Poliomelita a revenit in Europa: doua cazuri in Ucraina

Kiev, joi 3 septembrie 2015

Absent din Europa din 2010 cand a fost observat pentru ultima data in Rusia (epidemie in Tadjikistan), virusul poliomelitei face o reaparitie in Ucraina. Organizatia Modiala de Sanatate (OMS) confirma identificarea a doua cazuri de poliomelita la doi copii de 4 ani si 10 lui din regiunea sud-vest a Ucrainei, Zakarpatskaya, vecina cu Romania, Ungaria, Slovacia si Polonia. Este vorba despre polivirusul derivat de la o susa vacinala de tip 1 (cVSPV1), virus rar dar a carui cirulatie in zonele unde populatia nu este complet protejata a fost deja documentata. OMS estimeaza riscul de propagare ca fiind important in regiune, dar se arata optimista cu privire la tarile vecine. Recomandari pentru calatorii din regiune au fost formulate oficial.

O stare de criza cronica

Reaparitia poliomelitei in Ucraina este regretabila, dar nu e chiar o surpriza. Acoperirea cu vaccinuri impotriva bolii nu este buna de cativa ani si a continuat sa scada: se estimeaza ca doar 75% din populatie este protejata, in timp ce doar 50% din copii au fost vaccinati in 2014. Aceasta situatie s-a agravat pe fondul crizei politice din Ucraina care dureaza de peste 18 luni si care a facut accesul si aprovizionarea cu vaccin dificile. Pe de alta parte, tara a avut lacune la nivel politic cu privire la vaccinari de cativa ani. Un val mare de opozitie la vaccinare a fost iscat in 2008 dupa ce un baiat a murit a doua zi dupa vaccinarea contra rubeolei. Scepticismul marcant cu privire la vaccinuri s-a adaugat problemelor grave de aprovizionare din spitale explicate de nivelul inalt de coruptie din sistemul de sanatate.

In fata acestei situatiei si a alertei provocate de cele doua cazuri semnalate, se cere lansarea unei campanii intense pentru vaccinare, iar ajutoarele umanitare vor trebui sa faciliteze accesul la vaccinuri.

Daca sunteti curiosi sa aflati in timp real care sunt focarele de infectie din lume, vizitati HEALTHMAP.

Parerea mea?

Vaccinarea a reprezentat una dintre cele mai mari descoperiri ale medicinei moderne.

Sunt dintre acei farmacisti care cred in medicamente nu din interese comerciale, ci pentru ca STIU ca lumea, asa cum o cunoastem astazi, nu ar fi existat fara progresul din zona terapeutica. Da, fiecare tratament poate avea efecte secundare. Dar atata vreme cat beneficiul este mai mare decat riscul, ce vei alege?

Nu mai departe de acum cateva zeci de ani se murea pe capete din cauza unor boli care astazi sunt eradicate (gratie vaccinurilor) sau tratate eficient (gratie antibioticelor).

Va sfatuiesc daca veti calatori, sa va informati din timp asupra riscurilor de sanatate care sunt in zona respectiva si luati masuri de precautie.

Farmacistii

3 thoughts on “Poliomelita a revenit in Europa: doua cazuri in Ucraina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.