Fumatul – o problema de sanatate publica

In urma evenimentelor tragice din ultimele zile din Romania, simtim ca este de datoria noastra ca profesionisti din domeniul medical sa va prezentam de ce este necesar interzicerea fumatului in cladirile si spatiile publice. Farmacist.info sustine toate initiativele pentru imbunatatirea sanatatii publice din Romania.

Fumatul – un obicei mortal

Cand fumezi te expui mai multor riscuri: medicale, sociale, financiare. Cand vorbim de riscuri medicale, fumatul “contribuie”, alaturi de alti factori, la o multitudine de afectiuni grave: cancer, boli ale sistemului cardiovascular (inclusiv probleme de circulatie periferica), ulcer, fracturi osoase, probleme de dezvoltare fetala, etc. etc. etc. (1)

Fumatul este responsabil de 87% din cazurile de cancer pulmonar la barbati si 70% la femei.

Fumatul afecteaza calitatea si durata vietii

Fumatorii mor mai tineri!

In medie, un barbat care fumeaza traieste cu 13.2 ani mai putin decat un barbat nefumator, pe cand femeile nefumatoare cu pana la 14.5 ani mai putin. Si vorbim aici de UN SINGUR OBICEI, fumatul, care ne influenteaza durata vietii cu mai mult de un deceniu!

Vestea buna? Un fumator care se lasa de fumat in orice moment al vietii va avea o scadere importanta a tuturor riscurilor medicale legate de fumat.

Fumatul pasiv – la fel de mortal si debilitant

Ca si fumatul, fumatul pasiv (fumul pe care nefumatorii il inhaleaza direct de la tigara aprinsa a fumatorilor sau fumul expirat de fumatori) produce cancer.

Fumul de tigara este un mix de peste 7000 de compusi chimici, dintre care 250 de substante care sunt toxici dovediti.

Fumatul pasiv omoara: in SUA, peste 7000 de cazuri de cancer sunt cauzate de fumatul pasiv si aproape 300.000 de copii sunt spitalizati cu infectii respiratorii din cauza expunerii la fumul de tigara.

Fumatul pasiv omoara adulti si copii care NU fumeaza!

Fumatul pasiv provoaca aparitia de boli la adulti si copii care NU fumeaza!

S-a demonstrat faptul ca, daca locuiesti cu un fumator, sansele de a dezvolta un cancer cresc cu 20-30%.

Fumul de tigara poate influenta calitatea informatiei genetice a spermei, crescand riscul aparitiei de probleme de dezvoltare.

Nu exista limita de expunere la fumul de tigara, orice expunere este daunatoare!

smoke07

Fig.1 Fumatul afecteaza calitatea si durata vietii. Barbatii fumatori traiesc cu 13.2 ani mai putin, iar femeile cu 14.5 ani mai putin decat nefumatorii

Societatea Americana a Cancerului (American Cancer Society) concluzioneaza intr-un comunicat despre efectele nocive ale fumatului pasiv:

“The only way to fully protect non-smokers from exposure to SHS indoors is to prevent all smoking in that indoor space or building. Separating smokers from non-smokers, cleaning the air, and ventilating buildings cannot keep non-smokers from being exposed to SHS” Traducere: “Singura modalitate prin care nefumatorii pot fi protejati de expunerea la fumatul pasiv in cladiri este interzicerea fumatului inauntru. Separarea fumatorilor de nefumatori, filtrarea aerului sau ventilarea cladirilor nu poate preveni expunerea nefumatorilor la fumul de tigara si de la efectele lui nocive”! (2)

Prin acest articol dorim sa ridicam problema fumatului in Romania, o problema extrem de grava ce trebuie rezolvata acum. O legislatie mai buna trebuie pusa la punct si introdusa in practica in cel mai scurt timp. Legea prin care se interzice fumatul in baruri, cluburi, restaurante si alte spatii inchise s-a votat si va fi pusa in practica in Romania incepand din Mai 2016.

Este obligatia noastra sa ne asiguram ca se va respecta si ca vom face tot posibilul sa respectam sanatatea noastra si a celor din jurul nostru. In plus, cand se va opri fumatul, se vor putea instala alarme de incendiu si sisteme ce voi putea preveni tragedii care ne marcheaza istoria!

Sanatatea noastra depinde de ce facem astazi!

Farmacistii,One thought on “Fumatul – o problema de sanatate publica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.