Detectarea cancerului de prostata

Beneficiu vs. Risc

The Journal of the American Medical Association a publicat de curând două studii care arată că tot mai puțini bărbați sunt testați pentru cancerul de prostată și că tot mai puțini sunt detectați într-un stadiu incipient al bolii. Numărul de cazuri a scăzut nu pentru că afecțiunea este mai puțin răspândită, ci pentru că se depune mai puțin efort în scopul detectării cancerului de prostată.Screening-ul pentru cancerul de prostată, la fel ca mamografia pentru cancerul de sân, a fost îndelung dezbătut, existând argumente pro și contra în ceea ce privește utilitatea lui în contrabalanță cu faptul că ar putea duce la tratament care nu este necesar. 

Statistic, cancerul de prostată se extinde lent; astfel că, de multe ori tumorile detectate în urma testelor pentru PSA (antigen specific prostatei) sunt inofensive pentru pacient. Dar acestea sunt tratate. Ca rezultat, puține vieți sunt salvate și mulți pacienți apelează la intervenții chirurgicale sau la radiații care nu sunt necesare. Cu toate astea, atenția trebuie îndreptată către pacienții care prezintă factori de risc de a dezvolta cancer de prostată.

Factorii de risc (Fig. 1) se referă la:

  • Vârsta – după 55 de ani, cele mai multe cazuri înregistrate fiind între 70 și 74 de ani;
  • Rasa/etnia – riscul este semnificativ crescut la afro-americani față de caucazieni; acest risc este rezultatul interacțiunii dintre factorii genetici și cei de mediu;
  • Istoricul familial – cazurile de cancer de prostată la rude de gradul I crește riscul dezvoltării tomorilor la acest nivel; riscul crește cu atât mai mult cu cât cancerul își face debutul la o rudă tânără, sau dacă acesta a fost detectat la mai multe dintre rude.

Fig.1 Riscul apariției cancerului de prostată în raport cu vârsta și rasa

Un alt factor de luat în considerare este regimul alimentar. Studiile pun în evidență o corelatie strânsă între consumul de grăsimi saturate (din surse animale) și rata mortalității cauzate de cancer de prostată, acestea fiind direct proporționale. Carnea roșie (sursă de grăsimi animale), probabil prin efectul acesteia asupra hormonilor, dar și prin potențialul carcinigenic al cărnii preparate la temperaturi ridicate, este considerată a avea legătură cu apariția cancerului de prostată, atunci când este consumată în cantități mari, creându-se un dezechilibru între nevoile organismului și ceea ce îi oferim ca hrană.

Unul dintre cele mai intrigante rezultate ale unui studiu relevă faptul că există o legătură direct proporțională între consumul crescut de calciu (>2 000 mg/zi) – din lactate și suplimente alimentare (cel mai adesea antiacide) și riscul crescut de apariție a cancerului de prostată. O ipoteză care explică acest lucru este că nivelul ridicat de calciu suprimă nivelul metabolitului vitaminei D care prezintă activitate anticarcinogenică în laborator.

Trio-ul antioxidant: seleniu, vitamina E și licopenul reduc riscul apariției cancerelor, inclusiv cancerul de prostată

Așadar, faptul că acest tip de cancer se dezvoltă lent de cele mai multe ori, a făcut ca specialiștii să afirme că deseori pacienții mor cu cancer și nu din cauza lui. Din acest motiv, primul instinct al medicilor nu mai este intervenția chirurgicală atunci când este detectat cancerul de prostată.

Totuși, decizia este luată împreună cu pacientul: sunt pacienți care doresc ca tumoarea să fie înlăturată imediat ce a fost descoperită, chiar dacă nu este malignă, sau pacienți care preferă să repete analizele PSA și să realizeze o biopsie o dată pe an pentru a afla dacă tumora crește și devine mai agresivă cu organismul.

În concluzie, medicii recomandă screening pentru persoanele care prezintă unul sau mai mulți factori de risc.

De asemenea, se recomandă echilibrul în dieta zilnică, mai ales când există un teren propice dezvoltării diverselor forme de cancer sau alte boli cronice.


Referinte: NY Times Prostate Cancer StudiesRisk Factors for Prostate CancerExperts Disagree Over Focal Therapy for Prostate Cancer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.