Biologia stranutului la 160 de km pe ora

Fie ca suntem alergici, sau poate raciti, fie ca ne deranjeaza un fir de par sau lumina puternica si chiar, uneori, pur si simplu fara sa ne dam seama de ce, fiecare dintre noi a simtit ce inseamna un stranut. Dar la ce ajuta stranutul? De ce avem aceasta reactie rapida si intensa? In 5 min va vom explica biologia stranutului.

De unde porneste stranutul?

Stranuturile pornesc de la nervi, mai exact de la terminatiile nervoase care semnalizeaza creierului ca avem ceva in nas de care trebuie sa ne descotorosim. Toti avem aceleasi legaturi, dar faptul ca terminatiile nervoase ale fiecaruia transmit diferit semnalul, produce un raspuns in timp si intensitate diferit. De aceea, unii dintre noi stranuta o singura data, altii de 3 ori consecutiv, altii trag mult aer si nu se grabesc si altii stranuta imediat. Complexitatea noastra este fascinanta!

Un stranut peste limita de viteza

De fiecare data cand simtim nevoia sa stranutam, un proces aproape ireversibil se porneste. Tragem aer adanc in piept, ne tinem respiratia cateva fractiuni de secunda si apoi il proiectam cu o viteza de peste 160 de km pe ora (100 de mile pe ora) (1) ! In acest stranut purtam aproape 100.000 de germeni pe care ii eliminam pe o distanta de pana la 5 metri.

Stranutul este un mecanism de aparare!

Stranutam, de cele mai multe ori, ca raspuns al unui stimul care nu ar trebuie sa fim prezent in caile noastre aeriene. Stranutul elimina bacteriile si virusurile din nas, si, in acelasi timp, reflexul stranutului ne face sa incordam muschii gatului si a ochilor pentru a ii contracta si a-i inchide, evitand astfel contaminarea acelor zone sensibile. Acum intelegem de ce nu putem stranuta cu ochii deschisi.

O alta reactie care produce stranut este atunci cand ne pensam sprancenile. De cate ori nu vi sa intamplat sa stranutati sanatos dupa smulgerea unui fir de par de la sprancene? Explicatia sta in faptul ca, prin pensare, stimulam un nerv facial care face legatura intre nas si creier. Rezultatul = un stranut, un lacrimat si o frica de pensat 🙂

Video 1. Viteza si raspandirea stranutului demonstrate de Mythbusters. Cred ca, de acum incolo, vom pune batista la gura cand stranutam  🙂 (Courtesy of: www.discovery.com)

Nu stranutam cand dormim

In somn, nervii care sunt de obicei stimulati cand stranutam, sunt si ei adormiti, asa ca e foarte dificil sa ne trezim din somn din cauza unui stranut. Un lucru mai putin de care trebuie sa ne facem grija cand avem probleme cu somnul …

Uitatul la soare te face sa stranuti

Inca o reactie ciudata de care multi dintre noi am avut parte. De ce ne face lumina puternica sa stranutam? Explicatia sta in faptul ca unii dintre noi suntem mai sensibili la lumina puternica (ne numim photic (fotic) – din grecescul phos (fos) adica lumina). Aceasta sensibilitate se transmite genetic, de la parinti la copii, asa ca, daca parintii sunt sensibili si copii vor avea o sansa mare sa fie sensibili. Biologia sta, din nou, in pragul de sensibilizare al nervilor la simulii externi. Cu cat avem un prag mai scazut, cu atat vom stranuta mai usor.

Animalul cel mai “stranutator”

Iguana este animalul care stranuta cel mai mult. Acest lucru se datoreaza unor saruri produse de catre organismul sau, saruri ce trebuie eliminate prin stranut.

Video 2. Iguanele nu sunt singurele animale care stranuta. Ursii panda inca de mici au un bun sistem de aparare al cailor aeriene. Un stranut poate lua pe oricine prin surprindere. Este important sa stim sa reactionam si sa nu ne panicam 🙂

De ce spunem “noroc/sanatate” cand stranutam?

Acum cateva sute de ani, cand ciuma bubonica facea ravagii in Europa, s-a dat o lege ca, atunci cand cineva stranuta (stranutul era considerat unul din simptomele incipiente ale bolii) , sa fie binecuvantati printr-o fraza (Sanatate, noroc, “bless you” in Engleza). Cealalta parte a legii spunea ca cei care stranuta sa tina o bucata de panza deasupra gurii si nasului pentru a preveni raspandirea mucusului infectat pe celelalte persoane sanatoase. De asemenea, se credea ca, in timpul stranutului, sufletul incearca sa paraseasca corpul, asa ca batista avea rol dublu 🙂

Stranutul, ca multe alte raspunsuri biologice ale organismului, este un raspuns fiziologic si sanatos. Pentru mai multe idei despre cum functioneaza corpul nostru te invitam sa-i intrebi pe farmacistii tai!

Andrei,


(1) http://www.discovery.com/tv-shows/mythbusters/mythbusters-database/sneeze-travel-100-mph/


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.