Nutrigenomica, o nouă ştiinţă a alimentaţiei

Nu genele ne dictează soarta, ci noi o dirijăm prin alimentaţie şi stil de viaţă.

Este o veste bună, pe care toată lumea ar trebui să o ia în considerare. Acest lucru l-a determinat pe Mehmet Oz sa afirme că „Genetica încarcă arma, stilul de viaţă apasă pe trăgaci”.

Nutriepigenomica reprezintă ştiinţa care studiază efectul nutrienţilor asupra genomului uman. Componentele bioactive din produsele alimentare pot acţiona în mod direct sau indirect, pentru a modifica expresia genelor şi a produşilor genetici. Aceste lucruri oferă posibilitatea de a înţelege consecinţele de sănătate care variază de la un individ la altul, în funcţie de preferinţele alimentare.

Potrivit lui Schneider (1977), în ştiinţa nutriţiei au putut fi distinse 3 faze: prima fază a început cu afirmaţia lui Hippocrates şi a durat până la mijlocul secolului XVIII. În aceasta eră se presupunea că mâncarea conţinea nutrienţi şi singura diferenţă dintre diverse alimente era cantitatea de nutrient. La mijlocul secolului XIX s-a lansat cea de a doua fază ştiinţei nutriţiei prin analiza chimică a produselor alimentare şi s-a făcut astfel diferenţierea între grăsimi, proteine si carbohidraţi. La începutul secolului XX a început cea de a treia eră, de data aceasta cu o abordare din punct de vedere biologic asupra alimentelor şi s-au descoperit micronutrienţi precum vitaminele şi mineralele.

Publicarea rezultatelor proiectului „Genomul uman”, în 2001 în revista Science, a deschis oportunitatea de a studia relaţiile dintre genom, nutriţie şi sănătate, dând naştere unei noi ştiinţe, nutriepigenomica.

Nutrigenomica a demonstrat faptul că nutrienţii acţionează asupra ADN-ului şi creeaza posibilitatea de a realiza diete personalizate, bazate pe profilul genetic al fiecărui om, cu rolul de a preveni bolile la care este predispus din punct de vedere genetic şi de a compensa carenţele nutriţionale pe care acesta le poate avea.

Stilul de viaţă adoptat, mediul înconjurător, şi alimentaţia pot reprezenta factori de risc care duc la dezvoltarea unor boli cronice precum obezitate, diabet, boli cardiovasculare, cancer. Tinta nutriepigenomicii este de a identifica genele care prezintă acest risc şi de a înţelege mecanismul prin care se produc aceste predispoziţii genetice. Aşadar, în urma analizei legate de genotipul fiecărui individ, de necesarul nutriţional al acestuia şi de predispoziţia sa spre anumite boli, nutriepigenomica oferă posibilitatea de a preveni sau scădea riscul de a dezvolta bolile respective şi pentru a creşte calitatea vieţii.

Acest lucru se explică prin faptul că epigenomul, care cuprinde marcaje epigenetice ce învelesc şi dau formă genomului, se adaptează în funcţie de dietă, stilul de viaţă, mediul înconjurător şi poate activa sau inactiva genele care prezintă susceptibilitate pentru o anumită boală la care putem fi predispuşi. Tocmai de aceea este importantă alegerea unei alimentaţii sănătoase şi a unui stil de viaţă sănătos.

Prin intermediul ştiinţelor complementare ale nutrigenomicii se pot identifica daunele produse corpului prin studiul biomarkerilor, cu rol de prognostic şi de diagnostic, cu scopul de a interveni prin dieta înaintea apariţiei simptomelor. În plus, biomarkerii pot avea rolul de a monitoriza răspunsul fiecărui pacient la dietă, cu aplicabilitate în ştiinţele nutriţionale.

O altă aplicaţie a nutrigenomicii sunt alimentele funcţionale. Acestea sunt alimente îmbogăţite cu nutrienţi şi sunt asociate cu menţiuni de sănătate. Cateva exemple sunt incluse in tabelul 1. Pentru a avea credibilitate, trebuie să fie acompaniate de studii clinice.

Tabel 1. Alimente functionale

ProdusEfect asteptat
Margarină Becel pro-activ cu adaos de fitosteroliReduce nivelul colesterolului seric cu până la 10%
Pâine Vitaal cu prebiotic (inulină)Susţine funcţia intestinală
Iaurt Activia cu probiotice (bifidobacterii)Stimulează tranzitul intestinal
Pâine O’mega cu ulei de peşte
Reduce riscul bolilor coronariene
Pâine Vitaal Profit cu beta-glucanReduce nivelul colesterolului seric
cu până la 3%
Cereale OatWellReduce nivelul LDL-colesterolului
cu 6%

Nutrigenomica este din ce în ce mai importantă şi vizată în domeniul sănătăţii publice, fiind o disciplină relativ nouă pentru dieteticieni, furnizând informaţii referitoare la optimizarea dietei. Prin urmare, pe baza factorilor de risc identificaţi se poate construi o dietă personalizată cu scopul de a menţine, îmbunătăţi starea de sănătate şi de a preveni bolile la care este predispus pacientul. Alimentele funcţionale şi dietele personalizate potrivite fiecărui genotip reprezintă principalele aplicaţii ale nutrigenomicii în viitor.


Acest articol este contributia originala a farm. Anda Grecu, care a absolvit anul acesta la Facultatea de Farmacie din Cluj-Napoca, si care a facut o lucrare de licenta excelenta despre nutrigenomica. Anda este pasionata de nutritie, alimentatie si stil de viata sanatos, si speram sa mai apara pe farmacist.info si cu alte idei noi si valoroase de luat in seama.

Voi ce parere aveti?

Daca ati avea posibilitatea, ati face o analiza genetica cu ajutorul careia sa va puneti la punct o alimentatie personalizata? Daca ati sti, de exemplu, ca sunteti predispusi la boli cardiovasculare, ati prefera alimente imbogatite in omega-3 pentru preventie?


Referinte 1, 2, 3, 4

One thought on “Nutrigenomica, o nouă ştiinţă a alimentaţiei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.