Medicamente online – între legalitate și ilegalitate

Înainte de a cumpara medicamente online, asigură-te că nu sunt contrafăcute!

1

Figura 1 Țările membre UE

Pacienții din țările Uniunii Europene pot identifica cu ușurință furnizorii legali online de medicamente. Pentru aceasta, un logo valabil în Uniunea Europeană va apărea pe site-urile furnizorilor autorizați.

Logo-ul arată ca cel din imaginea „Figure 2”, personalizat pentru fiecare țară cu steagul aferent, mesajul fiind scris în limba oficială a acelei țări.

2

În momentul în care pacientul accesează imaginea respectivă, acesta este redireționat pe pagina autorității naționale competente din fiecare țară, unde se regăsește lista furnizorilor legali de medicamente online. Acest sistem este în curs de implementare în rândul țărilor membre UE.

Agenția Europeană a Medicamentelor a publicat un link la accesarea căruia se regăsește o listă cu farmaciile înregistrate din toate țările UE.

Achiziționarea medicamentelor online de pe site-uri autorizate este importantă întrucât profesioniștii din domeniul sănătății se luptă cu problema medicamentelor contrafăcute, care nu numai că pot să nu aibă niciun efect benefic asupra pacientului, dar pot să și pună în pericol viața acestuia.

Pașii de urmat în procesul achiziționării medicamnetelor online sunt următorii:

  • verificarea apariției logo-ului valabil la nivel european
  • accesarea logo-ului care afișează toate farmaciile online autorizate
  • verificarea că furnizorul online se regăsește pe lista respectivă
  • dacă furnizorul online nu se regăsește pe listă, pacientul e sfătuit să nu achiziționeze medicamente de pe site-ul respectiv

Pacienții trebuie să știe că medicamentele contrafăcute pot fi dăunătoare în mai multe feluri. De exemplu, pot conține „ingredientele” greșite, substanțe de calitate slabă, sau concentrații greșite, acestea putând fi greșit etichetate în mod intenționat, sau pot fi ambalate în cutii care imită perfect originalul.

Medicamentele contrafăcute reprezintă o adevărată amenințare la adresa sănătății publice, deoarece acestea pot fi ineficiente, lăsând pacientul netratat, sau pot pune în pericol pacientul, făcându-i rău.

Un medicament trebuie autorizat înainte de a fi pus pe piață. În sistemul european, un medicament poate fi autorizat

  • fie de EMA, la nivel european,
  • fie la nivel național, de către autoritatea competentă, ANMDM, în cazul României.

Prin procedura europeană, autorizația europeană este garantată de o comisie formată la nivel european prin aplicația trimisă la EMA. EMA coordonează îmbinarea calității, siguranței și eficacității produselor medicale. De asemenea, EMA coordoneazăactivitățile de farmacovigilență a statelor membre, odată ce un medicament a fost pus pe piață și formează o bază de date cu informațiile acestea. Mai mult, EMA supraveghează și inspectează industria farmaceutică din fiecare stat membru.

Așadar, directiva Uniuniii Europene are rolul de a preveni utilizarea medicamentelor contrafăcute, introducând acest logo valabil la nivel european și prin controlul mai riguros și măsuri nou introduse de siguranță. Cu toate astea, în România, vânzarea online a medicamentelor este ilegala. Potrivit Legii farmaciei, acestea pot fi vândute doar prin intermediul farmaciilor comunitare. Totuși, atunci când vor să cumpere medicamente de pe internet dintr-o altă țară a Uniunii Europene, cetațenii pot, din această lună, să identifice cu ușurință farmaciile online autorizate.


Referinte:

EMA 1, 2

AMF.MS

European Parlimentary Research Service

Ramai aproape de farmacist.info pentru cele mai bune informații pentru o viață sănătoasă și inteligentă!

Farmaciștii


[yks-mailchimp-list id=”346e13f419″ submit_text=”Vreau o viata sanatoasa!”]

One thought on “Medicamente online – între legalitate și ilegalitate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.