O copilarie fericita spune cat de sanatos vei fi ca adult

Copiii care cresc intr-un mediu fara stress ar putea deveni adulti cu un risc mai mic de atacuri cardiovasculare comparativ cu alti copii care trec prin experiente sociale, emotionale si financiare dificile.

Acestea sunt concluziile unui studiu finlandez in care cercetatorii au evaluat factorii psihosociali la 311 copii cu varste cuprinse intre 12 si 18 ani. La 28 de ani, au investigat depozitele de calciu de pe artere care pot “ingusta” vasele de sange si pot creste riscul de probleme cardiovasculare.

O copilarie fericita inseamna o viata adulta mai sanatoasa

Adultii care au avut o stare psihosociala pozitiva in timpul copilariei au avut un risc cu 15% mai mic de a avea depozite de calciu pe artere.

“Acest studiu sugereaza ca factorii psihosociali de pe durata copilariei au consecinte pe termen lung asupra sanatatii cardiovasculare“, a declarat liderul studiului Dr. Markus Juonala de la Universitatea Turku din Finlanda.

Pentru a intelege legatura dintre cum se simt copii atunci cand cresc si cum arata arterele lor cateva decenii mai tarziu, Juonala si colegii sai au analizat date colectate intre 1980 si 2008 in cadrul unui proiect de studiu despre riscul cardiovascular la tinerii finlandezi.

Printre alte elemente, studiul a masurat factorii psihosociali si starea de bine luand in considerare veniturile familiei, nivelul de educatie, statutul profesional al parintilor, sanatatea mentala a parintilor si istoricul de tabagism, abuz de droguri, greutatea parintilor si obiceiurile sportive, evenimente stresante precum divortul, decesul si mutarea, precum si nivelul de agresivitate al copilului si comportamentul lor antisocial si capacitatea de a interactiona cu alti oameni.

In plus, cercetatorii au analizat si rezultatele unor tomografii computerizate a arterelor coronariene pentru a determina sanatatea vaselor sanguine.

In total, din 55 de participanti aproximativ 18%, au prezentat o forma de calcifiere a arterelor. In acest grup, 28% aveau nivele scazute, 20% nivele medii si 7% nivele substantiale de calcifiere.

Chiar si atunci cand s-au luat in considerare si alti factori psihosociali si de risc crescut pentru boli cardiovasculare, precum obezitatea, fumatul, tensiune si colesterol crescut, echipa de cercetare a gasit in continuare ca fericirea in timpul copilariei influenteaza sansele ca arterele sa se “infunde” la varsta adulta.

Acest studiu este observational si nu demonstreaza ca stressul in timpul copilariei determina ateroscleroza si atacuri de inima, ci doar ca intre cele doua exista o legatura.

Este posibil, totusi, ca stressul in timpul copilariei poate declansa modificari metabolice si inflamatorii care mai tarziu sa contribuie la calcifierea arterelor. Este, de asemenea, posibil ca copiii fericiti dezvolta obiceiuri de stil de viata mai sanatoase, precum o dieta mai buna, rutine de activitate fizica mai riguroase, care ar putea mai tarziu ajuta impotriva instalarii aterosclerozei si in scaderea riscului de boli cardiovasculare mai tarziu in viata.

Mesajul catre parinti al acestui studiu este ca stressul in timpul copilariei poate avea numeroase efecte adverse si ca parintii trebuie sa-si ajute copiii sa evite stresul. 

Exista si posibilitatea ca parintii sa nu poata elimina stresul, in mod particular cel care vine din factori de mediu, precum cel adus de un statut socioeconomic precar. Chiar si atunci cand copiii cresc in stress, este in continuare posibil sa se ocupe de sanatatea lor si sa diminueze riscul cardiovascular.

Pentru un adult care a avut o copilarie stresanta, cea mai buna strategie este sa fie constient de riscul cardiovascular si sa incerce sa-l reduca prin ameliorarea dietei, activitatii fizice si evitarea fumatului. Daca sunt prezenti si alti factori de risc, precum tensiune crescuta, acestia trebuie adresati si tratati corespunzator.

Sursa: Thomson Reuters Health, JAMA Pediatrics


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.