De ce 37 °C este temperatura “normala” a corpului?

Te-ai intrebat vreodata de ce corpul nostru este “reglat” la o temperatura normala de 37 °C? Afla care este echilibrul fin care face ca aceasta sa fie temperatura ideala.

Temperatura corpului nostru creste atunci cand organismul lupta impotriva unei infectii bacteriene, de exemplu. Chiar si o crestere de 1 °C omoara 6% dintre speciile de fungi care ne pot infecta.

Daca o crestere a temperaturii este utila, de ce temperatura “normala” nu este mai ridicata?

De ce temperatura normala a corpului este reglata la 37 °C?

37 °C este temperatura la care nu trebuie sa mancam constant doar ca sa tinem infectiile departe. Orice crestere ar insemna ca ar trebui sa consumam prea multa energie ca sa ne hranim si sa aducem caloriile necesare sa mentinem o temperatura corporala constant mai mare. Orice scadere ne-ar face prea vulnerabili in fata agentilor infectiosi.

Natura noastra cu sange cald permite doar 100 – 300 specii diferite de fungi sa ne infecteze. Poate suna un numar mare, dar de fapt este nimic comparativ cu cele 10 000+ de bacterii diferite cu care se confrunta animalele cu sange rece. O temperatura a corpului mai mica, ca de exemplu atunci cand stai un timp indelungat in frig, ar da sansa mai multor specii de fungi sa supravietuiasca. Acesta este motivul pentru care oamenii se imbolnavesc atunci cand le este frig un timp mai lung.

Cercetatorii de la Albert Einstein College of Medicine au gasit punctul optim in care cantitatea de mancare pe care trebuie sa o consumam si numarul de bacterii la care suntem susceptibili este cel mai mic. Temperatura gasita este 36,7 °C, foarte aproape de temperatura normala a corpului uman, 37 °C.


Am mai scris despre echilibrul dintre consumul de energie si functiile fiziologice ale corpului si cu alte ocazii. Vei gasi informatii interesante despre echilibrul energetic si importanta lui in curele de slabire in articolul Mituri despre diete. In Lucruri fascinante despre tine: creierul tau iti sugeram un video care explica legatura importanta dintre consumul de calorii si incredibilul nostru creier. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.