Ficatul – “uzina industriala” a organismului

In articolul de astazi vom vorbi despre centrul metabolic al corpului nostru, “uzina” in care au loc un numar urias de reactii biochimice si fara de care nu am putea supravietui. Cu ajutorul acestui organ vital reusim sa ne mentinem temperatura corpului constanta, sa mentinem o anumita coagulabilitate a sangelui, sa ne purificam organismul, sa metabolizam aproape toate medicamentele (si multe alte substante), sa digeram alimentele si multe alte functii.

Ati ghicit, este vorba despre Ficat.

Scopul articolului este de a prezenta principalele functii ale ficatului, cele mai importante cauze de afectare hepatica si sfaturi pentru tratarea acestora (atat sfaturi pentru preventie cat si pentru tratare).

Structura si functia ficatului

Ficatul este cel mai mare ogran din corp (dupa piele). Greutatea lui reprezinta, in medie, intre 2 si 3% din greutatea noastra. Ocupa un loc de soi, mai exact in hipocondrul drept, fiind impartit in 2 lobi hepatici: lobul drept si cel stang. Structural, este alcatuit din mai multe tipuri de celule.

Majoritare sunt hepatocitele (aproximativ 80% din masa totala a ficatului), celule in care au loc reactiile biochimice vitale pentru buna functionare a organismului (peste 1000 de reactii directe si alte cateva mii de reactii secundare necesare diverselor ramuri metabolice – lipidica, glucidica, proteica). Hepatocitele produc liproproteine de densitatea foarte mica (very low density lipoproteins sau VLDL). VLDL sunt responsabile pentru transportul trigliceridelor si a colesteroului din ficat inspre tesuturile periferice (tesut adipos in general). Cand aceste mecanisme de transport sunt blocate sau cand functia hepatocitelor de a produce VLDL este afectata, ficatul nu mai poate excreta lipidele si devine incarcat cu materie grasa (degenerescenta grasa a ficatului sau steatoza hepatica).

Ficatul este un organ puternic vascularizat, fiind organizat in unitati structurale denumite sinusuri hepatice:

F1.large

Fig.1 Structura sinusului hepatic cu sistemul portal-central (sangele intra in ficat prin artera hepatica si vena hepatica, trece prin reteaua imensa de sinusoide hepatice unde este supus unei “filtrari” si, in final, iese prin vena centrala). Sursa: http://www.sciencemag.org/

A doua populatie celulara a ficatului, ca numar, este reprezentata de compenentele acestei retele vasculare vaste: celuelele endoteliului vascular. Functiile principale ale acestor celule este de sustinerea rigiditatii vasculaturii si a structurii ficatului.

O celula interesanta a ficatului, celula principala responsabila de aparitia fibrozei hepatice si a productiei de colagen este celula hepatica stelata (CHS). Este denumita asa datorita formei de stea pe care o ia atunci cand este supusa unor factori agresivi (virusuri, toxice, bacterii, factori imuni, etc). Intr-un ficat normal, CHS este responsabila de mentinerea rigiditatii sinusoidelor hepatice (fiind situate intre hepatocite si vasele de sange) si are rolul de a depozita 85% din totatul vitaminei A din organism (Retinol).

Cand ficatul este supus unui stimul agresiv dintre cei mentionati anterior (in caz de hepatita de diferite cauze sau fibroza hepatica), CHS se “activeaza”, luand forma de stea, si incepe sa produca o cantitate impresionanta de colagen si alti componenti ai tesutului extracelular (tesut ce ofera rigiditate, denumita si tesut de cicatrice).

CHS participa la:

 • Producerea de tesut extracelular (diferite proteine, printre care cele mai importante sunt diferitele tipuri de colagen) ce ofera rigiditatea ficatului
 • Depozitarea de vitamina A (Retinol)
 • Raspunderea la factori agresivi (toxici, virusuri, etc) prin producerea de tesut extracelular si apararea celorlalte celule rezidente ale ficatului – procesul de fibroza hepatica
 • Regenerarea ficatului
 • Mentinerea circulatiei vasculare (au capacitate de contractie)

CHS

Fig. 2 Celule hepatice stelate infectate cu un adenovirus ce exprima o proteina fluorescenta denumita GFP (glow fluorescent protein) pentru a putea fi vizualizate mai usor la microscop. Sursa: https://sciencellonline.com/hhstec.html

