Iti rozi unghiile?

Obiceiuri repetitive legate de corpul nostru ar putea fi o reactie la plictiseala si frustrare

Multi oameni cred ca rosul unghiilor este un tic nervos, dar s-ar parea ca anxietatea nu este forta declansatoare. Din ce in ce mai multe dovezi arata ca oamenii care isi rod unghiile, scarpina pielea sau se joaca cu parul, sunt de multe ori perfectionisti, iar ticurile lor ii ajuta sa aline plictiseala, iritarea sau nesatisfactia.

1 persoana din 20 sufera de obiceiuri repetitive legate de corpul lor, ca rosul unghiilor, smulsul parului pana isi provoaca durere sau isi strica imaginea, etc. Aceste obiceiuri sunt relationate cu ticurile nervoase si chiar cu un comportament compulsiv-obsesiv. In sine, obiceiul este extrem de greu de depasit – si cu toate acestea inca sunt oameni care cred ca nu au suficienta vointa sa il depaseasca.

Un nou studiu aduce dovezi ipotezei conform careia perfectionismul, mai degraba decat anxietatea, este cauza acestor obiceiuri. Cercetatorii au supravegheat 48 de participanti, jumatate cu obiceiuri de acest fel, jumatate fara, si au studiat cat sunt de organizati si care este abilitatea lor sa faca fata emotiilor. Cei cu obiceiuri repetitive au fost evaluati ca fiind perfectionisti, indicand o tendinta ridicata sa planifice pana la cele mai mici detalii, sa se epuizeze in munca si sa devina repede frustrati fara nivele crescute de activitate.

Cercetatorii i-au pus apoi pe participanti in situatii concepute sa provoace patru tipuri de emotii diferite:

  • sa incite stress (au vizionat un film cu un accident aviatic);
  • sa provoace relaxare (un film cu valuri);
  • sa determine frustrare (un puzzle dificil dar pe care l-au prezentat ca fiind usor);
  • sa induca plictiseala (i-au lasat pe participanti singuri intr-o camera).

Toate aceste situatii, mai putin filmul relaxant!, au declansat obiceiurile repetitive la participantii cu ticuri.

Rezultatele cercetarilor care au fost publicate anul acesta in Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, indica ca stressul este pe departe de a fi singura cauza pentru aceste obiceiuri suparatoare. Plictiseala si frustrarea, usor de indus la o persoana perfectionista, pot fi motive de declansare la fel de importante. Cercetari mai vechi au aratat ca, intr-adevar, rosul unghiilor si scarpinatul ii face pe oameni sa se simta mai bine temporar – si acest lucru probabil aduce satisfactie unui perfectionist care prefera sa faca ceva decat sa nu faca nimic. Problema este ca dupa usurarea initiala urmeaza sentimente de durere, vina sau rusine.

Aceste noi rezultate ar putea sa ii ajute pe terapeutii care ajuta pacientii sa depaseasca aceste obiceiuri – studiile au aratat ca terapiile cognitiv-comportamentale ajuta. Daca un pacient reuseste sa invete sa gandeasca si sa actioneze diferit atunci cand simte tensiune crescuta, ar putea fi capabili sa opreasca comportamentul inainte sa inceapa.


Referinte:

Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry


[yks-mailchimp-list id=”346e13f419″ submit_text=”Vreau vesti de la farmacist.info!”]

One thought on “Iti rozi unghiile?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.