Lucruri fascinante despre tine. Inima ta.

Inima bate de mai mult de 2 miliarde de ori pe durata unei vieti normale.

Te-ai intrebat cum functioneaza? Ce este fascinant despre sistemul cardiovascular?

Sistemul cardiovascular transporta sangele in tot corpul, aducand oxigen si nutrienti. In acelasi timp, indeparteaza reziduuri, in mod special dioxidul de carbon.

Ce este sistemul cardiovascular?

Sistemul cardiovascular include inima, vasele de sange si sangele. Inima este organul central, unul dintre organele care muncesc cel mai mult din tot corpul! Chiar si cand te odihnesti, inima ta pompeaza in continuu, circuland tot sangele prin tot corpul aproximativ o data pe minut.

Cum functioneaza inima?

Inima este localizata in piept, intre plamani, si este protejata de coaste. Are patru camere : cele doua de sus se numesc atrii, si primesc sangele din corp si de la plamani. In partea de jos sunt cele doua ventricole – care pompeaza sangele din inima spre plamani si apoi prin corp. Ventricolul stang are muschii cei mai puternici pentru ca pompeaza sangele in tot corpul. Bineinteles, muschii cardiaci specializati au nevoie de sange oxigenat ca sa functioneze, deci inima are un sistem de vase sanguine ca sa aiba intai grija de ea.

diagrama inima

Un video foarte interesant despre cum inima pompeaza sangele:

Ce rol au vasele de sange?

vase de sange

Vasele de sange sunt de mai multe feluri – artere, vene si capilare – si fiecare are alte functii. Venele poarta sangele catre inima, arterele transporta sangele de la inima, iar capilarele le conecteza pe cele doua, irigand zone dificil de atins din organe. Vasele de sange se contracteaza si relaxeaza ritmic odata cu bataile inimii, iar masurarea acestui ritm da ceea ce se numeste ¨tensiune arteriala¨. Numerosi factori influenteaza tensiunea arteriala, iar medicii o considera un indicator de incredere pentru a sti cat de sanatoasa este inima si cat de sanatoasa este fiecare persoana.

Am mai scris despre tensiune si in alte articole, inclusiv sfaturi pentru a tine sub control tensiunea arteriala fara a apela la medicamente.

Ce este sangele?

Sangele are aspect lichid pentru ochii nostri, dar de fapt este un lichid care poarta numeroase solide. Sangele este facut din plasma (lichid) si doua tipuri de celule sangvinerosii si albe. Celulele rosii sunt ca niste baloane, se umplu cu oxigen in plaman, si apoi il transporta catre alte organe. Celulele albe sunt gardienii din sange. Fac parte din sistemul imunitar si distrug orice aparitie straina sangelui, protejand organele si oxigenul.

celule sanguine

Seria noastra va continua si cu alte lucruri fascinante despre tine. Pana atunci, te lasam cu o intrebare: faci tot ceea ce e necesar ca sa ai grija de sanatatea ta cardiovasculara?

2 thoughts on “Lucruri fascinante despre tine. Inima ta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.