Asa cum am mentionat la inceput, ficatul este o adevarata fabrica metabolica, fapt dovedit prin functiile diverse pe care le indeplineste:

 • In ficat are loc stocarea glucozei sub forma de glicogen
 • Productia de acizi biliari necesari digestiei lipidelor din intestin (digestia si absorbtia lipidelor din intestin se face cu ajutorul acizilor biliari)
 • Productia de proteine (albumina, ApoB – proteina care participa la tarnsportul lipidelor din organism, etc)
 • Productia colesterolului endogen – care reprezinta intre 80-85% din colesterolul total din organism
 • Procesarea hemoglobinei si continutului ei de fier
 • Conversia amoniacului (compus toxic pentru organism) in uree (compus hidrofil care se elimina facil prin tractul urinar)
 • Filtrarea compusilor toxici din sange (metaboliti ai medicamentelor, substance provenite din intoxicatii exogene, etc)
 • Inlaturarea bilirubinei – in cazurile in care ficatul nu poate elimina bilirubina din organism, aceasta se acumuleaza in tegumente si mucoase, colorandu-le intr-o culoare galbuie (aceasta deficienta duce la aparitia Icterului)

Principalele probleme hepatice

Ficatul poate suferi din mai multe cauze:

 • Cauza imunitara: cand sistemul de aparare a organismului, imunitatea, se intoarce impotriva ficatului (sau mai specific impotriva unor tipuri celulare hepatice specifice – ce prezinta un anumit antigen). In aceasta categorie de boli regasim Hepatita autoimuna, o boala de cauza genetica
 • Cauza virala: Hepatitele virale de tip A, B, C, Delta (care este prezenta doar in cazul de coinfectie cu virusul B), E
 • Cauza bacteriana: Hepatite bacteriene (mai putin frecvente dar care pot fi foarte agresive)
 • Cauza alcoolica: Hepatitele de cauza alcoolica sunt mai ales acute (consum acut de alcool) sau cronice (consum ridicat pe o perioada lunga de timp)
 • Cauze toxice: Unele medicamente (paracetamolul in doze ridicate sau la unii pacienti compromisi), unele combinatii de plante, droguri, ciuperci halucinogene, etc.
 • Cauze metaboliceNon-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD), pe romaneste Boala Ficatului Gras de Cauza Non-Alcoolica , este a doua cauza mondiala de aparitie a fibrozei hepatice, dupa hepatitele virale. Se estimeaza ca, in urmatorii ani, datorita noilor descoperiri terapeutice in tratarea hepatitelor virale, NAFLD va deveni prima cauza de fibroza hepatica la nivel global.

Ce este NAFLD?

NAFLD este, de fapt, o boala ce evolueaza in mai multe etape.

Prima etapa, denumita steatoza hepatica, este etapa in de acumulare a grasimii in ficat. Este o etapa considerata benigna si reversibila. Daca se schimba stilul de viata (mai mult sport) si alimentatia (mai putin gras si mai echilibrat din punct de vedere a raportului proteine:lipide:glucide), pacientii pierd in greutate si grasimea din ficat dispare. Pacientii supraponderali si obezi sunt cei mai vizati de aparitia problemelor hepatice de cauza metabolica. NAFLD este considerata manifestarea hepatica a sindromului metabolic !

Daca se continua cu stilul de viata excesiv (mese putin diversificate, exces in alimentatie, lipsa efortului fizic), in timp, se poate ajunge la NASH (Steatohepatita Non-alcoolica), cea de-a doua etapa a NAFLD. Aceasta etapa, dupa cum sugereaza numele, are ca factor principal aparitia inflamatiei in ficat, care, pe langa acumularea de grasime aduce un stres suplimentar celulelor hepatice. Acest stres conduce, in final, la moartea celulelor hepatice si la aparitia Fibrozei Hepatice (a treia etapa).

In fibroza hepatica, hepatocitele mor, moartea lor semnalizand activarea celulelor hepatice stelate, activare ce va duce la producerea de colagen, o proteina implicata in mentinerea structurii hepatice. Cresteare productiei si depunerii de colagen in ficat se va generaliza si, in timp, poate conduce la aparitia Cirozei Hepatice sau chiar a cancerului hepatocelular.

Asadar, putem spune ca NAFLD este o boala ce evolueaza in timp, cu aditia, la fiecare pas, a unui factor agravant.

