Obezitatea mostenita

Pentru o viata sanatoasa este necesara o dieta sanatoasa si un stil de viata echilibrat. Este propozitia pe care o auzi mereu la televizor, la doctor, la farmacie, chiar si intre vecini. Mancarea grasa, plina de acizi grasi saturati duce la cresterea riscului de boli cardiovasculare si isi pune amprenta pe durata vietii. Asta vei gasi daca faci o cautare a expresiei “high-fat diet” pe internet. High-fat diet (dieta bogata in grasimi) este folosita in cercetare pentru a induce obezitate, diabet si alte probleme metabolice animalelor de laborator. Apoi se intervine (sau nu) pentru a studia cauzele si a intelege efectele acestui tip de regim nesanatos care se regaseste din ce in e mai des in alimentatia noastra zilnica.

Dieta “high-fat” si modificarile epigenetice

Ce este de fapt dieta high-fat? Este o dieta care aduce beneficiarului 60% din valoarea sa energetica din grasimi saturate (ulei de cocos, grasime de porc, etc). Pentru un om, o dieta cu 60% calorii din grasimi este considerata extrema. Exista si o varianta moderna numita high-fat high-fructose sau dieta Western de la combinatia de grasime si zahar din mancarurile tip fast-food.

Un articol aparut in Nature Genetics (1) vorbeste despre modificarile epigenetice pe care o astfel de dieta high-fat le asupra dezvoltarii fetale. Prin modificari epigenetice intelegem orice modificari ale ADN-ului care nu tin direct de modificarea secventei nucleotidelor care il compun. Modificarile epigenetice se mai numesc modificari ale mediului inconjurator, modificari care duc la activarea/inactivarea anumitor gene si la aparitia unor modificare ale morfologiei si functiei organismului. Modificarile epigenetice sunt controlate de factorii de mediu (alimentatie, chimicalele la care suntem expusi, imbatranirea, medicamente, etc). In figura 1 va prezentam cele mai comune modificari epigenetice, factorii care le influenteaza si bolile pe care le pot produce.

Epigenetic_mechanisms

Fig. 1 Mecanismele epigenetice comune si efectele acestor modificari (courtesy of nih.gov)

Soarecii cu 2 parinti obezi se ingrasa mai repede

S-a dovedit deja ca un regim gras poate produce modificari epigenetice in spermatozoizi, cu efecte asupra dezvoltarii fatului. Acest nou articol, intitulat “Epigenetic germline inheritance of diet-induced obesity and insulin resistance”, arata pentru prima data ca, datorita unor modificari epigenetice asupra ovulului, soarta progenitorului este direct influentata de factorii de mediu ai mamei (in acest caz alimentatia). Soarecilor-parinti li s-a administrat un regim gras pentru 6 saptamani, acestia devenind obezi si rezistenti la insulina (diabetici), efecte bine-cunoscute ale regimului high-fat (motiv pentru care este folosit pentru a induce aceste boli). Pentru a studia modificarile produse la nivel genetic la progenitori, de la soareci-mama obezi s-au recoltat ovule care au fost mai apoi fertilizate in vitro si transferate unor mame-surogat sanatoase (non-obezi). Acest transfer permite delimitarea posibilelor efecte negative asupra fatului din partea mamei obeze in timpul sarcinii. Prin aceasta strategie, orice posibile modificari la viata adulta vin din modificarile epigenetice produse in ovulul provenind de la soarecele mama obez.

Dupa nastere, soarecii maturi supusi unui regim gras se ingrasa mai repede decat soarecii normali. Daca progenitorii aveau ambii parinti obezi (mama si tata) acestia se ingrasa cel mai repede, apoi cei cu un singur parinte obez si, in final, cel mai greu se ingrasa soarecii cu parinti normo-ponderali. Aceste rezultata vorbesc de la sine de importanta regimului si stilului de viata al parintilor ca factori de mediu cruciali ce pot influenta sanatatea copiilor.

fat mouse

Fig. 2 Efectele dietei high-fat la soareci. Dupa 4 luni de dieta soarecii sunt cu 30-50% mai grasi decat soareci cu dieta normala

Sexul conteaza

Progenitorii femele se ingrasa mai repede decat cei masculi. Si, intr-un mod foarte interesant, dieta mamei este mai importanta decat cea a tatalui. Va reamintin ca in acest caz nu vorbim de dieta din timpul sarcinii (care este si ea un factor important in dezvoltarea fetala si nu numai, despre care v-am povestit anul trecut intr-un articol intitulat Primele 1000 de zile de viata). Vorbim despre dieta din viata de zi cu zi, tipul mancarii, greutatea noastra corporala, masa grasa pe care o avem, etc. Toate acestea pot influenta sanatatea copilului!

Obezitatea – epidemia secolului 21

La nivel mondial, tari ca SUA sau Mexic (unde obezitatea a depasit pragul de 30% – unul din 3 americani are un IMC peste 30) se lupta cu epidemia obezitatii si se estimeaza ca guvernul american cheltuie anual intre 147 si 210 miliarde de dolari in tratarea pacientilor obezi (2).

Ce puteti face pentru a slabi?

Noi, cei de la farmacist.info, vrem sa va sustinem eforturile de a va imbunatati sanatatea si va incurajam sa faceti miscare zilnic (cel putin 30 de min de activitate fizica – mers pe jos, alergat, etc) si sa fim mai atenti la ce si cat mancam. Pentru a intelege mai bine cum trebuie sa slabim sanatos si ce putem face, am scris pentru voi despre Secretul slabituluiMituri despre diete, despre Nutrigenomica, o noua stiinta a alimentatiei si despre Grasimi si efectele lor pozitive si negative. Aici, pe farmacist.info, gasesti toate informatiile necesare sa incepi schimbare pozitiva in viata ta. Totul este pregatit, haideti sa incepem sa traim o viata mai inteligenta si mai sanatoasa!

Andrei de pe farmacist.info


Referinte:

(1) http://www.nature.com/news/high-fat-diets-raise-risk-of-obesity-in-offspring-1.19556?WT.mc_id=FBK_NatureNews

(2) http://stateofobesity.org/healthcare-costs-obesity/


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.