumit moment. Acesti tantari pot transmite si alti patogeni care pot cauza: febra dengue, febra galbena, febra Nilului de vest, chikungunya si alte infectii grave.

Pe langa transmiterea prin tantari, virusul se transmite si prin alte cai: contact sexual, de la mama la fat (sarcina), transfuzii sanguine.

Revenirea virusului in atentia mondiala, dupa ani de zile de inactivitate, a fost una de impact, cand in 2013-2014 a produs un focar de infectie in insulele din Polinezia Franceza (1). Anul trecut a aparut un nou focar de infectii in America de Sud. Focarul a inceput in Brazilia, raspandindu-se rapid in alte tari din America de sud si Centrala, Mexic si insulele din Caraibe. In 2016, WHO a declarat ca este foarte probabil ca virusul sa se raspandeasca in ambele continente Americane pana la sfarsitul lui 2016. Se estimeaza ca numarul persoanelor infectate cu virusul Zika in Brazilia este de 1,5 milioane.

Global_Aedes_aegypti_distribution_(e08347)

Fig. 1 Harta zonelor endemice pentru Aedes aegypti, tantarul care poarta virusul Zika

Care sunt simptomele infectiei?

Boala cauzata de infectia cu virusul Zika poate avea, printre cele mai comune simptome, migrene moderate, eczeme, febra, ameteala, conjunctivita si dureri articulare. Toate infectiile (de pana acum) s-au rezolvat cu revenirea completa a pacientului si nu s-a reportat nicio fatalitate.

Zika si frica

O consecinta majora a infectiei cu virusul Zika este dezvoltarea microcefaliei (creier de dimensiuni scazute) la fat in urma infectiei mamei. Alaturi de microcefalie, copii mamelor infectate au riscul crescut de a se naste cu diferite tipuri de malformatii ale creierului. Inca nu se cunosc toate consecintele pe care infectia cu virus Zika le poate provoca.

Cum se poate trata?

Inca nu exista vaccin impotriva infectiei cu virus Zika si singurele optiuni terapeutice in caz de aparitiei a bolii raman tratamentele simptomatice: paracetamol pentru febra, in caz de sensibilitate sau incompatibilitate se poate folosi aspirina sau alt AINS, doar dupa ce s-a exclus ca posibila cauza a infectiei virusul Dengue sau alt virus care poate cauza sangerare.

O veste buna: daca o persoana a trecut cu bine printr-o infectie cu virus Zika, aceasta va fi protejata de infectii viitoare.

Ce este de facut pentru a evita infectia?

Pentru moment, de vreme ce un vaccin nu a fost inca dezvoltat, cel mai sigur este sa evitam zonele endemice (America de Sud, Centrala, zonele tropicale si Caraibele). Datorita simptomelor aparent “usor de suportat” produse de infectia cu virus Zika, multi pacienti nu realizeaza ca pot fi infectati. Cea mai grava consecinta a infectiei raman efectele asupra dezvoltarii fatului, asa ca, in caz de simptome asemanatoare cu cele enumerate, trebuie consultat cel mai apropiat serviciu medical.

Cea mai importanta arma a noastra este preventia, si pentru a putea preveni trebuie sa fim bine informati. Urmareste farmacist.info pentru informatie medicala de calitate. Recomanda farmacist.info unui apropiat pentru ca si el sa beneficieze de toate sfaturile noastre utile si pentru a-l ajuta sa isi imbunatateasca viata!


Bibliografie:

(1) http://www.cdc.gov/zika/about/


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.