Ai cunoscut un diabetic mirat si o sotie care trateaza prostata?

Traim in asa zisa “era a informatiei”, intr-o perioada in care daca vrei sa descoperi lucruri noi sau sa ai acces la informatie trebuie doar sa deschizi un telefon/laptop/calculator sau sa intri intr-o biblioteca, si in decurs de cateva minute vei afla ceea ce doresti. Totusi intalnesc zi de zi cazuri unde “informatia” lipseste sau este complet eronata.

Noul articol farmacist.info va este adus de catre colaboratorul nostru Sabin Torcea si ne va impartasi cateva din experientele sale din farmacie, experiente in care informatia si lipsa informarii ar fi putut avea consecinta neplacute.

Intr-un articolul anterior publicat pe farmacist.infoSubestimarea unei infectii – discutam despre cum o infectie urinara banala a putut sa scape de sub control din cauza unei informari medicale incorecte (ce agent patogen, la ce antibiotic era sensibil, la ce antibiotice prezinta rezistenta etc.). Finalul acelui articol ne demonstreaza cum, printr-o informare corecta si prin respectarea anumitor proceduri, problemele medicale pot fi rezolvate fara efecte secundare.

Diabeticul mirat

Un caz des intalnit in farmacii este cel al pacientilor aflati sub tratament cu insulina, care nu li se spune ca aceasta se pastreaza la temperaturi cuprinse intre 2-8 grade Celsius.

Pacientilor le era eliberata insulina in farmacie si era depozitata in „sufragerie” sau in „camara”, in loc de frigider, cum este obligatoriu pentru produsele biologice.

Insulina este un hormon secretat de pancreas cu rolul de a controla nivelul de glucoza din sange.  Lipsa hormonului sau prezenta acestuia in concentratii mici poate duce la o serie de simptome prezente in cazul pacientilor diabetici. Insulina este produsa de pancreas si da “semnalul” muschilor, ficatului si tesutului adipos pentru utlizarea glucozei ca substrat energetic. Exista mai multe tipuri de diabet, reunite in 2 clase mari, in functie de cauza lipsei insulinei:

  • Diabetul zaharat de tip I (insulino-dependent): acesta este caracterizat de incapacitatea pancreasului de a secreta insulina.
  • Diabetul zahart de tip II: caracterizat de cresterea rezistentei la actiunea insulinei si incapacitatea corpului de a utiliza glucoza.

Mai multe despre diabet puteti afla in articolul nostru de aici.

Tratamentul de fond al diabetului de tip I este compus obligatoriu din insulina injectabila, pe cand in diabetul de tip II, insulina este optionala, tratamentul fiind compus din antidiabetice orale.

Fiind un produs biologic, insulina se poate degrada usor la temperatura ambientala. Intervalul de temperatura la care aceasta isi mentine stabilitatea si, in consecinta, efectul este intre 2-8 grade Celsius. Insulina pastrata necorespunzator nu mai este activa din punct de vedere terapeutic si administrarea acesteia poate chiar sa produca reactii adverse.

Pacientii pe care i-am intalnit in cazul prezentat mai sus aveau deja doze terapeutice mari corelate cu diagnosticul de diabet zaharat tip II cu o gestionare proasta glicemiei glicate. Depozitarea necorespunzatoare si dozele terapeutice mari au confirmat lipsa „informarii corecte” a pacientului. Implicarea farmacistului si oferirea de consiliere au dus la o imbunatatire considerabila a valorilor glicemiei, o scadere a dozei terapeutice si imbunatatirea calitatii vietii pacientului.

Prostata necunoscatoare

O pacienta dorea sa achizitioneze pentru sotul ei un medicament ce se utilizeaza in tratamentul hipertrofiei benigne de prostata. Fiind un medicament scump, am intrebat pacienta daca nu ar fi mai bine sa cumpere medicamentul cu o prescriptie medicala, lucru ce ar fi permis compensarea medicamentului. Pacienta nu stia ca medicamentul poate fi compensat, si spre surprinderea mea, nu stia nici macar de faptul ca acesta este utilizat pentru tratarea hipertrofiei de prostata. Aceasta mi-a explicat ca medicamentul i-a fost recomandat sotului ei de catre un prieten de familie care avea simptome similare.

Hipertrofia benigna de prostata este o conditie patologica in care prostata isi mareste dimensiunea in urma inflamatiei tesutului prostatic si care duce la constrictia canalului uretral. Aceasta constrictie poate ingreuna mictiunea si conduce la urinari frecvente sau chiar pana la obstructia canalului uretral.

Tratamentul de fond a hipertrofiei benigna de prostata este compus din blocante alfa adrenergice, medicamente cu efect de relaxare a muschilor vezicii urinare, relaxare ce duce la o urinare mai usoara. Un alt efect pe care il au blocantele alfa, este cel de vasodilatatie la nivel central, reactie adversa sub forma de sentiment de ameteala continua.

Varsta si incidenta mare de hipertrofie de prostata l-a determinat pe sot sa asculte sfatul prietenului acestuia fara sa verifice daca recomandarea primita era una corecta. Prin urmare sotul isi administra medicamentul pentru tratarea hipertrofiei de prostata in lipsa diagnosticului si a consilierii de catre un profesionist in domeniul sanatatii fapt ce a dus la aparitia efectelor nedorite, oboseala si vertij. In plus, tratarea “dupa ureche”, urmand sfaturile apropiatilor, desi bine-intentionati, poate conduce la probleme mari pentru pacienti, tratand de multe ori cu medicamente gresite o afectiune nediagnosticata.

Dupa consilierea pacientei, sotul a fost scos de sub tratamentul cu blocantul alfa si i s-a recomandat, pentru corecta diagnosticare si rezolvare a problemei sale medicale, o vizita la medic.

Informatia este vitala

Orice informatie poate ajuta sau, din contra, poate face mult rau. Veridicitatea acesteia depinde foarte mult de sursa din care am obtinut informatia. Cand vine vorba de informatii medicale de calitate medicul si farmacistul sunt profesionistii la care trebuie apelat pentru o informare corecta si completa. Nu uitati ca farmacia nu este doar un simplu „depozit de medicamente”, ci este locul in care oameni care va pot oferi informatia corecta va stau la dispozitia voua, pacientilor.

Sabin si farmacistii


Pentru informatie medicala stiintifica de calitate, prin articolele noastre, farmacist.info va sta la dispozitie 24 de ore din 24.


 

2 thoughts on “Ai cunoscut un diabetic mirat si o sotie care trateaza prostata?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.