Ce as fi vrut sa stiu inainte sa incep un doctorat

Multe din lucrurile despre care voi vorbi in continuare se potrivesc aproape oricarei persoane care are o cariera sau este preocupata de subiect.

Sunt intrebata adesea despre experienta mea pe perioada doctoratului in stiinte medicale. Daca consideri sa te inscrii pentru o teza, sau pur si simplu esti curios ce inseamna, iata cateva lucruri pe care as fi vrut sa le stiu inainte sa incep doctoratul (si despre care habar nu aveam, bineinteles!).

Am aflat ca succesul doctoratului se bazeaza pe patru piloni :

  • Tema / subiectul cercetarii
  • Finantare / ¨puterea¨ financiara a echipei/ institutului
  • Mentor / mediul stiintific in care lucrezi
  • Capacitatea ta de a investi

Cand am inceput, credeam ca munca pe care o voi depune va fi direct proportionala cu succesul. Nu este chiar asa…

Subiectul cercetarii

Pe durata doctoratului, nu ai doar de invatat enorm de mult, ci trebuie sa produci rezultate care sa fie relevante comunitatii stiintifice, la nivel global.

De aceea, tema / subiectul pe care il studiezi este crucial. Cercetarea are ceea ce se numesc « hot topics », directii in care se spera progress si care au potentialul sa aduca schimbari majore.

Daca pentru tine este importanta motivatia intrinseca si ideea ca munca pe care o faci conteaza la ceva, iti sugerez sa te interesezi care sunt aceste subiecte. Am invatat, de asemenea, ca, cu cat este mai simpla intrebarea, cu atat esti mai aproape de esenta. In cazul meu, intrebarea a fost ¨ce pot face ca sa ameliorez terapia cancerului ovarian? ce pot face pentru aceste paciente?¨. Dar sunt atatea alte intrebari simple ale caror raspunsuri fascinante inca nu au fost date! De exemplu, intrebarea la care s-a gasit raspuns abia saptamanile trecute, daca exista sau nu unde gravitationale.

Dupa mine, subiectul cercetarii si potentialul sau raspuns trebuie sa serveasca la ceva. Pentru mine e important sa serveasca, in plus, cuiva. Ideea e ca vei munci pe branci timp de cativa ani buni si vor fi momente in care te vei intreba de ce faci asta. Macar tu trebuie sa stii raspunsul la aceasta intrebare. Si trebuie sa fie unul bun. Nu doar ca vrei sa produci un nou polimer. Sa stii de ce vrei asta si cui ii va servi.

Finantarea si mediul politic

Ei bine, da… Subiect controversat. Cata finantare este nevoie pentru a produce rezultate remarcabile in cercetare ?

Ca orice investitie, exista riscuri, exista beneficii. Raspunsul este nuantat, pentru ca cercetarea este de multe feluri si nevoile fiecarui domeniu variaza, inclusiv in ceea ce priveste bugetul.

Voi vorbi despre cercetarea biomedicala si farmaceutica, pentru ca pe asta o cunosc mai bine. Toate acestea sunt opinii strict personale, concluzii la care am ajuns in propria experienta.

Parerea mea este ca fara o finantare corecta, nu ai cum sa ai rezultate relevante in acest domeniu foarte vast. Finantare corecta, din nou, variaza in functie arie. Nu ai nevoie de aceeasi investitie ca sa ai reactivi pentru sinteze chimice, comparativ cu teste biologice. Nu platesti acelasi pret sa folosesti un spectrofotometru sau un spectrometru de masa. O extractie de compusi activi din plante nu costa nici pe departe la fel de mult ca testele in vitro si in vivo ca sa demontrezi activitatea lor biologica. Studii clinice? Poate retrospective. Ori poate ai o conducta de petrol?

Daca te apuci de o teza, intereseaza-te de aceste aspecte :

  • Vei avea finantare pentru proiectul tau ? O poti obtine ?
  • Laboratorul in care vei lucra are finantare ?
  • Un indicator bun : se misca lucrurile sau stagneaza de ani de zile ?

Inca un sfat, stiu ca multi pornesc la drum cu ideea ca pasiunea pentru stiinta e arzatoare. Mai ales daca gasesti acel subiect despre care am vorbit mai devreme, iti vei spune ca indiferent ce va fi, vei reusi sa depasesti toate obstacolele. Nu ignora faptul ca in timpul tezei tale trebuie sa ai ce manca, unde dormi, cu ce-ti trai viata. Suna bizar, dar daca resursele tale personale de venit nu iti acopera traiul, te vei simti mizerabil. Tine cont, deci, si de finantarea ta personala.

Mentor si mediu academic

Despre mentor am mai vorbit si cu alta ocazie. Este un personaj cheie si o buna parte din succesul tezei tale tine de succesul mentorului tau si calitatea relatiei pe care o aveti.

