Studii actuale despre suplimentele cu seleniu

Seleniul este un mineral gasit in sol. In mod natural, apare in apa si anumite mancaruri.

Desi oamenii au nevoie de doze foarte mici de seleniu, acesta joaca un rol important in anumite cai metabolice.

De unde luam seleniu ?

Majoritatea seleniului care intra in organism provine din alimentatie. Cantitatea de seleniu din mancare variaza in functie de sursa/ provenienta mancarii respective. Crabul, ficatul, pestele, carnea de pasare si cerealele, sunt surse in general bogate de seleniu.

Cantitatea de seleniu care se gaseste in sol variaza in functie de pozitionarea geografica, ceea ce inseamna ca si mancarea pe care o consumam va avea nivele diferite de seleniu. De exemplu, se stie ca cele mai sarace zone in seleniu din Statele Unite ale Americii sunt coasta de Est si in zona Pacificului Nord-Vest. In mod natural, oamenii care locuiesc in aceste regiuni consuma intre 60-90 micrograme de seleniu pe zi. Desi aceasta cantitate este suficienta, este mai mica decat media zilnica de 125 micrograme din alte regiuni ale SUA.

Pentru ce este folosit seleniul ?

Seleniul a atras atentia pentru proprietatile lui antioxidante. Se foloseste pentru boli ale inimii si vaselor sangvine, inclusiv pentru infarct si aterosleroza. De asemenea, se crede ca previne mai multe tipuri de cancer, precum cel de prostata, stomac, plamani, piele.

Unii oameni folosesc seleniul pentru tiroida hipoactiva, osteoartrita, artrita reumatoida, degenerare maculara, alergii la polen, infertilatate, cataracta, sindrom de oboseala cronica, etc. Alteori, se spera ca va preveni complicatii serioase ale unor boli precum gripa aviara, HIV/SIDA, sau pentru a reduce efectele secundare ale chimioterapiei.

Care sunt dovezile stiintifice ale utilizarii seleniului ?

Seleniul pentru preventia cancerului

Incepand cu anii ’60 au aparut mai multe studii care raportau ca persoanele cu un nivel crescut de seleniu in dieta au risc mai mic de cancer. Anumite studii de laborator (in vitro) sugereaza ca seleniul poate inhiba multiplicarea celulelor canceroase. Aceste dovezi au determinat un interes crescut si supozitia ca suplimentarea cu seleniu ar putea preveni cancerul.

In urmatoarele decenii, mai multe studii au fost conduse pentru a compara riscul de cancer la indivizii cu un consum ridicat de seleniu vs consum scazut. Mai multe studii clinice pe indivizi repartizati aleatoriu  au urmarit daca se poate extrage o concluzie sau nu. In mod particular, cercetarile s-au interesat daca seleniul poate preveni cancerul de prostata, de piele sau alte tipuri de cancer.

Un studiu din 2013 a revizuit 55 de studii conduse pe adulti care au consumat nivele crescute sau mici de seleniu pe o perioada mai lunga, plus alte 8 studii clinice in care adulti au primit suplimente cu seleniu sau placebo.

Rezultate cheie

  • Cercetatorii au gasit putine dovezi care sa sugereze ca indivizii care consuma cantitati mari de seleniu au un risc de instalare a cancerului mai mic decat cei care consuma putin seleniu.
    • In plus, nu se poate trage aceasta concluzie simpla pentru ca oamenii care consuma mai mult seleniu ar putea avea, in general, o dieta si un stil de viata mai sanatos, motiv pentru care riscul lor de cancer este mai mic.
    • De asemenea, seleniul se regaseste in mai multe forme chimice, cu activititati biologice diferite, iar aceste studii nu precizeaza care forma a fost evaluata.
  • Studiile clinice care au verificat daca suplimentarea cu seleniu previne sau nu instalarea cancerului difera foarte mult in ceea ce priveste calitatea metodologiei si nu toate sunt de incredere.
    • Mai multe studii raporteaza ca indivizii care au primit suplimente cu seleniu au un risc mai mic de cancer hepatic, dar aceste studii dau prea putine detalii despre cum s-a realizat randomizarea si cum au fost urmariti participantii.
  • Alte studii clinice care sunt considerate de buna calitate arata ca seleniul nu scade riscul de cancer si nici cel de anumite tipuri de cancer, printre care cel de prostata. Mai mult chiar, cateva studii clinice sugereaza ca seleniul ar putea creste riscul de cancer de piele (non-melanom), precum si riscul de diabet de tip 2, ridicand semnale de alarma cu privire la siguranta folosirii suplimentelor cu seleniu.
  • In concluzie, nu exista dovezi convingatoare care sa arate ca seleniul previne cancerul. Cu toate acestea, pentru o intelegere aprofundata a rolului acestui mineral in instalarea cancerului sunt necesare mai multe cercetarii.

