Auto-controlul si taria de caracter – pronosticul reusitei

Auto-controlul si taria de caracter – pronosticul reusitei

Va este greu sa va abtineti la ultima bucata de ciocolata din cutie? Sau la inca un pahar de vin/bere? Daca raspunsul la acest tip de intrebari este Da, atunci nu va ingrijorati prea mult, faceti parte din majoritatea oamenilor de pe planeta. Dar este bine sa cadem prada tentatiei? Cititi in continuare si aflati de ce auto-controlul este cheia reusitei in cariera.

Taria de caracter

Ce ne caracterizeaza pe noi ca oameni? Daca cineva te-ar intreba intr-o discutie privata care sunt principalele 3 caracteristici ale tale, ce i-ai raspunde?

De multe ori auzim si spunem mai departe ca suntem indivizi complecsi, greu de sumarizat, greu de inteles si complicat de explicat. Dar, daca iti iei 10 minute din timp sa te gandesti la cine esti cu adevarat, vei vedea ca te poti caracteriza in 3 cuvinte. Comunicativ, sociabil si vocal (3 atribute vazute ca fiind pozitive) vs rapid, grabit, impulsiv (3 negative). Insistent, persistent, inteligent, lista poate continua la nesfarsit cu cele mai bune si cele mai rele caracteristici pe care oamenii le pot avea. Dar poate te-ai intrebat vreodata, din toata aceasta complexitate de insusiri si trasaturi, care este cea mai importanta proprietate a caracterului nostru care ne poate prezice reusita in viata? 

Un studiu realizat in Noua-Zeelanda pe 1000 de pacienti care au fost urmariti de la nastere si pana la implinirea varsteri de 32 de ani (sunt cercetatori cu adevarat dedicati profesiei, asta e limpede) a demonstrat ca doar o singura caracteristica a putut prezice reusita in viata in ceea ce priveste sanatatea fizica si mentala, dependenta de substante medicamentoase/droguri, finantele personale si criminalitatea. Aceasta caracteristica este taria de caracter.

Ce este taria de caracter? Daca ne uitam in DEX, la cuvantul Tarie (de caracter) definitia este “Capacitate de a lua decizii fără a șovăi”. Adica, in traducere libera, hotararea si auto-controlul pe care il avem in momentul in care luam o decizie. Aceasta singura caracteristica (taria de caracter) a fost cel mai bun predictor a reusitei pe atatea planuri.

Exista sigur cateva biasuri (prejudecati sau partiniri) ale studiului bineinteles. Este important de mentionat ca acei copii care aveau o capacitate de auto-control mai mare erau mai probabil sa fie crescuti in familii bune, sa aiba un IQ mai ridicat si sa fie avantajati din punct de vedere socio-economic. Cercetatorii au luat in calcul aceste “prejudecati” si mai jos puteti gasi rezultatele studiului.

sundae

Auto-controlul ne poate salva in situatii limita cat si pe termen lung

Sanatatea

La varsta de 32 de ani, pacientilor li s-au efectuat teste medicale pentru a li se evalua functia cardiovasculara, respiratorie, cavitatea bucala, sanatatea sexuala si statusul inflamator (inclusiv greutatea). In acelasi timp, pacientilor li s-a evaluat starea mentala (daca exista simptome de depresie) si dependenta la diverse substante (tabac, alcool, canabis si alte medicamente). Pacientii care au demonstrat un auto-control scazut inca din copilarie au risc crescut pentru dependenta de substante (inclusiv cei provenind dintr-un mediu socio-economic bun si cu IQ ridicat). In plus, acelasi grup de pacienti cu un nivel scazut de auto-control inca din copilarie, au risc crescut de a dezvolta probleme de alcolism.

Avutia

La varsta de 32 de ani, pacientii ce inca din copilarie au demonstrat un nivel scazut de auto-control aveau un nivel mai scazut de planificare financiara realizata. In comparatie cu grupul de pacineti ce au demonstrat auto-control inca de mici, cei fara auto-control achizitionasera mai putin lucruri pana la acea varsta (casa, investitii, planuri de pensionare, etc.). In acelasi timp, grupul cu putin auto-control avea mai multe dificultati financiare si probleme de credite la banci.

Criminilalitatea

24% din toti participantii (indiferent de grup) au fost pana la varsta de 32 de ani au fost judecati si condamnati de catre o judecatorie din Noua Zeelanda sau Australia. Cei din grupul cu putin auto-control au un risc mai mare de a fi condamnat fata de cei din grupul cu mai mult auto-control.

Concluzii

Taria de caracter cuprinde auto-controlul si posibilitatea de a lua deciziile corecte la momentul potrivit. Auto-controlul este o trasatura a caracterului nostru ce trebuie cultivata, antrenata si dezvoltata inca din copilarie. Actiunile pe care le facem acum, in orice moment al vietii noastre, pot influenta consecintele viitoarelor noastre decizii si este foarte important sa luam deciziile corecte la momentul potrivit, atlfel riscam sa ne scadem sansele de reusita in viata personala si profesionala. Un pic de planificare si auto-control face bine la viitor!

Daca stii pe cineva care are probleme de auto-control, ii poti recomanda sa citeasca despre cum sa iti dezvolti Inteligenta Emotionala si cum sa iti cultivi auto-controlul in viata personala si profesionala.

Farmacistii,


Studiul:

http://www.pnas.org/content/108/7/2693.full


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.