Fascinant despre tine: Sistemul nervos

Am inceput dimineata ca de obicei. Alarma care suna (si aferentele prelungiri pana la a decide sa deschid ochii intr-un final). Spalatul pe dinti, pe fata, cu apa nu prea calda, dar nici chiar rece. Mi-am facut un ceai. L-am lasat la racit. Ieri era cat pe ce sa-mi frig limba. :p

De ce va spun toate acestea? Pentru ca toate aceste actiuni si decizii au trecut prin filtrul constient sau inconstient al sistemului meu nervos.

Astazi va voi vorbi despre asta pentru ca il gasesc fascinant! Sistemul nervos are o importanta incredibila si controleaza… cam tot – de la organe, la reactii fiziologice si psihologice. Pana si alte “sisteme de control si comanda” importante ale corpului, de exemplu sistemul endocrin, se apleaca in fata sistemului nervos. 

Ce este sistemul nervos?

Tesuturile nervoase sunt ¨manunchiuri¨ de celule lungi, fibroase, care opereaza ca si cablurile electrice ale corpului. Transmit informatii electrice dintr-o parte a corpului la alta: ajuta muschii sa se miste atunci cand vrem sa alergam dupa o minge,  permit transpiratiei sa broboneasca cand ne este prea cald, asigura ca desertul nostru favorit are gustul fabulos pe care ni-l amintim.

sistemul nervos

Care sunt componentele sistemului nervos?

Sistemul nervos este clasificat in doua mari categorii: sistem nervos central (SNC) si sistem nervos periferic (SNP).

Sistemul nervos central include creierul, maduva spinarii si nervii centrali.

Sistemul nervos periferic este alcatuit din nervi si neuroni mai mici care interconecteaza.

Toti nervii sistemului nervos transmit doua tipuri de informatie:

  • somatica (voluntara), informatie constienta legata de stimulii senzoriali si motorii
  • vegetativa sau “autonoma” (gestioneaza actiuni care nu se afla in control constient)
    • impartit mai departe in sistem nervos simpatic si sistem nervos parasimpatic.

Mai multe despre organizarea sistemului nervos, puteti invata din acest video:

De ce este important sistemul nervos?

SNCul este autonom, trimite semnale in corp, la organe si nervi periferici, fara efort constient. Daca sistemul nervos central sau maduva spinarii sunt afectate, sistemul de transmitere a mesajelor in corp este intrerupt, si este posibil sa nu se mai recupereze niciodata complet.

De fiecare data cand simti o intepatura, o furnicatura in degete, sau gustul apei, nervii tai periferici trimit si receptioneaza semnale. Sunt atat de eficienti incat dureaza doar o fractiune de milisecunda ca creierul sa raspunda si sa trimita mesajul inapoi. De aceea stii sa-ti tragi mana atat de repede cand atingi ceva fierbinte, “inainte sa apuci sa te gandesti”. Despre viteza cu care se transmit impulsurile, poti citi mai multe aici. Ideea e ca sunt mai rapide decat o masina de Formula 1 🙂

Saltatory_Conduction

Chimia neurotransmitatori si importanta lor farmacologica

Pentru ca intre nervi exista “distante” (denumite sinapse) la fiecare capat, au nevoie de substante chimice care sa transmita mesajul de ala o celula nervoasa la alta. Atunci cand un nerv primeste un semnal, elibereaza substante chimice denumite neurotransmitatori, care spun celorlalti nervi ce sa faca si ii ajuta sa transmita informatia mai departe. Medicii si farmacistii se folosesc de chimia neurotransmitatorilor ca sa trateze boli, provocand nervii sa transmita mai putine sau mai multe semnale in functie de nevoile pacientului. Nervii sunt sensibili la stimulare electrica, folosita de medici pentru a semnaliza nervilor sa elibereze muschii de tensiune sau ca sa intareasca functiile autonome.

Ce mi se pare mie fascinant: cum folosesc neuronii semnalele electrice si chimice ca sa comunice intre ei? 


Ti-a placut acest articol? Citeste si pe celalte din seria #fascinant, despre creier si despre inima. Lasa un like sa stim ca iti place, da mai departe prietenilor tai sa impartasesti lucrurile interesante pe care le-ai aflat!

One thought on “Fascinant despre tine: Sistemul nervos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.