Schimbarile din timpul sarcinii

În cele ce urmează, vom trata într-un șir de articole schimbările fiziologice ce au loc în timpul sarcinii, aspectele ce trebuie luate în calcul atunci când se prescriu medicamente și ce complicații pot apărea în perioada de gestație.

Primul articol tratează aspecte generale legate de sarcină și e menit să explice de unde provin schimbările din timpul sarcinii și de ce au loc.

Rata nașterilor variază semnificativ în jurul lumii, aceasta variind de la 8-10 nașteri la o populație de 1000 de persoane – în țările dezvoltate, la 40 de nașteri la o populație de 1000 de persoane în țările în curs de dezvoltare.

Sarcina se definește ca perioada dezvoltării fetale, care durează în jur de 40 de săptămâni. Această perioadă începe în prima zi a perioadei menstruale și se împarte în 3 trimestre:

  • primul trimestru: de la concepție până în săptămâna 12;
  • al doilea trimestru: intervalul de săptămâni 13-28;
  • al treilea trimestru: din săptămâna 29 până la naștere (care poate avea loc între săptămânile 37-42).

Fiecare trimestru este caracterizat de perioade distincte ale dezvoltării fetale, fătul fiind vulnerabil atunci când mama își administrează medicamente.

În primul trimestru are loc organogenezafaza embrionară, când în săptămâna 4 placenta și ombilicul sunt formate și continuă să se dezvolte până la sfârșitul lunii a treia, acestea constituind sursa fătului de hrană și oxigen. Urmează faza fetală, când organele formate în primele 8 săptămâni continuă să se dezvolte până ajung la forma „finală”.

În timpul sarcinii au loc diverse schimbări în organismul mamei, care sunt menite să ajute la creșterea optimă a fătului, iar mai târziu ajută la nașterea bebelușului. Aceste schimbări-fiziologice, pot să influențeze farmacocinetica și farmacodinamia medicamentelor, potențând eficacitatea lor, dar și toxicitatea.

Schimbările cardiovasculare sunt prezente de la concepție: rezistența vasculară scade cu până la 40%. Acest fapt duce la o scădere a tensiunii arteriale până în săptămâna 24 de sarcină, apoi, treptat, tensiunea revine la nivelul optim înaintea de nașterea la termen. Pentru a compensa, frecvența cardiacă crește gradual, ceea ce duce, în final, la creșterea debitului cardiac, atinge un platou la sfârșitul celui de-al doilea trimestru și crește în timpul travaliului. Debitul cardiac scade repede după naștere și ajunge la nivelul normal la 24 de săptămâni post-partum.

Schimbările hematologice din timpul sarcinii se referă la creșterea volumului plasmatic cu 40-50%, la creșterea ușoară a volumului hematiilor (15-20%), ducând la reducerea vâscozității sângelui. De asemenea, au loc schimbări în cascada coagulării, crescând factorii coagulării (de exemplu: VII, VIII, IX, X, XII, fibrinogenul și factorul von Willebrand), fiind redusă fibrinoliza, iar inhibitorii de plasminogen având nivel crescut, pentru a reduce la minim pierderea de sânge la momentul nașterii. Pe de altă parte, aceste schimbări reprezintă un risc crescut de tromboembolie venoasă.

Schimbările la nivel respirator sunt mediate de progesteron, pentru a satisface nevoia crescută de oxigen atât a mamei, cât și a fătului. Consumul de oxigen se mărește considerabil, crescând și ventilația cu 40%. Progesteronul acționează pentru a slăbi ligamentele dintre coaste, pentru a permite extensia pieptului, compensând scăderea volumului toracelui cauzată de extinderea uterului.

Schimbările la nivel renal sunt cauzate de creșterea volemiei, conducând la creșterea fluxului sanguin la nivel renal cu 35-60% și a ratei de filtrare glomerulară cu 40-50% la sfârșitul primului trimestru. Medicamentele excretate pe cale renală sunt excretate mai repede. De asemenea, sunt schimbări la nivelul sistemului renină-angiotensină, ducând la retenție de fluide și sodiu în organism, probabil declanșate pentru a compensa reducerea rezistenței vasculare. Pierderea glucozei prin intermediul rinichilor este crescută în timpul sarcinii, determinând creșterea riscului de a dezvolta o infecție urinară.

Schimbările de la nivelul hepatic din timpul sarcinii se referă la scăderea nivelului albuminei serice și o activitate modificată a enzimelor hepatice implicate în metabolismul medicamentelor. Până la momentul nașterii nivelul albuminei este redus cu până la 70-80% față de nivelul normal, fapt ce are impact asupra medicamentelor puternic legate de proteinele plasmatice. Astfel, trebuie ținut cont de asta, modificând doza de medicament în funcție de nivelul (scăzut) al albuminelor.

Au loc schimbări și la nivel gastrointestinal. Acestea sunt legate de efectul progesteronului asupra mușchilor netezi și presiunea crescută cauzată de extinderea uterului care conduc la presiune scăzută la nivelul sfincterului esofagian inferior și motilitate gastrointestinală scăzută. Ca rezultat, femeile însărcinate sunt predispuse la balonare, constipație și reflux esofagian. Există, de asemenea, un risc teoretic de modificare a absorbției ca rezultat al modificării pH-ului și motilității gastrice, însă nu sunt dovezi în practica clinică în acest sens.

În articolele următoare vom trata aspectele importante de care trebuie ținut cont atunci când se prescriu medicamente unei femei însărcinate și complicațiile care pot apărea în timpul celor 9 luni.


Ps1: Daca ai intampinat de curand venirea pe lume a unui bebelus sau stii pe cineva care se pregateste pentru acest moment, nu ezita sa transmiti acest articol farmacist.info! Ramai aproape pentru viitoarele articole din aceasta serie!

Ps2: Pe farmacist.info am mai publicat doua articole foarte interesante si utile despre perioada sarcinii – diabetul gestational si ce se intampla in primele 1000 de zile de viata, nu le rata!


Bibliografie:

The Pharmaceutical Journal

[yks-mailchimp-list id=”346e13f419″ submit_text=”Vreau o viata sanatoasa!”]

2 thoughts on “Schimbarile din timpul sarcinii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.