Albirea dentară profesională

Evoluția societății și noile cerințe ale momentului au determinat dezvoltarea, perfecționarea și apariția unor noi tehnici și proceduri stomatologice menite să satisfacă așteptările și dorințele pacienților. Cosmetica dentară ocupă un loc important în cerințele pacienților care își doresc un zâmbet alb, impecabil, fiind dispuși astfel să apeleze la diverse tehnici de albire dentară profesională.Chiar dacă acestea sunt des utilizate și cu rezultate bune, există mereu întrebări, suspiciuni și scepticism legate de  această procedură de albire a dinților.

Ne bucuram sa va anuntam ca ca echipei noastre s-a alaturat Laura, viitor medic stomatolog, si va raspunde intrebarilor voastre despre sanatatea dentara.

Ce sunt discromiile dentare și de ce sunt cauzate?

Discromia dentară reprezintă o modificare a culorii normale a structurilor dentare. Structurile dintelui sunt reprezentate de smalț (la exteriorul coroanei dentare – partea vizibila a dintelui), dentina (sub smalțul dentar) și cementul (substanța dură ce acoperă rădacina dentară). Aceste structuri protejează pulpa dentară (așa-numitul “nerv” al dintelui).

Culoarea naturală a smalțului dentar este alb-translucidă, influențată de culoarea structurilor aflate sub acesta. Culoarea normală a dentinei este galbenă, dar are o structură poroasă și anumiți compuși provenind din “nervul” dentar trec în dentină, colorand-o în maroniu, maroniu-roșcat sau maroniu-gri. Culoarea pe care o observam se datorează unui complex de factori organici sau anorganici ce intervin în cadrul structurilor dure dentare, fie din interiorul dintelui, fie din exteriorul acestuia.

albirea dentara

Factorii externi  sunt coloranți din alimentație: ceai negru,cafea,fumat,vin roșu, discromii în urma unor tratamente medicamentoase : clorhexidina din apa de gură, permanganat de potasiu,  discromii aparute prin activitatea unor bacterii cromogene: Actinomicetele produc un lizereu negricios la nivelul dinților, Penicillinum, ce produce un lizereu verzui.

Factorii din interior sunt reprezentați de factori prezenți la nivelul pulpei dentare:hemoragii pulpare,schimbarea culorii dintelui în urma devitalizării dinților (scoaterea nervului), sau discromii de cauză generală: deficiențe metabolice, cauze infecțioasă, defecte genetice, discromii medicamentoase: tetraciclină, fluoroză.

Ce substanțe sunt folosite pentru albirea dentară  profesională și cum se realizează?

Agenții chimici utilizați în tratamentul discromiilor dentare au la baza utilizarea oxigenului activ, iar aceștia  sunt peroxidul de carbamidă 35 %, peroxidul de hidrogen și perboratul de sodiu. Concentrațiile mari se folosesc doar în cabinet și pot să fie activate suplimentar printr-o sursă de lumină sau căldură. Aceste metode de activare presupun un timp de acțiune mai scurt 15-30 minute.

Acestea acționează la nivelul structurilor dentare și îndepărtează pigmenții de natură organică ce au determinat colorarea dinților. De obicei se utilizează gutiere personalizate, realizate pe baza unei amprente luată de către medicul stomatolog. În aceste gutiere realizate dintr-un material plastic, se introduc soluțiile utilizate în cabinet, la concentratiile corespunzătoare și se aplică pe arcada dentară , cu protecția marginii gingivale pentru a evita producerea de leziuni ale mucoasei orale.

albirea dentara

Cat de des putem apela la albirea dentară profesională?

Albirea dentară profesională poate fi efectuată anual, atâta timp cât protocolul de evaluare si indicațiile sunt respectate. De asemenea este foarte important ca după albire să se respecte și protocolul de remineralizare a dinților cu geluri ce contin substanțe minerale.Acestea remineralizează smalțul si scad riscul apariției efectelor secundare.

Ce tipuri de efecte secundare pot aparea în urma acestei proceduri?

Există mai multe tipuri de efecte secundare,  acestea se pot produce :

 1. La nivelul țesuturilor dure dentare (smalț,dentină): modificarea texturii de suprafață, expunerea și demineralizarea prismelor de smalț, decalcefiere dentinară.

Posibilități de reducere a efectelor demineralizante: utilizarea de geluri fluorurate, creșterea timpului dintre sedințele de albire până se ajunge la nuanța dorită

 1. La nivelul pulpei dentare: hipersensibilitate dentinară

Acesta este cel mai frecvent simptom, hipersensibilitatea apărută în urma albirii este medie și de obicei este pasageră. Se previne prin asocierea gelurilor desensibilizante, remineralizante.

 1. Asupra mucoasei orale: leziuni chimice (arsuri) si mecanice ce apar datorită adaptării deficitare a gutierei personalizate la nivelul gingiei.

Se previn prin utilizarea materialului de protecție la nivelul gingiei.

Cât durează efectele unei albiri dentare?

Efectul albirii dentare dureaza in general 2-3 ani, însă pentru acest lucru pacientul trebuie să urmeze cu strictețe indicațiile post-albire:

 1. trebuie să se prezinte la câteva zile după finalizarea tratamentului de albire la cabinet pentru o sedință de remineralizare (fluorizare)
 2. igienă orală ireproșabilă
 3. trebuie evitat contactul dinților cu băuturile și alimentele colorate (vin roșu, cafea, băuturi acidulate –cola, pepsi, fanta…-, coloranți alimentari înglobati în cantități mari)
 4. la fumători, dacă nu se renunță la acest viciu, durata albirii va fi mai scurta

Acest tratament se poate relua periodic pentru a se menține estetica dentară dorită. Apecierea culorii dentare se face cu ajutorul cheii de culori.

albirea dentara

Când nu este recomandată albirea dentară?

În general , albirea dentară nu se recomandă în următoarele cazuri:

 1. pacienti cu multiple leziuni carioase;
 2. persoane cu dinți sensibili sau cu fluoroză dentară
 3. persoane cu gingia sensibilă sau cu retracții gingivale
 4.  persoane cu dinți ce prezintă abrazie sau fisuri în smalț
 5. persoane cu alergie la substanțele componente ale produsului de albit
 6. vârsta prea mică sau sarcina: albirea nu este recomandată copiilor sub 16 ani, deoarece pulpa dintelui se dezvoltă până în jurul acestei vârste și ar putea cauza iritarea pulpei; de asemenea, nu este recomandată femeilor însărcinate sau care alaptează
 7. așteptări nerealiste: persoanele care se așteaptă ca după acest tratament dinții lor să fie de un alb “orbitor” ar putea fi dezamagite de rezultate

Te-ai intrebat vreodata daca este cazul sa faci o albire dentara? Poate cineva din familia sau ai auzit ca un prieten si-ar dori sa faca asta? Nu ezita sa le dai acest articol sa-l citeasca pentru a fi inarmati cu toate informatiile necesare inainte de interventie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.