Molecule fascinante: paracetamolul

Ca si farmacisti, avem molecule preferate. Ne fascineaza aspectele chimice si biologice (structura, proprietati), modul in care se poate transforma in medicament si mai ales efectele sale farmacologice si toxicologice. Fiecare molecula poate sa fie o sansa de a vindeca o boala sau de a imbunatati sanatatea celorlalti. 

De-a lungul experientelor noastre profesionale, am acompaniat medicametul de la descoperirea mecanismelor patologiilor si a moleculelor active, pana cand acestea sunt preparate in forme medicamentoase ce ajung la pacient, fie in farmacie, fie in spitale.

Si pentru ca inca pastrez entuziasmul pentru descoperirea si curiozitatile fiecarei molecule, am decis sa impartasesc aceste povesti cu voi, intr-o noua serie Molecule fascinante, Idei #5MIN.

Prima molecula: PARACETAMOLUL

Fie ca se numeste paracetamol (in Europa si majoritatea lumii529, fie acetaminofen (in Statele Unite si Japonia), este unul dintre cele mai folosite analgezice din lume.

paracetamol Paracetamol-from-xtal-3D-balls

A fost preparat pentru prima data de H. N. Morse in 1878. Desi s-au facut numeroase studii asupra efectului sau analgezic, a intrat in terapie abia in 1950 sub numele de Triagesic. Astazi, cele mai cunoscute nume comerciale sunt Tylenol si Panadol, dar o mare parte se vinde sub forma de medicamente generice.

Desi in fiecare an se consuma miliarde de doze de paracetamol, oamenii de stiinta inca nu au descoperit modul sau de actiune! S-a crezut ca mecanismul sau de actiune a fost clarificat in anii 1970 si apoi in anii 2000, dar niciuna dintre aceste teorii nu a supravietuit scrutinului. Este cu atat mai important sa se inteleaga mecanismul sau de actiune din cauza cunoscutei sale toxicitati asupra ficatului.

Sfatul farmacistului

Desi paracetamolul poate fi obtinut din farmacii fara reteta de la medic (OTC), aceasta nu inseamna ca nu trebuie sa fii atent – este un medicament!

Paracetamolul este indicat ca si analgezic si antipiretic (scade febra). Administrat corect, este un medicament eficient si sigur. Vorbeste cu consilierii tai in sanatate ca sa te ajute sa stabilesti daca ai nevoie de acest medicament si care sunt dozele potrivite pentru tine!


Surse: PubChemHow Does Acetaminophen Work? Researchers Still Aren’t Sure

One thought on “Molecule fascinante: paracetamolul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.