Curiozitatea si pisica

A lucra in cercetare inseamna sa iti pui intrebari, sa faci pe detectivul, sa faci corelatii, sa afli ce e adevarat si sa reusesti sa departajezi informatia importanta de balast. Sa fii bun in cercetare si, in general, in profesia ta trebuie sa ai anumite caracteristici, dar mai presus de toate, o caracteristica se ragaseste preponderent la oamenii de succes: curiozitatea. Daca intrebarile ca: “daca beau prea multa apa pot sa mor?” sau “de ce au medicamentele reactii adverse? ” sau chiar “oare exista universuri paralele?” iti vin in cap des inseamna ca faci parte din aceasta categorie a oamenilor curiosi, oameni cu un potential urias de reusita.

Curiozitatea care a omorat pisica

Exista o zicala in engleza care suna cam asa “curiosity killed the cat” si care ne previne sa nu fim prea curiosi si sa demonstram precautie in intrebarile pe care le punem si in situatiile in care ne bagam.

Pe de alta parte, exista dovezi care spun ca e important sa fim curiosi inca de la o varsta precoce pentru mai multe motive. Oamenii curiosi isi pun mai multe intrebari, sunt mai deschisi si mai atenti la ceea ce se intampla in jurul lor. Intr-un studiu recent (1) in care mai multor participanti li s-a scanat activitatea cerebrala se arata ca, daca subiectilor li se punea o intrebare care lor li se parea interesanta, erau mult mai susceptibili sa retina detaliile unei poze asociata cu aceea intrebare.

Un alt motiv pentru a ne hrani curiozitarea este pentru ca oamenii curiosi gasesc, in general, mai usor solutii la problemele lor si aceasta caracteristica ne face sa fim mai atenti la idei noi si sa observam mai bine ceea ce se intampla in jurul nostru (o noua idee care poate ne va face bogati sau ne va ajuta sa avansam in companie, etc).

Dezvoltarea curiozitatii

Cum ne putem creste aceasta parte a personalitatii noastre? Sigur ca sunt multi factori care pot contribui la dezvoltarea unei personalitati curioase. Mediul familial, contactul pe care l-am avut cu diverse persoane de-a lungul dezvoltarii noastre, factori genetici si altele pot contribui la cresterea curiozitatii.

Este important sa ni se cultive curiozitatea inca de la varste fragede, este important sa ne punem intrebari si sa incercam sa aflam raspunsuri. Trebuie desigur departajat intre intrebarile pertinente si raspunsurile corespunzatoare si intrebarile care ne pot baga intr-o bucla vicioasa de curiozitate. Aceasta bucla poate fi periculoasa din mai multe motive.

1. Daca ne punem prea multe intrebari la care nu putem afla raspunsul riscam sa ne obosim prea tare in cautarea acestuia si sa devenim impractici.

2. Nu e bine intotdeauna sa facem serii de intrebari (intrebare a carui raspuns duce la alta intrebare). Cu aceste serii riscam sa pierdem perspectiva si sa nu reusim sa ne raspundem nici macar la prima intrebare din serie. Perspectiva este o alta caracteristica foarte importanta a oamenilor de succes si este vital sa ramanem curiosi si sa pastram perspectiva in acelasi timp. Astfel ne vom hrani o curiozitate practica care ne va impinge intr-o evolutie constanta.

3. Un alt faux pas in domeniul curiozitatii este sa fim excesivi. Adesea, natura noastra ne impinge la excese si, cateodata, aceste excese ne pot impiedica evolutia. Aici trebuie sa ne gandim ca excesul pisicii a dus la un final mai putin fericit in povestea ei. Trebuie sa ne pastram echilibrul atat in curiozitatile pe care le avem, cat si, in general, in tot ceea ce facem.

Acum ca am vazut de ce trebuie sa ne ferim cand vine vorba de curiozitate, care sunt modalitatile prin care ne putem dezvolta o curiozitate sanatoasa, care sa ne ajute?

1. Un prim exercitiu foarte important (care nu e usor de altfel) este sa fim deschisi. Sa fim deschisi la minte, la nou, la necunoscut, la neinteles, la lucrurile din jurul nostru. Suna a cliseu, dar aceasta deschidere (o putem numi deschidere de spirit) este prima caracteristica care va veni in ajutorul nostru atunci cand suntem in cautarea unei curiozitati practice si folositoare. Cum sa fii mai deschis? Citeste, priveste, cauta si absoarbe !

2. Nu lua totul de bun. Cum functioneaza un motor, cum functioneaza un medicament, ce e campul gravitational si de ce se roteste pamantul in jurul soarelui? Raspunsurile la aceste intrebari iti pot da o noua perspectiva pe care nu ai fi crezut vreodata capabil sa o ai…

3. Nu eticheta. Plictisitor, interesant, urat, frumos. Toate sunt etichete care ne ajuta sa rationalizam si sa compartimentam informatiile pe care le avem. Dar etichetarea poate, in acelasi timp, sa inchida usi in “nasul” unor idei si perspective noi pe care riscam sa nu le avem vreodata. Este ca si cum ti se fura o posibilitate, ti se ia oportunitatea de a evolua. Fii curios, analizeaza, reanalizeaza si gaseste o noua perspectiva!

4. Un exercitiu foarte important in dezvoltarea noastra in general este sa facem totul ceea ce facem cu bucurie. Principul de “make it fun” este ceea ce ne va da bucurie in lucrurile din viata noastra. Chiar si pe plan profesional, este important sa faci ceea ce faci cu zambetul pe buze si sa gasesti mereu perpectiva fun a lucrurilor. Asa te vei transforma foarte rapid intr-un bun profesionisti si iti vei alimenta constat dorinta de a fi fericit! 

Curiozitatea poate fi o unealta excelenta in dezvoltarea noastra profesionala si personala. Ce alte caracteristice v-ati dori sa va dezvoltati in cautarea unei vieti mai fericite? Asteptam ideile si parerile voastre aici. Si, nu uitati sa practicati responsabilitate in tot ceea ce faceti, pentru ca noi, spre deosebire de pisici, nu avem 9 vieti. Fa din curiozitatea ta un joc si viata ta va capata un nou sens.


(1) http://www.scientificamerican.com/article/curiosity-prepares-the-brain-for-better-learning/


Pentru mai multe idei de la farmacistii tai, urmariti rubrica #5 min pentru schimbare, iar in caz ca ai intrebari, contacteaza-ne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.