Posibila solutie pentru dependenta de fumat?

Fumezi? De cate ori ai incercat sa te lasi si nu ai reusit?

Este bine cunoscut cat de grea este renuntarea la dependente.

Vestea buna este ca cercetarea medicala nu inceteaza sa faca eforturi pentru a aduce ajutor celor care se lupta cu adictiile.

Va prezentam rezultate incurajatoare cu privire la dependenta de fumat.

Preventia tabagismului si/sau oprirea fumatului sunt pistele cele mai rationale pentru a evita un numar mare de maladii (cancer, emfizem pulmonar, maladii cardiovasculare, etc) care conduc la deces timpuriu.

Vointa fumatorului ramane primordiala, dar echipa medicala il poate acompania in ingrijirea pe durata procesului pentru ca adictia de tigara provoaca atat dependenta psihica, cat si fizica. Medicatia propusa impotriva dependentei de nicotina are o eficacitate limitata – precum antidepresivul bupropion si agonistul nicotinic vareniclin – 75% dintre pacienti recidiveaza dupa 6 luni.

Nicotina, ca toate celelalte droguri care creeaza dependenta, creste eliberarea de dopamina. Aceasta are rol in controlul miscarilor, atentiei, motivatiei, capacitatii de invatare si memoriei. Actioneaza pe circuitele de recompensa sau circuitele placerii si implica numeroase structuri la nivelul creierului, printre care nucleul accubens, amigdala si hipocampul.

Calea inhibitorilor de acetilcolinesteraza

Recent s-a sugerat ca inhibitorii acetilcolinesterazei utilizati pentru tratamentul deficientilor cognitive asociate cu maladia Alzheimer ar putea fi eficienti in lupta impotriva adictiilor, si, in mod particular, impotriva dependentei de nicotina. Acesti inhibitori – in masura in care vor traversa bariera hematoencefalica – cresc concentratia extracelulara de acetilcolina din creier si transmisia colinergica pentru ca inhiba actiunea catabolica a acetilcolinesterazei.

O echipa americana a conceput un studiu pentru evaluarea potentialei eficacitati a inhibitorilor acetilcolinesterazei la fumatorii dependenti de nicotina si pentru a determina daca se justifica trecerea la studii clinice de mai mare amploare. Pentru a traduce studiile preclinice in studii clinice, echipa a realizat un studiu randomizat a efectelor galantaminei versus placebo in comportamentul fumatorilor voluntari sanatosi si au examinat efectele adverse ale moleculei.

Rezultate incurajante

Acest studiu arata, pentru prima data, ca tratamentul repetat cu galantamina timp de 15 zile la 33 de voluntari fumatori (consum mediu de 15 tigari/zi, varsta medie de 43 ani, 40% femei, 60% afro-americani) scade semnificativ apetitul pentru consumul de tigari. Mecanismul de actiune al moleculei nu este legat doar de efectul sau inhibitor asupra acetilcolinesterazei, ci si pentru ca actioneaza ca si modulator alosteric al receptorilor nicotinici, cu rol critic in dependenta la nicotina.

Efectele secundare observate au fost in principal greata si sunt independente de efectele subiective legate de scaderea satisfactiei date de fumat. In plus, problemele cognitive sau de concentrare intalnite la oprirea fumatului, dintre factorii principali de recidiva, ar putea fi atenuate de catre aceste molecule si ar putea scadea pe termen lung interesul pentru fumat. Aceste rezultate, inca preliminarii, sunt incurajante si justifica continuarea si aprofundarea cercetarilor, cu studii clinice mai largi si pe durata mai lunga, cu privire la rolul inhibitorilor de acetilcolinesteraza in adictia la nicotina, dar, poate, si a altor droguri.


Am scris si despre tigarile electronice si dezbaterea cu privire la rolul lor in lasarea de fumat. In Romania s-a facut un mare pas inainte prin interzicerea fumatului in locuri publice. Am scris mai multe de ce fumatul este o problema de sanatate publica.

Fumezi? Stii pe cineva drag care fumeaza? Nu ezita sa le dai articolul nostru sa il citeasca! Vrem sa afle ca problema lor este inteleasa si ca se fac eforturi sa le acordam ajutor!

3 thoughts on “Posibila solutie pentru dependenta de fumat?

 1. Bupropiona chiar are efect. Eu am
  2 ani ( in mai) de cand m-am lăsat si n-am avut nicio greutate in asta ( deși fumam de 12 ani si deseori depășeam 1 pachet/zi) si orice încercare anterioară se soldase cu eșec.
  Singurul efect secundar a fost o stare de agitație pe care o depășeam făcând miscare. M-am îngrășat 6 kg in primele 3 luni, pe care le-am dat jos intr-o luna jumatate.
  Deci eu o recomand oricărui fumător ( care dorește sa renunțe) cu vârsta sub 60 de ani si care nu are probleme de sănătate ( tratamente cronice cu alte antidepresive, antiepileptice sau medicamente pentru bolile ficatului).

  • Multumim frumos, Alina, ca ai impartasit experienta ta. Te felicit ca ai reusit sa te lasi de fumat! Mai ales dupa ce ai fost fumatoare atat de mult timp! Bravo si ca nu ai revenit la tigari! Mult success in continuare.
   Ce te-a facut sa te hotarasti sa renunti la fumat?
   Multa sanatate!

 2. Nu stiu cat ar trebui sa ne bazam pe astfel de metode.

  Si eu am fumat cam 10 ani, m-am apucat prin liceu datorita anturajului.

  Multa vreme n-am avut nicio problema cu acest viciu, imi placea sa fumez si nu aveam de gand sa ma las. Insa la un moment dat am ajuns la doua pachete pe zi, mai ales la calculator. Fumam cam in fiecare zi chiar mai multe de doua pachete, de la un moment dat nu le mai numaram pentru ca luam direct cartuse si doar scoteam pachet nou cand se termina celalalt. Un pachet pe zi e amuzant sa fumezi, peste doua pachete deja aproape aprinzi tigara de la tigara, iar organismul se resimte. Fumam LM rosu si Viceory pentru ca erau mai tari. Putina vreme am fumat si tigari fara filtru de peste granita. Erau foarte bune si imi placea ca fumam mai putine, dar am facut un efort sa nu ajung chiar asa rau si am trecut inapoi pe filtru. O tigara normala aprinsa dupa una fara filtru e ca aerul, parca n-ai fuma nimic.

  Dar cu ambitie si nimic altceva, sunt ani de zile de cand m-am lasat. Mi-am zis initial ca fac doar o pauza, iar asta m-a ajutat mental. Daca iti propui sa faci ceva categoric, uneori e mai greu sa-ti atingi obiectivul, iar dezamagirea e mai mare cand esuezi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.