Armele dermatologilor pentru tratamentul acneei si ridurilor: retinoizii

Poate ca ai auzit deja… Dermatologii prescriu retinoizi ca sa trateze acneea, dar si ridurile. Cicatrici, dar si pete pigmentare. Aceleasi molecule. Aceeasi crema. Cum sta treaba? Chiar e posibil ca aceeasi crema sa adreseze probleme de piele atat de diferite? E „vrajeala” sau e „pe bune”?

In articolul farmacist.info vei afla care este stiinta din spatele retinoizilor si de ce sunt o arma incredibila pentru rezolvarea unor probleme de piele complexe. Nu degeaba sunt prieteni atat de apropiati cu dermatologii…


Ce sunt retinoizii?

De cand a fost aprobat primul retinoid in 1971 pentru tratamentul acneeei, aceste molecule au atins statut de superstar si au fost laudate ca fiind un panaceu universal pentru probleme de piele. Desi retinoizii nu vor fi solutia pentru absolut orice problema dermatologica, au cateva indicatii cu rezultate remarcabile dovedite.

Retinoizii sunt derivaţi naturali şi sintetici de vitamina A şi exercită o mare varietate de efecte biologice profunde în apoptoză, embriogeneză, reproducere, influenţează funcţia de vedere, reglează inflamaţia, creşterea, diferenţierea celulelor normale şi neoplazice. Adresează numeroase probleme dermatologice motiv pentru care au devenit o armă de referinţă în dermatologie.

În această clasă se regăsesc atât compuşi naturali, cât si molecule sintetice care au efecte biologice asemănătoare cu vitamina A. Vitamina A (retinolul) este o vitamină liposolubilă. Se găseste în alimente sub forma sa esterificată (palmitat de vitamina A). Principalele surse alimentare sunt : uleiul de peşte, untul, margarina îmbogăţită, ficatul. Vitamina A derivă din pigmenţii vegetali denumiţi carotenoizi, deci surse importante sunt vegetalele verzi sau colorate in galben, portocaliu, roşu.

Retinoizii topici in acnee

 • Inhibă formarea şi reduce numărul de microcomedoane
 • Reduc numărul comedoanelor mature
 • Reduc numărul leziunilor inflamatorii
 • Promovează o descuamare normala a folicului epitelial
 • Unele au activitate antiinflamatorie directă
 • Cresc penetrarea altor medicamente
 • Menţin în remisie acneea prin inhibarea formării microcomedoanelor, deci previn noi leziuni

Atunci când sunt adăugaţi în tratament încă de la debutul terapiei, retinoizii cresc considerabil viteza de vindecare a leziunilor acneice. Retinoizii ţintesc microcomedonul- nucleul declanşator al comedogenezei şi al formării leziunilor acneice.

retinoizii pentru ten acneic

Cateva informatii practice de retinut:

 • tretinoinul este cap de serie
 • izotretinoinul este mai bine tolerat cu o eficacitate comparabilă cu primul retinoid
 • adapalenul se evidenţiază printr-un profil de siguranţă bun comparativ cu ceilalţi membri ai clasei, cu un efect antiinflamator marcat şi cu eficacitate dependentă de doză
 • tazarotenul este compusul cu cea mai mare eficacitate în tratamentul acneei, însă efectele adverse ce pot apărea sunt mai frecvente decât în cazul adapalenului

Dacă sunt prezente şi leziuni inflamatorii, un agent antimicrobian precum peroxidul de benzoil sau un antibiotic topic va acţiona sinergic în vederea unei rezoluţii mai rapide.

Studiile continuă să demonstreze necesitatea utilizării retinoizilor topici combinaţi în tratamentul acneei, întărind ideea că retinoizii trebuie priviţi ca temelia tratamentului antiacneic la majoritatea pacienţilor, cu excepţia celor care prezintă o formă foarte severă a bolii (caz în care se indică isotretinoin oral).

acne patient before and after retinoids

Fig. 1 a. Adolescent de 16 ani, cu acnee moderată, inflamatorie, la începutul terapiei cu gel tazaroten 0.1% şi loţiune cu clindamicină, o dată pe zi; b. după o lună, prezentând exacerbarea caracteristică terapiei cu retinoizi; c. după 2 luni, îmbunătăţire considerabilă a ascpectului pielii;    d. după 3 luni, aproape în remisie totală; se continuă terapia de întreţinere cu retinoizi.

