Cu totii alergici maine?

Adrien se intoarce pe farmacist.info! Astăzi el ne va prezenta problema alergiilor, o problema tot mai mare în societatea noastră moderna.

Care sunt cauzele din spatele creșterii numărului de pacienți alergici, cum putem preveni / trata alergiile și ce ne aștepta in viitorul apropiat? Veți găsi răspunsuri la aceste întrebări în articolul nostru de astazi.

O reacție alergică

O alergie este o reactie imunitara de aparare normala. Fiind “alergic” inseamna ca ai o reactie imunitara la contactul cu anumite componente ce sunt, in mod normal, inofensive corpului uman.

La nivel mondial, 400 de milioane de oameni sufera de rinita alergica, dintre care jumătate au un fundal astmatic. Alergiile au fost clasificate de către OMS * ca a patra boala cronica din lume.

Alergiile au cunoscut o crestere dramatica in ultimii ani, si pot concura cu usurinta la titlul de “Boala secolului 21!” În ultimii 40 de ani cazurile de alergii respiratorii s-au înmulțit de 50 de ori, în timp ce alergiile alimentare au crescut ca numar de 4 ori în ultimii 10 ani!

Bolile alergice au caracter ereditar si prezinta o evolutie dependenta de alti factori cum ar fi alergenii și / sau factorii de mediu (poluare, etc). Copiii ai căror părinți au alergii sunt aproape de doua ori mai susceptibili de a fi alergici. Până în 2050, cu efectele cumulative de degradare a mediului și luând în considerare mutatiile genetice din ce in ce mai raspandite si diverse, se estimează că jumătate din populația lumii va fi alergica.

pollen2

Fig.1 Polenul – un alergen dovedit

De ce există atât de multe alergii astazi?

Cauza se poate studia foarte devreme in temporalitatea expunerilor noastra la alergeni. Totul incepe in utero, în cazul în care alergiile mamei pot sensibiliza copilul nenăscut. Frecvența și gradul de expunere pentru toti alergenii a crescut în secoulul XXI fata de secolul XX (vezi Tabelul 1). De exemplu, schimbările climatice au crescut în mod semnificativ cantitatea de polen produsa (ilustrare mai sus în Figura 1), asociată cu perioade mai lungi de polenizare. În plus, copii ce au suferit de rinofaringita in timpul copilăriei au celulele mucoasei respiratorii sensibilizate la diversi alergeni. Mai mult decât atât, copiii sunt expuși la diversificarea dietei din ce în ce mai devreme in viata. Aceasta decizie, împreună cu o calitate din ce in ce mai proastă a produselor alimentare poate duce la sensibilizarea suplimentara fata de alergeni.

În ceea ce ne priveste pe noi, adultii, aditivii alimentari de toate tipurile (ce nu sunt întotdeauna indicati pe eticheta alimentelor pe care le mâncam), industrializarea, impactul produselor exotice, aportul insuficient de antioxidanti cat si agricultura chimica si intensa sunt printre principalii suspecti in ceea ce priveste cresterea cazurilor de alergii alimentare. Aceste două grupe alergene principale- alergeni ingerati si cei inhalati – produc din ce în ce mai multe alergii cu simptome digestive, cutanate sau generale (cum ar fi șocul anafilactic).

În plus, există factori agravanți. De exemplu, particulele diesel sunt periculoase, deoarece acestea pot reactiona cu anumiți compuși chimici și polenuri, sensibilizand suplimentar organismul la alergeni. Particulele de ozon pot promova alergii prin același mecanism, deoarece mucoasa nazală absoarbe 40% din ozonul inhalat. Poluarea, împreună cu umiditatea promoveaza aparitia acarienilor și mucegaiurilor în clădirile supraîncălzite și slab ventilate. Casele noastre sunt, de asemenea, saturate cu diverse produse de uz casnic (aerosoli, produse chimice etc.), care ne pot sensibiliza la alergeni.

În sânge, unii anticorpi, imunoglobulinele E (IgE **) de exemplu, sunt markeri ai sensibilitatii alergice. Poluarea cronica promovează producția de IgE și, astfel, crește riscul de reacții alergice.

