Molecule fascinante – Parfumul florilor

Prima zi de primavara!

Cu 1 martie si 8 martie aproape, inceputul acestei luni s-ar putea sa insemne si buchete de flori oferite celor dragi. Pentru ca ne fascineaza moleculele care dau parfum florilor, farmacist.info va daruieste un buchet virtual aromat si va doreste o primavara frumoasa!

Va voi prezenta ce #molecule fascinante contribuie la parfumul florilor, mai ales cele populare in acest sezon – zambilele, violetele si trandafirii.

In primul rand, este important de precizat ca chimia din spatele aromelor este foarte complexa si ca mirosul fiecarei flori in parte nu este niciodata consecinta unui singur compus. Florile au un mix complex de substante organice volatile, si desi nu toate sunt aromate, un numar semnificativ vor avea un impact asupra mirosului final. Nu putem indica un singur compus ca fiind cauza parfumului unei flori, dar putem identifica acei compusi care au un impact major asupra mirosului detectat de nasul nostru. Mai departe, voi vorbi despre cateva molecule care aduc o contributie importanta.

Zambilele

zambile #molecule fascinante

Mirosul zambilelor este determinat in mod particular de trei compusi. Ocimenolul are  un miros descris ca fiind proaspat si citric, in timp ce cinamil-alcoolul are o nota balsamica (este prezent, de asemenea, si in scortisoara). Un alt compus, etil-2-metoxibenzoatul, adauga un iz floral, fructat.

Violetele

violete #molecule fascinante

Violetele sunt, poate mai putin comune in buchete, dar, din punct de vedere olfactiv sunt foarte interesante. Mirosul lor este consecinta unor compusi denumiti ionone, o gama de molecule care difera foarte putin la nivel structural. Partea interesanta nu tine neaparat de chimie, ci de modul in care aceste molecule interactioneaza cu receptorii nostri olfactivi.

In timp, daca suntem expusi la un anumit miros, ne obisnuim si nu il mai sesizam. Acest lucru se intampla pentru ca creierul nostru inregistreaza mirosul ca fiind un stimul constant si nu ii mai acorda atentie. Aici este partea interesanta legata de iononele care dau miros violetelor. Practic, “scurt-circuiteaza” senzorii nostri olfactivi, legandu-se de receptori si desensibilizandu-i temporar. Din moment ce aceasta legare este doar temporara, iononele vor fi detectate din nou si sunt inregistrate ca un miros nou. In consecinta, parfumul violetelor pare sa diminueze, doar ca sa reapara din nou!

Trandafirii

trandafirii #molecule fascinante

Trandafirii sunt de departe dintre cele mai populare flori de oferit si dintre cele mai scumpe! Parfumul lor este datorat in primul rand unui compus organic, oxidul (-)-cis-rozic. Aceasta molecula este un izomer al oxidului rozic (care are 4 izomeri diferiti), si este unul dintre compusii care contribuie la aroma tipica a trandafirilor. Este detectabil de catre nasul nostru la concentratii foarte scazute in aer – pana la 5 parti per milion. Doar pentru a da o scala, o parte per milion este echivalenta cu o secunda in 32 de ani.

Un alt compus care contribuie la parfumul trandafirilor, este beta-damascenona. Acest compus apartine clasei de compusi denumite ketone. Are un prag de detectie chiar mai scazut decat oxidul rozic, doar 0.009 parti per milion. Un alt compus cu un prag de detectie comparabil de mic este beta-ionona. Ambii compusi, desi sunt constituienti minori ai uleiului volatil al trandafirului, au o importanta majora in mirosul pe care il percepem.

Alti compusi aromatici care completeaza mirosul sunt geraniolul, nerolul, citronelolul, farnesolul si linaloolul.


Reamintesc ca, bineinteles, acestea sunt doar cateva molecule importante pentru mirosul fiecarei flori in parte. Exista mari variantii intre compozitia chimica dintre diferite specii, si de multe ori chiar in cadrul aceleasi specii. Exista, de exemplu, soiuri de trandafiri care nu au nici un miros!

Chimia parfumului este complexa si interesanta. Acestea sunt doar cateva #molecule fascinante.

Daca ti-a placut acest articol, nu ezita sa urmaresti seria #molecule fascinante, din categoria Idei5min. Ofera mai departe un buchet parfumat! O primavara plina de aroma!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.