Molecule fascinante: dopamina, serotonina si oxitocina

De Dragobete, va prezentam trei molecule fascinante, ingrediente-cheie pentru dragoste: dopamina, serotonina si oxitocina.

Dopamina

Dopamina este un neurotransmitator, sau mesager chimic, care joaca un rol cheie in controlul miscarilor, abilitatii de a simti placere si durere, si in raspunsurile emotionale.

Prea putina dopamina duce la tremor si probleme motorii cu simptome asemanatoare bolii Parkinson.

Activitatea dopaminergica excesiva este incriminata pentru diverse probleme medicale, inclusiv schizofrenia.

Dopamina a fost descoperita pentru prima data de farmacologul suedez Arvid Carlsson in 1952.

Serotonina

Serotonina este o monoamina cu rol de neurotransmitator care se gaseste la oameni in sange, tractul digestiv si in sistemul nervos central. Este intalnita si la alte animale si la multe plante.

Serotonina este biosintetizata din triptofan. A fost sintetizata chimic pentru prima data in 1951.

Ca si neurotransmitator,  serotonina regleaza o serie larga de functii, diferita in functie de animal sau planta. La oameni, cea mai mare cantitate de serotonina se gaseste in intestin, unde regleaza activitatea intestinala. Are, de asemenea, rol in starea de spirit, apetit si somn.

Serotonina poate fi o sabie cu doua taisuri. Numai anul acesta, un studiu condus de W. H. Kaye la Universitatea din California, San Diego, arata ca nivele crescute de serotonina in creier ar putea fi implicate in declansarea tulburarilor de alimentatie, precum anorexie si bulimie.

Oxitocina

 

Oxitocina este un polipeptid secretat de glanda pituitara posterioara la mamifere.

Are mai multe functii de tip hormon, inclusiv contractarea uterului in timpul travaliului, stimularea lactatiei, si, posibil, orgasmului.

H.H. Dale a descoperit proprietatile biologice ale ocitocinei in 1906; V. du Vigneaud a primit premiul Nobel pentru chimie in 1955 pentru izolarea si sintetizarea ei.

Oxitocina de sinteza este comercializata sub numele de Pitocin sau Syntocinon (si ca medicamente generice) pentru inducerea travaliului.

Cum arata creierul tau cand esti indragostit?


Ti-a placut acest articol? Urmareste seria #molecule fascinante, din categoria idei #5min! Ca sa intelegi mai bine, s-ar putea sa iti fie utile si articolele despre creier si sistemul nervos.

Stii vorba romaneasca ca “dragostea trece prin stomac”? Cred ca si prietenilor tai li se va parea interesant sa afle ca 90% din serotonina se gaseste in tractul digestiv. Da articolul mai departe si fa-le o surpriza!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.