Dormi bine, traiesti sanatos

S-a intooooors! Dr. Adrien Besseiche autorul unor articole-hit cum ar fi: Cu totii alergici mâine?, Vegatarian sau carnar? , Soarele – cel mai bun inamic si altele, ne explica de ce somnul este important și ne prezinta sfaturi utile despre cum putem crește timpul și calitatea somnului si, astfel, sa ne imbunatatim sanatatea mentala si fizica.

Ce este somnul?

De ce ne petrecem aproximativ o treime din viața noastră dormind? Scopul somn este o întrebare care a captat atât filozofi catoameni de știință încă din timpul Greciei antice. Practic fiecare specie de animal, chiar si musculitele de otet, dorm într-un fel sau altul. Dar această perioadă de latență are dezavantaje semnificative, în special atunci când pradatorii sunt in zona. Acest lucru a condus la observația că, dacă somnul nu are nicio funcție biologică vitală atunci este probabil una dintre cele mai mari greșeli ale evoluție. Dar natura nu face greșeli. Se stie ca somnul este esențial unor funcții cognitive importante, cum ar fi functia de consolidare a memoriei. Stim, de asemenea, că somnul joacă un rol biologic fundamental și protejează împotriva multor boli. Astfel, este important să se identifice ce factori de zi cu zi perturba somnul nostru pentru a fi capabili sa ne restabilim echilibrul ritmului circadian, ritm ce promovează o stare bună de sănătate.

Somn curață din creierul nostru deșeurile de zi cu zi

In articole stiintifice care dau sens vechei zicale “un somn bun limpezește mintea”, un studiu publicat în 2013 (1), a arătat că un nou sistem descoperit elimina “deșeurile” din creier si este în primul rând activ în timpul somnului. De fapt, funcita de restabilire a echilibrului pe care o are somnul pare a fi rezultatul clearance-ul activ al produsele rezultate în urma activității neuronale, produse care sunt toxice si se acumulează în timpul zilei cand creierul este activ metabolic. Noile descoperiri demonstreaza functia unui sistem de îndepărtare a deșeurilor, care este unic creierului. Sistemul responsabil pentru eliminarea deșeurilor celulare in restul corpului, sistemul limfatic, nu isi extinde functia si la nivelul creierului. Aceasta se datorează faptului că, in sine, creierul își menține propriul “ecosistem” și este protejat de o “poarta moleculara” – numita bariera hematoencefalică – care controlează bine ce intră și ce iese din creier.

Cercetatorii au putut să observe la soareci – al caror creier este extrem de asemănătoar cu cel al oamenilor – ceea ce echivalează cu un sistem de instalații sanitare, care se leaga de vasele de sange din creier si pompeaza lichid cerebral spinal (LCR) prin țesutul creierului, eliminand deșeuri în sistemul circulator si apoi le directioneaza spre ficat. Mai mult decât atât, celulele din creier se micsoreaza cu 60% în timpul somnului, ceea ce creează mai mult spațiu între celule și permite LCR să spele mai eficient țesutul cerebral.

sleep tables (1)
Tabelul 1. 12 Sfaturi pentru dormit bine, mai multe ore și îmbunătățirea sănătății dumneavoastră

Dormi bine, trăiesti sănătos

Somnul ajută la prevenirea multor boli cronice. Eliminarea la timp a deșeurilor din creier este esentiala, deoarece acumularea unor agregate toxice de proteine, cum ar fi beta-amiloidina (beta-amiloid), poate duce la aparitia bolii Alzheimer. De fapt, aproape toate bolile neurodegenerative sunt asociate cu acumularea de deseuri celulare. Mai mult decât atât, un studiu efectuat pe 15.000 de oameni în Olanda, care au fost urmariti timp de 10 pana la 14 ani (2), a arătat că 7 până la 8 ore de somn pentru persoanele cu stil de viață tradițional sănătos (activitatea fizică, dieta sanatoasa, consumul moderat de alcool și non-fumători) a condus la un risc cu 83% mai mic de a dezvolta afectiuni cardio-vasculare fatale.

De ce pierdem din somn?

Perceputa mult timp ca un simptom al unei tulburări fizice sau mentale, insomnia este acum recunoscută ca o boală de sine stătătoare. Insomniaci sunt oameni care au o noapte de nesomn de trei ori pe săptămână pe durata a cel putin unei luni de zile. Spre deosebire de cei care sunt in mod natural dorm putin, insomniaci au tulburări de zi cu zi: oboseala, iritabilitate, probleme de concentrare, risc crescut de accidente domestice, un absenteism mai mare de la locul de muncă, etc. Nici un studiu nu a evaluat încă impactul economic al insomniei, dar se presupune ca aproape 20% dintre adulții țărilor industrializate sufera de insomnie (3).

Cauzele tulburarilor de somn sunt multiple și uneori tranzitorii si adesea legate de o perioadă dificilă în viață. Aceste tulburări sunt caracterizate ca insomnie cronica daca simptomele persista pentru cel putin trei luni. Se estimează că jumătate din persoanele cu insomnie sunt afectate de această tulburare de mai bine de zece ani. Oricine poate fi afectat de insomnie. Acesta se agraveaza cu inaintarea in vârsta și este mai frecventă la femei, în special după 50-55 de ani, atunci când modificările hormonale asociate cu menopauza apar. Alți factori, cum ar fi munca de noapte, un mediu zgomotos, prezența copiilor mici sau profesii stresante promoveaza, de asemenea, tulburările de somn. In cele din urma, insomnia poate fi legata în unele cazuri de o boală, diagnosticată sau nu, cum ar fi durerea cronica (legata de cancer sau nu), probleme respiratorii, probleme cardiace sau endocrine, dar și diferite boli neurologice și infecțioase. De exemplu, depresia și anxietatea sunt două boli se găsesc în 50% dintre pacienții cu insomnie cronica. De asemenea, unele medicamente, cum ar fi corticosteroizi sau beta-blocantele, pot avea un impact negativ asupra somnului.

apps sleep
Tabelul 2. Ultimele “aplicații de somn”, pentru a vă ajuta sa invingeti tulburările de somn

Cum de a găsi somn din nou?

Din moment ce toată lumea este diferita, nu există tratamente miraculoase. Fiecare ditnre noi trebuie să exercitam răbdare și să urmam câteva sfaturi importante care pot ajuta la îmbunătățirea experienței somnului (tabelul 1) și aplicații (tabelul 2), pentru a ajuta să vă relaxați, adormi si trezi ușor și plin de energie. Să ne spui daca funcționează pentru tine 🙂

Dr. Adrien,


Referinte:

 (1) Sleep drives metabolite clearance from the adult brain. Science.

(2) Sufficient sleep duration contributes to lower cardiovascular disease risk in addition to four traditional lifestyle factors: the MORGEN study. Tne European Journal of Preventive Cardilogy.

(3) Warwick Medical School


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.