Lucruri fascinante despre tine. Creierul tau.

Creierul este organul gri care se gaseste in interiorul capului. Cantareste in jur de un kilogram si incepe sa se dezvolte in fazele timpurii ale gestatiei, conectandu-se cu restul organismului prin sistemul nervos central.

Creierul este centrul de stocare si decizie a tuturor functiilor fiziologice, totul de la miscare pana la memorie.

Este mai rapid decat un super-computer si are capacitate mai mare de stocare decat stiinta este capabila sa cuantifice in acest moment. Este, de asemenea, unul dintre cele mai delicate si fascinante organe.

Ce este atat de special despre creierul uman si de ce are nevoie de atat de multa energie ?

Desi o parte din functiile creierului sunt constiente, de exemplu mersul, vorbitul, mancatul, controleaza subconstient si alte procese ale corpului, precum bataile inimii si functionarea organelor interne.

Oamenii de stiinta impart suprafata creierului, numita cortex cerebral, in patru regiuni, denumite lobi, care sunt responsabili de o varietate de functii. Procesele subconstiente sunt gestionate de trunchiul cerebral, localizat la baza gatului. Partea din spate a creierului, lobul occipital, este responsabila de procesarea informatiilor vizuale primite de la ochi. De fiecare parte a creierului, deasupra urechilor, se gasesc lobii parietali, care contin neuroni ce primesc informatii senzitorii de la piele si limba, si proceseaza informatiile senzitorii de la urechi si ochi primite de ceilalti lobi. Senzatiile majoare captate de piele (atingere, temperatura, durere) sunt transmise prin talamus catre lobul parietal.

Lobul frontal care se gaseste in regiunea fruntii, este partea ¨umana¨ a creierului, responsabila cu luarea deciziilor, rezolvarea problemelor complexe, functiile motorii, memorie si controlul impulsurilor. Lobii temporali sunt localizati in spatele urechilor si se extind de ambele parti ale creierului. Joaca un rol important in organizarea informatiilor senzoriale, perceptiilor auditive, vorbirii si producerea cuvantarii, precum si asocierea si formarea amintirilor.

Studierea functiilor creierului este o mare provocare pentru cercetatori. Unele descoperiri se fac atunci cand oamenii sufera traume ale creierului sau se nasc cu tulburari neurodegenerative. Prin studierea oamenilor cu traume, neurologii au fost capabili sa inteleaga mai bine care arii ale creierului sunt responsabile de comportamentul uman. Tehnici de imagistica prin rezonanta magnetica functionala (sau fMRI) sunt tehnici non-invazive comune folosite pentru a intelege functiile creierului. Cu cat profesionistii din domeniul medical vor intelege mai bine cum functioneaza creierul, cu atat vor fi mai aproape de a reusi sa repare si sa amelioreze calitatea vietii celor afectati.

Vestea buna este ca in domeniu in ultimii ani s-au facut cateva descoperiri epocale si iata cateva idei care ma entuziasmeaza:

Neurogeneza

Multa vreme s-a crezut ca la adulti nu mai exista posibilitatea de a regenera neuronii. Aceasta dogma a fost contestata de dovezi ale neurogenezei la adulti. Anumiti neuroni din creier se regenereaza pe tot parcusul vietii noastre. O prezentare intesanta si ce sa faci ca sa stimulezi neurogeneza gasiti aici :

In plus, activitatile si modificarile de dieta propuse nu suna prea rau…Mai ales ca vor veni cu bonusul unor noi neuroni.

Proiecte colaborative de cercetare

Intelegerea creierului uman ramane una dintre cele mai mari provocari ale secolului 21. In 2013 s-a lansat proiectul Human Brain Project, care isi propune sa accelereze intelegerea creierului uman, sa se progreseze in a defini si caracteriza boli neurologice, si sa dezvolte noi tehnologii brain-like. Ce parere aveti despre asta ?

Creativitate si inovatie

Pentru ca creierul este centrul creativitatii si  sunt pasionata de subiect si crearea unor medii propice inovatiei, va las cu o idee care imi place:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.