Am auzit o gramada de istorii de groaza despre teze care s-au desfasurat intr-o ambianta de lupta permanenta cu conducatorul de teza. De la a fi tratat sclav pe plantatie, la a fi ignorat complet, la a fi injosit si diminuat la statut de parazit, am auzit multe… Sunt cazuri in care un comportament patologic se poate identifica « de la o posta », altele sunt mai subtile.

Ce te sfatuiesc : alege cu cea mai mare atentie mentorul si locul / institutia in care vei lucra. Nu o sa gasesti nicaieri « idealul » si « perfectiunea », dar macar alege sa fii multumit si capabil sa faci fata neajunsurilor. Apoi, de la caz la caz, climatul si importanta unui doctorat difera. In Romania, dupa atatea scandaluri legate de plagiat, precum si alte practici lipsite de etica, doctoratul nu este privit cu “ochi buni”. In Franta, nu este considerat experienta profesionala, ci mai degrada educationala. In alte tari, in schimb, de exemplu in Germania, un doctorat este foarte respectat si doctorii au numeroase avantaje in societate.

Capacitatea ta de a investi

Am o intrebare: cat de pregatit esti sa faci sacrificii?

Esti dispus sa stai peste program?

Programul in cercetare este fluid. In sensul ca, inafara de unele cazuri specifice in care stii ca ai de la 9-12 o intalnire, in rest esti independent. Suna bine sa fii sef peste programul tau? Este! E posibil sa ajungi mai tarziu in laborator si sa nu deranjeze pe nimeni. E posibil sa vii la ora 6 si sa pleci la 2. Sau poate, de dimineata ai de calatorit, si vii doar de dupa-amiaza. Este in regula. In schimb, daca ai experimente care dureaza 16 ore, este treaba ta cum vei face asta. Daca ai 3 luni cu 12 ore pe zi fara pauza, e treaba ta cand mananci. Nu e gata prezentarea pe saptamana viitoare? Pentru asta sunt serile, Dropbox-ul si cafeaua. Nu a functionat o tehnica si ai rapid nevoie de rezultat? Weekendul are 48 de ore!

Esti dispus sa fii mobil?

Poate in Romania, aceasta cerinta pentru un doctorat este mai putin “incetatenita”. Inafara, pe durata doctoratului, mai ales daca vrei sa fie performant, trebuie sa consideri ca vei calatori destul de mult international, la congrese si conferinte, dar si pe durate de timp mai lungi – in stagii in alte laboratoare. Suna atractiv. Este! Daca iti place asta! In schimb, participarea la congrese, cand mergi ca doctorand, nu este ca cea pentru puncte la cursuri postuniversitare in care vei dormi 2 ore intr-un scaun inconfortabil asteptand instalarea bufetului cu masline. Te duci cu treaba. In alte laboratoare nu mergi ca sa faci o plimbare si noi prieteni. Te duci ca sa rezolvi niste probleme legate de un proiect, sa consolidezi relatii, sa produci rezultate.

Esti dispus sa sacrifici, pentru moment, progresul in cariera?

Un doctorat serveste ca si etapa obligatorie pentru avansare in cariera daca esti in academie / invatamant universitar. Exista pozitii in care un doctorat este necesar si in privat, dar mult mai putine. In timp ce tu inca vei beneficia de asigurare de sanatate de student, reducere la transport si petreceri in asociatii studentesti, alti colegi care au ales un alt parcurs, iti vor spune despre noua masina de lucru pe care o au la dispozitie ca sa acopere toata tara, despre echipa a caror manager au devenit sau despre ideea pe care vor sa o lanseze in privat.

Acestea sunt doar cateva lucruri pe care as fi vrut sa le stiu si sa ma fi intrebat inainte de doctorat 🙂


Poate suna critic. Este si nu este in acelasi timp. Pe durata doctoratului mi-am dezvoltat cu siguranta gandirea critica. Si ma bucur de ea, acum nu mai cred ca orice zboara se mananca. Si e posibil ca nici cu cifre sa nu ma convingi, pana nu-ti testez metodele si rezultatele 🙂

Voi finaliza in curand ceea ce consider un doctorat performant. Nu am castigat nici un Nobel si… nici nu sper la asta. Glumesc adesea ca e ca si cand am fost inscrisa intr-o armata stiintifica. Doctoratul a fost formator nu doar pe plan stiintific, ci si personal. Pana nu esti pus in anumite situatii limita, nici nu stii de ce esti capabil. Am aflat ca sunt capabila sa merg mult mai departe decat ceea ce e cerut sau asteptat de altii, si mai ales, de mine.

Asa ca, daca vrei sa faci o calatorie de explorare (stiintifica si personala), nu e nici o alta cale mai buna sa o faci. Doar fii pregatit ca nu vei culege doar floricele pe campii, vei da si de spini.

Ti-a placut acest articol? Consulta sectiunea Doctorat pentru mai multe informatii. Esti doctor/and? Vrei sau stii pe cineva care vrea sa faca un doctorat? Nu ezita sa ne pui in contact!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.