Ce trebuie sa stii despre rezistenta la antibiotice

Antibioticele sunt medicamente folosite pentru tratarea infectiilor cauzate de bacterii. Cunoscute si sub denumirea de medicamente antimicrobiene, antibioticele au salvat nenumarate vieti.

Folosirea incorecta sau excesiva a acestor medicamente au contribuit la aparitia unui fenomen cunoscut drept rezistenta la antibiotice. Se considera ca o bacterie patogena a devenit rezistenta atunci cand comportamentul acesteia se modifica in fata antibioticelor si acestea fie sunt mai putin eficiente, fie nu mai sunt eficiente deloc.

Rezistenta la antibiotice – o problema de sanatate publica care preocupa intreaga lume

Atunci cand unul dintre noi se infecteaza cu o bacterie rezistenta la antibiotice, nu doar ca tratarea devine dificila, dar exista posibilitatea ca bacteria rezistenta se va raspandi si la alti oameni, pe care ii va infecta.

Iata cateva scenarii care se pot intampla atunci cand antibioticele nu mai functioneaza :

 • Convalescenta prelungita
 • Complicatii
 • Mai multe vizite la medic / spital
 • Folosirea unor medicamente mai puternice si mai scumpe
 • Mai multe decese din cauza infectiilor bacteriene

Exemple de bacterii care au devenit rezistente la antibiotice includ specii de bacterii care provoaca infectii de piele, meningita, boli cu transmitere sexuala sau infectii ale cailor respiratorii precum pneumonia.

ANTIBIOTICE

Antibioticele omoara sau stopeaza dezvoltarea bacteriilor, nu a virusurilor

Antibioticele sunt concepute ca sa fie active impotriva bacteriilor. De exemplu, sunt folosite pentru tratamentul faringitelor, care sunt cauzate de streptococi, sau pentru infectii ale pielii provocate de stafilococ.

Desi omoara bacteriile, nu sunt eficiente impotriva virusurilor. De aceea, nu vor fi eficiente impotriva unor boli provocate de virusuri precum raceala si gripa, unele tipuri de tuse, etc.

Folosirea antibioticelor impotriva infectiilor virale:

 • NU va trata infectia
 • NU protejeaza impotriva raspandirii virusului
 • NU amelioreaza simptomele infectiei virale
 • Pot cauza efecte adverse nedorite
 • Pot contribui la dezvoltarea bacteriilor rezistente 

REZISTENTA LA ANTIBIOTICE

Atat pacientii, cat si personalul medical, joaca un rol important in combaterea rezistentei la antibiotice. Pacientii nu ar trebui sa ceara antibiotice atunci cand cadrul medical considera ca nu este nevoie de ele. Medicii si farmacistii ar trebui sa prescrie si sa elibereze antibiotice doar atunci cand sunt convinsi ca infectia este cauzata de bacterii.

Ca pacient, cea mai buna abordare este sa intrebi daca un antibiotic ar putea sa fie eficient sau nu in situatia ta. Intreaba, de asemenea, ce altceva ar putea sa-ti amelioreze simptomele si sa te recuperezi mai repede.

Asadar, cum stii daca ai gripa sau o infectie bacteriana ?

Joseph Toerner, MD, spune ca simptomele racelii si gripei sunt mai putin intense dupa o saptamana. Daca febra sau alte simptome persista sau se agraveaza dupa cateva zile, s-ar putea sa fie vorba de o infectie bacteriana si ar trebui sa consulti un specialist.

Urmeaza instructiunile de administrare a medicamentelor

Atunci cand iti sunt prescrise antibiotice pentru o infectie bacteriana, este important sa iei tratamentul exact asa cum este indicat. Iata cate sfaturi importante :

