Osteoartrita – dificultatea miscarii

Articolul de astazi este despre una dintre cele mai dizabilitante boli ale articulatiilor, cu o prevalenta globala de peste 10% la pacientii peste 60 de ani si care este cauza principala de inlocuire totala de sold sau de genunchi. (1)

Osteoartrita este o boală articulară frecvent întâlnită, în special la femei, caracterizată prin distrugerea cartilajului, care se extinde la nivelul tuturor structurilor ale articulațiilor, inclusiv țesut sinovial și țesut osos.

Aparitia osteoartritei

În prezent mecanismele de apariție a acestei boli sunt puțin cunoscute, dar au devenit de interes în cercetare. Una dintre ipoteze este ca, odata cu pierderea din grosime a cartilajului genunchiului, nu se mai permite alunecarea corecta a celor 2 oase componente, ceea ce duce la durere, sau chiar imobilitate.

Etiologia bolii este multifactorială

Distrugerea cartilajului e în strânsă legătură cu o serie de factori, precum vârsta, factorii genetici, tulburările metabolice (obezitate, statusul hormonal, activitățile recreaționale) precum și diversele solicitări mecanice, accidente, slăbiciuni musculare, fragilitatea articulațiilor, anomalii anatomice sau sechele (fracturi, entorse neglijate, luxație, dislocare de menisc). Alte boli, precum poliartrita reumatoidă, condrocalcinoza, osteonecroza sunt considerate a fi implicate în favorizarea apariției acestei maladii.

Osteoartrita este frecvent întâlnită la cei de peste 65 de ani

Doar 3% din populație sub 45 de ani sunt afectați de osteoartrită, procentul crescand uimitor la pacientii cu varsta peste 80 de ani (intre 70-80%).

Frecvența bolii variază in functie de localizarea sa in corp

Osteoatrita coloanei vertebrale este cel mai des întâlnită la grupa de vârstă 65 – 75 de ani (70 – 75% din persoane), dar rămâne cea mai silențioasă din punct de vedere simptomatic.

Osteoartroza degetelor are o incidență de 60% la pacientii varstnici și se traduce prin deformări ireversibile ale degetelor si mainilor. Este dureroasa si dizabilitanta, limitand foarte mult mobilitatea si dexteritatea pacientilor.

Osteoartrita genunchiului și a șoldului are o prevalenta intre 10-30% la pacientii cu vârsta cuprinsă între 65 – 75 de ani. Acest tip de osteoartrita este dureroasa, prezentand semne si simptome specifice deoarece afectează articulațiile mari, care poartă greutatea corpului.

Umerii, cotul, încheietura mâinii si glezna sunt rareori afectate.

Persoanele obeze prezintă risc dublu de a dezvolta osteoartrită la nivelul mâinilor comparativ cu pacientii cu IMC normal ! 

Diagnosticul de boală se realizează pe baza unui examen clinic și radiografie a articulațiilor

 • Radiografia standard – metodă imagistică de alegere, ușor și rapid de obținut.
 • Tomografia computerizată (CT) – rar utilizată în diagnosticul osteoartritei primare, aplicată în diagnosticul malignității de la nivelul articulației patelofemurale, a piciorului și gleznei.
 • Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) – permite vizualizarea directă a cartilajului și a altor țesuturi articulare, fiind utilizat în caz de suspiciune a unei patologii asociate după intervenție chirurgicală.
 • Ultrasonografie – aplicată în vederea monitorizării degenerării cartilajului, în cazul administrării de preparate injectabile în zone mai puțin accesibile fără imagistică.
 • Scintigrafia osoasă – permite diagnosticarea precoce a osteoartritei de mână, precum și de diferențiere a osteoartritei de osteomiletă și metastaze osoase.

Se recomanda un examen medical de specialitate (medic reumatolog)  la fiecare 1 – 2 ani. La pacientii in varsta (peste 60 de ani) se recomanda un examen odata la 6 luni – 1 an datorita prevalentei crescute in aceasta grupa de varsta.

Evoluția bolii este imprevizibilă

Evolutia osteoartritei este rapida și poate necesita protezare, de exemplu în cazul șoldului sau genunchiului. In unele cazuri se poate dezvolta lent, pe parcursul mai multor ani, fără a induce un handicap major.