Suplimentele de seleniu in tiroida Hashimoto

Tiroida Hashimoto este o boala comuna in care o forma de inflamatie cronica a glandei tiroidiene determina o reducere a functiei glandei. Este o boala auto-imuna – sistemul imunitar propriu ¨ataca¨ tiroida, care nu va mai produce cantitati adecvante de hormoni tiroidieni si determina hipotiroidism. Manifestarile clinice uzuale ale bolii sunt picioarele reci, stari de depresie, puls scazut, dureri musculare si ale incheieturilor si oboseala.

Fiind o boala autoimuna, se instaleaza adesea similutan cu alte boli autoimune precum vitiligo, artritra reumatoida si diabet de tip I. De multe ori boala Hishamoto nu necesita tratament, dar atunci cand se cere, se trateaza cu hormoni sintetici de substitutie. Seleniul este un element care se gaseste in urme dar este important pentru functionarea corecta a sistemului imuntar si a glandei tiroide.

463 participanti au intrat in 4 studii (cu rata mare de subiectivism). In medie, studiile au durat 7.5 luni (intre 3 si 18 luni). Nici unul dintre studii nu a adresat direct intrebarea ¨care sunt beneficiile pentru calitatea vietii ale suplimentarii cu seleniu¨ si nici ¨beneficiile suplimentarii fata de tratamentul cu levotiroxina (hormon de inlocuire)  singur¨ sau ¨avantajul la nivelul costului¨.

Un studiu cu un grad crescut de partinire a aratat o imbunatatire semnificativa a starii de bine (evaluata subiectiv de catre participanti) atunci cand pacientilor li s-au administrat 200 µg de seleniu impreuna cu levotiroxina comparat cu placebo si levotiroxina (14/18 vs 3/18).

200 µg de selenometionina a scazut nivelul seric de peroxidaze ale anticorpilor anti-tiroidieni in 3 studii si, desi diferenta este statistic semnificativa, importanta clinica este neclara. Reactii adverse au fost raportate in 2 studii, dar suplimentarea cu seleniu nu a dus la mai multe efecte adverse decat placebo.

In concluzie, rezultatele acestor patru studii nu aduc suficiente dovezi care sa sustina utilizarea seleniului in tratamentul tiroidei Hashimoto.

Suplimentele de seleniu pentru astm

Se considera ca deficienta de seleniu poate juca un rol in declansarea astmului. Anumite studii sugereaza ca suplimentarea cu seleniu la persoanele cu astm cronic poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Un singur studiu clinic aduce dovezi ca suplimentarea cu seleniu ar putea ajuta in reducerea simptomelor astmului cronic, deci este nevoie de mai multa cercetare pentru a putea fi siguri. In acest studiu clinic au fost inclusi 24 de pacienti care sufera de astm cronic. Studiul a raportat o imbunatatire clinica semnificativa in ceea ce priveste ¨evaluarea clinica¨ a bolii in grupul de pacienti care a primit suplimente cu seleniu fata de grupul placebo. Cu toate acestea, aceasta imbunatatire nu a putut fi validata de parametri obiectivi precum functia pulmonara sau hiper-reactivitatea cailor respiratorii.

Concluzii

Seleniul este considerat antioxidant, cofactor al glutation-peroxidazei si se crede ca protejeaza celulele de stressul oxidativ.

In ciuda interesului determinat de faptul ca seleniul ar putea avea efect protector impotriva instalarii anumitor tipuri de cancer, ca amelioreaza simptomele tiroidei Hashimoto sau ale astmului, precum si faptul ca ar putea contribui la o stare generala de bine, pana in acest moment nu exista dovezi clinice solide care sa confirme aceste supozitii.


Ca de obicei, noi votam pentru un stil de viata sanatos – o dieta echilibrata si activitate fizica – ca cea mai buna armura impotriva bolilor.

Acest articol a fost cerut de dna Mariana T. care ne-a rugat sa scriem despre studii actuale despre influenta seleniului asupra sanatatii. Speram ca v-am adus informatii noi, dupa cercetarea bibliografica pe care am facut-o credem ca am evaluat cele mai de incredere studii despre seleniu.

Nu ezitati sa trimiteti intrebari sau sugestii aici.

Farmacistii


[yks-mailchimp-list id=”346e13f419″ submit_text=”Nu vreau sa ratez nici o noutate farmacist.info!”]


Referinte:

Selenium for preventing cancer

Selenium supplementation for Hashimoto’s thyroiditis

Selenium supplementation for asthma

 

 

One thought on “Studii actuale despre suplimentele cu seleniu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.