Retinoizii pentru piele imbatranita

Semnele vizibile ale pielii imbatranite, precum lipsa luminozitatii, ridarea progresiva, hiperpigmentarea, senzatia de asprire, lipsa tonusului, sunt in mare masura cauzate de expunerea pe termen lung la raze UV. Tretinoinul este indicat ca sa corecteze aceste efecte. Prima publicatie care raporteaza folosirea tretinoinului pentru pielea imbatranita prin fotoexpunere dateaza din 1986. Dr. Albert Klingman si colegii sau au sesizat reticienta pacientelor adulte cu acnee de a renunta la retinoizi, sustinand ca vad o imbunatatire generala si un aspect mai placut al pielii datorita tretinoinului. Mai apoi s-a demonstrat ca intr-adevar, tretinoinul amelioreaza ridurile si rugozitatea pielii daca este aplicat pe termen lung. Echipa Dr. Elise Olsen  a descoperit ca scazand frecventa tratamentului cu tretinoin 0.05% de la zilnic la 3 ori pe saptamana mentine efectele si, in timp, continua sa diminueze aspectul foto-imbatranirii.

retinoizii pentru ten matur

S-a concluzionat ca retinoizii topici protejeaza pielea impotriva foto-imbatranirii induse de razele UVA si UVB. Tretinoinul diminueaza tendinta pielii de a pierde colagenul si stimuleaza formarea de colagen nou la nivel profund, in derm.

Despre utilizarea retinoizilor

La ora actuală există numeroase produse ce conţin retinoizi (tretinoin, adapalen, tazaroten, izotretinoin) în diverse forme farmaceutice (gel, loţiune, cremă, soluţie, cu cedare imediată sau prelungită, etc), simple sau în combinaţii. Prin alegerea preparatului potrivit şi prin utilizarea  corectă poate fi evitată apariţia reacţiilor adverse şi minimalizat disconfortul provocat de uscarea excesivă a pielii, descuamare, fotosensibilizare, senzaţia de arsură, etc. Vorbeste despre orice nelamurire ai cu medicul si cu farmacistul tau!

Atat dermatogul cat si farmacistul te pot consilia in alegerea cele mai potrivite molecule si celui mai adecvat preparat pentru nevoile pielii tale. Trebuie sa retii, in schimb, ca retinoizii sunt substante active cu efecte terapeutice remarcabile, dar ca orice medicament, au si efecte adverse. Cel mai adesea, apare senzatia de piele uscata, poate chiar si descumare in zonele tratate, inrosire, senzatie usoara de piscaturi / furnicaturi. Aceste reactii sunt normale si dupa doua saptamani pielea se obisnuieste, in mod normal. Cu toate acestea, ca sa le eviti, la inceput se indica administrarea treptata a terapiei – o data la doua / trei zile (intervalele se reduc in timp), precum si creme de ingrijire care sa ingrijeasca pielea. Cu cat vei fi mai consecvent(a), cu atat efectele benefice ale retinoizilor vor fi mai evidente.


Daca stii pe cineva care se lupta cu probleme de acnee, sau care isi doreste un ten mai luminos, nu ezita sa le dai articolul sa-l citeasca.

Daca aveti intrebari sau vreti sa scriem mai pe larg despre tratamentul problemelor de piele, puteti sa ne trimiteti gandurile voastre in rubrica “Intreaba-l pe farmacistul tau”. Intrebarile voastre sunt tratate in confidentialitate si raspundem in privat sau public (daca raspunsul este relevant si pentru ceilalti cititori ai blogului nostru farmacist.info). Asteptam cu nerabdare intrebarile voastre!

 

2 thoughts on “Armele dermatologilor pentru tratamentul acneei si ridurilor: retinoizii

 1. Nu toata lumea suporta solutiile cu retinoizi. O alternativa buna o reprezinta Sytenol A, cu o eficienta similara dar fara efectele adverse ale retinoizilor. Si nu e chiar asa chimic precum suna, e extras din niste plante indiene.
  Ar mai fi si Retinopeptide 189, aminoacizi ce stimuleaza productia de colagen si tesut elastic.
  Insa, in principiu, fiecare medic recomanda produse diferite, dupa cum a observat el rezultatele mai promitatoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.