Se cunosc două faze, care se succed imprevizibil: faza cronică în care disconfortul zilnic variază, durerea e de intensitate moderată, intercalată cu crize acute dureroase însoțite de inflamații ale articulațiilor, de obicei în timpul zilei, dar și pe parcursul nopții.

În timpul fazei cronice se recomandă de a menține o activitate fizică regulată cu repaus în timpul crizelor.

A doua fază, faza acută, este caracterizată de 3 semne ale inflamației articulației afectate: incalzirea, inflamarea și dureri puternice (ca ace care penetrează). Faza acută durează de la cateva ore, zile, pană la cateva saptămani, dar nu mai mult de 6 luni. Simptomele ce durează mai mult de 6 luni clasifică osteoartrita in fază cronică.

Terapia nefarmacologica:

 • Educația pacientului;
 • Pierderea în greutate;
 • Exerciții fizice specifice articulatiei afectate;
 • Evitarea de a căra greutăți;
 • Folosirea unui baston, în special în cazul crizelor dureroase;
 • Folosirea încălțămintei ortopedici, in cazul osteoartritei genunchiului.

osteoartrita

Tratamentul farmacologic este simptomatic. Nu exista terapie cu eficienta dovedita clinica care sa protejeze cartilajul !

Tratamentul medicamentos trebuie să fie mereu adaptat la diferitele tipuri de dureri și în asociere cu cel nefarmacolgic.

Terapia farmacologică este reprezentată de:

 • Analgezice cu aplicație topică (capsaicină) sau cu administrare orală (paracetamol, opoide in cazuri grave);
 • Anti-inflamatoare nesteroidiene (AINS) cu administrare orală sau cu aplicație cutanată;
 • Glucocorticoizi cu administrare injectabilă intraarticulară;
 • Acidul hialuronic prin administrare intra-articulară, cu rol important în refacerea fluidului sinovial;
 • Suplimente: sulfat de condroitină, sulfat de glucozamină. (2)

Intervenția chirurgicală include:

 • Artroscopia –pentru examinarea leziunilor;
 • Osteotomie – pentru rezecție de os;
 • Artroplastie – pentru redarea mișcărilor unei articulații anchilozante, în special la nivelul șoldului și genunchiului.

Tratamentul nefarmacologic este foarte important in cazul pacientilor cu osteoartrita! Cuplat cu tratamentul simptomatic poate sa imbunatateasca considerabil viata pacientilor si sa scada spitalizarile cauzate de boala.

Un alt aspect important la pacientii suferind de osteoartrita este necesitatea pastrarii unei stari mentale pozitive . Avand in vedere faptul ca este o boala ce poate produce dizabilitati majore, pacientii risca sa intre in depresie, sa fie anxiosi, sa sufere de insomnii si sa dezvolte alte probleme legate de o stare psihica precara.

Comunicarea, informarea, discutiile cu apropiatii si cu profesionistii din domeniul medical (medic, farmacist, etc) sunt aspecte importante ce nu trebuie neglijate!

Farmacistii,


Cu fiecare articol www.farmacist.info tratam Internetul de sfaturi medicale de proasta calitate. Impreuna vom crea o comunitate puternica pentru profesionistii din domeniul sanatatii, pacientii si, in general, toti cei care doresc sa traiasca o viata  sanatoasa si inteligenta!

Hai mai aproape, ne gasesti pe facebook, twitter, pinterest si pe mail.


 (1) Zhang Y, Jordan JM. Epidemiology of Osteoarthritis. Clinics in geriatric medicine. 2010

(2) D. Uebelhart, Clinical review of chondroitin sulfate in osteoarthritis, Osteoarthritis and Cartilage, 2008

(3) Osteoarthritis, NYTime Health


Nicoleta Spinu este autoarea acestui articol (puteti citi si prima ei contributie farmacist.info despre vaccinul HPV), iar imaginea de cover este realizata de Xenia Morgun.


[yks-mailchimp-list id=”346e13f419″ submit_text=”Afla cum sa te mentii intr-o stare de sanatate excelenta!”]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.