Se estimeaza ca intre 15-20% din populatia mondiala sufera de NAFLD, in timp ce in populatia obeza aceasta cifra creste pana la 80%!  

Fara tratament si cu putine cunostinte legate de cauzele evolutiei NAFLD in etapele mai grave (fibroza, ciroza, etc), NAFLD “risca” sa devina cea mai studiata maladie hepatica in urmatoarele decenii!

Cum ne putem feri de problemele hepatice sau cum le putem trata?

Dupa cum am prezentat mai devreme, problemele hepatice au mai multe cauze (virala, auto-imuna, metabolica, etc). In primul rand trebuie sa ne facem controlul anual periodic la medicul de familie (analize medicale, control medical) pentru depistarea rapida si eficienta a problemelor de sanatate. Daca aveti o problema hepatica aceasta se va vedea pe analizele de rutina (in majoritatea cazurilor) si medicul de familie vă va trimite la un medic gastroenterolog (specialist) care va depista cauza problemelor dumneavoastra.

 • Trebuie sa va testati pentru depistarea eventualelor infectii virale ! Antigenul Hbs (Antigen de suprafata a capsidei virale) pentru depistarea infectiei cu Hepatita B si Anticorpii anti-HCV pentru depistarea infectiei cu Hepatita C trebuie facuti si repetat in cazul in care lucrati in conditii care va creste riscul de infectie (in clinici, spitale, cabinete medicale, clinic de dezintoxicare, laboratoare de analize medicale). De asemenea, toxicomanii au risc crescut de infectii datorita utilizarii in comun a ustensilelor folosite in consumul de droguri (seringi, ace, aparate de inhalat, etc).
 • Exsta vaccin eficient pentru prevenirea infectiei cu Hepatita B! Mai multe detalii aici.
 • Asociatia Pacientilor cu Probleme Hepatice din Romania (APAH-Ro)  este o organizatie non-profit infiintata de pacienti ce promoveaza campanii de testare pentru depistarea hepatitelor virale, fac legatura intre pacienti si medici si fac lobby pentru introducerea noilor tratamente medicamentoase pentru bolile hepatice in Romania!
 • Slabiti si pastrati un stil de viata echilibrat! Steatoza hepatica este prezenta la 80% din pacientii obezi! Aceasta poate evolua in forme mai grave ale NAFLD, putand induce chiar aparitia fibrozei hepatice! Trebuie pastrat o dieta echilibrata combinata cu efort fizic pentru a mentine balanta energie consumata/energie primita in limitele normale!
 • Evitarea toxicelor, alcoolului in exces, anumitor medicamente si a drogurilor. Nu uitati, ficatul este organul ce metabolizeaza compusii din organismul nostru si este primul afectat !

Uzina ce se regenereaza singura

Ficatul este un organ important, metabolic activ, care se poate regenera in anumite conditii. Aceasta regenerare nu este infinita si, uneori nu poate depasi rata de moarte a celulor hepatice. De aceea trebuie sa luam in considerare faptul ca exista o limita a acestei regenerari si aceasta limita nu trebuie depasita pentru ca riscam sa distrugem ireversibil structura hepatica (cum se intampla in caz de ciroza de exemplu).

Ce trebuie inteles, de asemenea, este faptul ca aceste modificari (steatoza, fibroza, etc) apar in timp! Dupa o noapte de consum excesiv de alcool nu putem avea fibroza hepatica, dar in acelasi timp, dupa perioade lungi de exces ficatul poate suferi considerabil!

In toate exista un echilibru: intre regenerarea si distrugerea ficatului, intre exces si abstinenta, intre un raspuns imun exagerat si lipsa sa, ficatul este la baza acestui echilibru in corpul nostru si pentru a avea o “uzina” eficienta trebuie sa avem o viata echilibrata!

Farmacistii


Dacă ți-a plăcut articolul nostru și doresti să contribui sau sa afli mai multe despre afectiunile hepatice, cum pot fi depistate si cum pot fi tratate, nu ezitați să ne scrieți, si sa ne gasiti pe Facebook, Twitter și Pinterest. Cei ce se inscriu la newsletter-ul nostru vor primi cele mai bune sfaturi pentru o viață inteligentă și sănătoasa!


One thought on “Ficatul – “uzina industriala” a organismului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.