Mortalitatea cardiovasculara diminuata cu 80%: finlandezii dau exemplu

In anii 1930 in Statele Unite ale Americii a aparut o veritabila epidemie de decese provocate de patologii cardiovasculare. Europa a fost si ea atinsa imediat dupa terminarea celui de-al doilea Razboi Mondial. Studiile de epidemiologie au permis identificarea principalilor factori de risc: tabagismul, hipercolesterolemia si hipertensiunea. In Finlanda, mortalitatea provocata de coronaropatii si alte maladii cardiovasculare a inceput sa creasca in anii ’50 si a devenit cea mai mare in lume in anii ’60. In 1972, autoritatile medicale ale tarii au lansat Proiectul North Karelia cu obiectivul de a reduce mortalitatea atancand principalii trei factori de risc. Proiectul, foarte proactiv, insista pe schimbarile de comportament prin interventii la nivelul comunitatii, depistarea sistematica a persoanelor cu risc crescut si facilitarea accesului la terapie medicamentoasa.

O echipa finlandeza de cercetare face un bilant a efectelor inregistrate pe durata celor 40 de ani de interventie (1972 – 2012) si rolul jucat de reducerea principalilor trei factori de risc in obtinerea rezultatelor.

Actiuni asupra principalilor trei factori de risc

Rezultatele sunt elocvente. Intre 1972 si 2012, principalii trei factori de risc au fost redusi, mai putin intre 2007 si 2012, perioada in care nivelul mediu de colesterol a crescut lejer. In 40 de ani, mortalitatea provocata de coronaropatii a diminuat cu 82% la barbatii intre 35 si 64 de ani (de la 643 la 118 decese la 100 000 de persoane) si 84% ( de la 114 la 17 din 100 000) la femei. Reducerea celor trei factori de risc tintiti este la originea aproape in totalitate a reducerii mortalitatii observate in primii 10 ani de observatie. Pentru ultimii 10 ani, cei trei factori sunt responsabili pentru 2/3 din efecte, cealalalta treime fiind corelata cu alte modificari esentiale (modificarea obiceiurilor alimentare, cresterea activitatii fizice, ameliorarea preventiei secundare si ameliorarea interventiilor in episoadele acute).

F1.large

Fig. 1: Mortalitatea cauzata de boli cardiovasculare intre 1969 – 2012 (scala logaritmica, standardizat in functie de varsta) pentru barbati si femei (intre 35 – 64 ani) in Finlanda

Legile anti-tabac din 1976

De remarcat este faptul ca Finlanda a adoptat legea anti-tabac inca din 1976 si astazi figureaza intre tarile europene cu cele mai mici rate de tabagism. Ultimul amendament a acestei legi prevede ca in 2040 prevalenta tabagismului trebuie sa fie inferioara la 5%.

Acest exemplu demonstreaza, conform autorilor, eficacitatea programelor de preventie primara in Finlanda si importanta lor la scala larga pentru a scadea mortalitatea cardiovasculara. Preventia secundara si tratamentul episoadelor acute fac restul.


Daca vrei sa afli mai multe despre bolile cardiovasculare, iti recomandam urmatoarele articole:

Am scris si despre tabagism ca si factor de risc:

Despre dieta si importanta ei pentru sanatate, poti afla mai multe in aceste articole:

Ramai aproape de farmacist.info pentru sfaturi de incredere pentru o viata sanatoasa! Da mai departe si celor dragi, iti vor multumi pentru asta!

Sursa: Primary prevention and risk factor reduction in coronary heart disease mortality among working aged men and women in eastern Finland over 40 years: population based observational study

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.