 • Ia intreaga cura de antibiotice. Este important sa iei toate zilele de tratament si sa nu te opresti inainte, chiar daca te simti mai bine. Daca tratamentul este oprit prea repede, este posibil ca bacteria sa nu fi fost omorata. S-ar putea sa te reimbolnavesti, iar de data aceasta bacteria va fi rezistenta la antibioticul pe care l-ai folosit anterior.
 • Nu sari peste doze. Poate crezi ca vei ¨economisi¨ antibiotic pentru o alta data cand te vei imbolnavi, dar antibioticul pe care l-ai primit este ¨tintit¨ pentru o infectie anume, dupa o schema precisa. Daca nu iei tratamentul potrivit, s-ar putea ca boala ta sa se inrautateasca si sa se prelungeasca.
 • Nu lua antibiotice prescrise pentru altcineva. S-ar putea sa nu fie potrivite pentru boala ta, ar putea sa intarzie interventia cu un tratament corect si ar putea sa agraveze situatia.
 • Vorbeste cu specialistii din sanatate. Intreaba, mai ales daca esti nelamurit, daca e cazul sa iei sau nu un antibiotic si cum.

Nu uita sa comunici orice fel de problema ai cu tratamentul si orice efect secundar aparut.

De ce sa iti pese de rezistenta la antibiotice?

Un raport realizat de OMS arata ca rezistenta la antibiotice reprezinta o amenintare la nivel global, in momentul acesta, in toate regiunile lumii si are potentialul de a afecta pe oricine, de orice varsta, in orice tara.

Fara un plan de combatere a rezistentei la antibiotice se va ajunge la era pre-antibiotice, cand oamenii mureau din cauza infectiilor comune si din cauza leziunilor minore.

Raportul OMS scoate in evidenta niste date ingrijoratoare :

 • Rezistenta la antibiotice din clasa carbapenemelor folosite in tratamentul de ultima linie* pentru o infectie ce poate duce la deces cu Klebsiella pneumoniae s-a raspandit in toate regiunile lumii. Infectia cu K.pneumoniae este o infectie nosocomiala (intraspitaliceasca), care se poate manifesta ca o pneumonie, infectie a sangelui, infectie a noului nascut, sau a pacientilor de la terapie intensiva. In unele tari, din cauza rezistentei, carbapenemele nu mai au efect in mai mult de 50% dintre cazurile de pacienti tratati pentru infectii cu K. pneumoniae.
 • Rezistenta la fluoroquinolone – chimioterapice antibacteriene – folosite cel mai mult  pentru tratarea infectiilor tractului urinar cauzate de E.colieste larg raspandita. In anii ’80, cand aceste medicamente au fost lansate pe piata, rezistenta era practic zero. In zilele noastre, exista tari, din diverse colturi ale lumii, unde acest tratament s-a dovedit a fi ineficient in cazul a mai mult de jumatate dintre pacientii tratati.
 • Esecul tratamentului de ultima intentie a gonoreeicefalosporine din generatia a III-a – a fost confirmat in tari ca Austria, Australia, Canada, Franta, Japonia, Norvegia, Slovenia, Africa de Sud, Suedia si Regatul Unit. Un studiu realizat in 2008 arata ca 106 milioane de oameni sunt infectati cu gonoree in fiecare an.
 • Rezistenta la antibiotice duce la prelungirea starii de boala si durata spitalizarii, crescand riscul de deces. De exemplu, persoanele cu SAMR (stafilococ auriu meticilino-rezistent) au 64% mai multe sanse sa decedeze, fata de persoanele infectate cu forma non-rezistenta a bacteriei.

In ultimii 30 de ani nu s-a dezvoltat niciun nou tip de antibiotice

rezistenta la antibiotice

 

Pentru a preveni infectiile bacteriene trebuie sa:

 • Avem grija de igiena personala
 • Avem acces la apa potabila
 • Ne vaccinam – cand acest lucru este posibil si de dorit
 • Ne informam

Daca iti pasa de aceasta problema, transmite mai departe acest articol si contribuie la prevenirea instalarii rezistentei la antibiotice.


Referinte: 1, 2, 3


Acest articol a fost scris de Eli si de Ana 🙂


*terapie de ultima linie sau ultima intentie – tratament rezervat doar in cazuri exceptionale, dupa ce s-a constatat ca toate celelalte tratamente nu au fost eficiente; rezistenta la medicamente (antibiotice, antineoplazice) poate anula eficienta medicamentelor de prima intentie si atunci se recurge la alternative terapeutice

 

One thought on “Ce trebuie sa stii despre rezistenta la antibiotice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.