În cele din urmă, există un “aspect igienist”, sugerat ce ceva timp în urmă de Institutul Pasteur: stilul de viață în țările dezvoltate, inclusiv lipsa de stimulare a sistemul nostru imunitar de catre anumite bacterii din cauza unui nivel de igienă foarte ridicat si utilizarii necorespunzatoare a unor medicamente (antibiotice, antivirale) ar putea explica de ce sistemul imunitar este mai puțin competent , mai puțin educat și poate reactiona aberant in contact cu molecule inofensive.

Top 10 of allergens

Tabelul 1. Cei mai frecventi alergeni și sursele lor

Acționând devreme pentru a preveni complicatiile este foarte important in cazul alergiilor!

În Europa, ECDC *** estimeaza ca pacientii asteapta, in medie, șapte ani înainte de a merge să se consulte la un medic specialist pentru alergiile lor. Acest consult este, adeseori, prea târziu. Alergologii ne reamintesc că alergiile se pot agrava în timp. Alergiile sezoniere merită toată atenția noastră de la primele semne și ar trebui să ne încurajeze să acționam prompt pentru a evita complicatiile. Suntem consiliati sa urmar un program de 3 pași simpli:

1 / urmarea unui tratament pentru a atenua simptomele

2 / identificarea situațiilor alergice si alergenii implicati

3 / desensibilizarea persoanelor alergice

1 / Tratarea simptomelor

Trebuie să acționăm cât mai repede, inca de la primele simptome. Rinita alergica, conjunctivita si reacțiile cutanate trebuie tratate deoarece aceste semne pot altera calitatea vieții și o reacție alergică precoce se poate agrava ulterior și poate pune în pericol pacienții.

Antihistaminicele, utilizate inca din anii ’40 sunt tratamentul de referință contra alergiilor. Acestea sunt medicamente ce blochează receptorii histaminei, o protein implicată în răspunsul imun exagerat din alergii. Tratamentul poate fi continuat timp de câteva săptămâni, fără efect de acomodare, adică fără riscul reducerii eficienței acestora. Există contraindicații pentru aceste medicamente si este recomandata prudență mai ales în timpul sarcinii. În cele din urmă, efectele adverse (somnolență, creștere ușoară în greutate, gură uscată, constipație) sunt atenuate la antihistaminicele de generația a2a, cele mai utilizate pe scară largă în prezent. Aceste medicamente sunt recomandate de catre medicul specialist (alergolog) dupa un consult pentru stabilirea diagnosticului corect (avand in vedere ca simptomele alergiilor pot fi asemanatoare cu cele alte boli).

2 / Identificarea alergenilor

Teste cutanate permit identificarea substanțelor la care sunteti sunteți alergici. Identificarea alergenului (polen, praf, par de pisica, arahide, etc.) este un pas important in tratarea alergiilor si prevenirea agravarii bolii. Analizele de sânge pot fi efectuate pentru a căuta IgE specifice care se formeaza atunci cand organismul este expus la un anumit alergen. Aceste teste pot ajuta la depistarea si tratarea ulterioara a până la 90% din alergii, cand este identificată sursa.

3 / Desensibilizare

Tratamentele medicamentoase reduc doar simptomele, nu pot vindeca pacientul. Imunoterapia alergenilor, numita desensibilizare, rămâne singurul tratament directionat specific pentru a trata alergiile pe termen lung.

Desensibilizarea constă în stimularea regulata a sistemul imunitar cu doze crescatoare de alergen pentru a induce toleranta. Această metodă are eficacitate în funcție de istoricul bolii și fundalul imunitar al pacientului. Între timp, este foarte greu de anticipat gradul de răspuns la această tehnică pentru fiecare pacient in parte.

Daca urmam acesti 3 pasi putem încetini evoluția bolii, dar, în cele din urmă, există multe alte schimbări pe care oamenii au nevoie sa le faca pentru a se feri de alergii. Poluarea, produsele alimentare, schimbările de mediu și alți factori vor contribui la fondul alergic si se pare ca mulți dintre noi vom fi afectati daca nu vom putea controla si diminua impactul acestor factori agresivi in viitorul apropiat.

Dr. Adrien și Farmaciștii,


(* Organizația Mondială a Sănătății, ** Imunoglobulina E, *** ECDC Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, $ în tabelul 1, cosmetice, MIT: Methylisothiazolinone)

Surse: OMS, ECDC, Institutul Pasteur, Asociația Franceză pentru Alergii si Astm


One thought on “Cu totii alergici maine?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.