Revizuirea profilului de siguranţă a vaccinurilor HPV

Virusul uman Papilloma (Human Papilloma Virus – HPV) nu este un virus nou.

Mulți oameni nici nu ştiu despre el.

Majoritatea nu prezintă simptome ale infecției cu HPV – şi  aceasta poate să dispară de la sine, fără să determine probleme de sănătate. In alte cazuri, poate declanşa cancer. Unul dintre cele mai ucigătoare tipuri de cancer.


Care sunt preocupările Agenției Europene a Medicamentului (EMA) cu privire la utilizarea vaccinurilor pentru virusul Papilloma?

EMA a inițiat revizuirea siguranței vaccinurilor HPV,  administrate deja la circa 72 de milioane de persoane în scopul de a preveni cancerul de col uterin sau alte afecțiuni cauzate de acesta: veruci genitale, neoplasm cervical intraepitelial, adenocarcinom cervical in situ, cancer penian, neoplasm vulvar și vaginal intraepitelial.

Monitorizarea presupune revizuirea raportărilor privind Sindromul Durerii Regionale Complexe (SDRC, o boală cronică ce afectează membrele) sau Sindromul de tahicardie posturală ortostatică (POTS, o afecţiune în care frecvenţa cardiacă creşte brusc, ducând la ameţeli şi leşin, dureri de cap, dureri în piept, slăbiciuni) şi determinarea dacă există o legătură de cauzalitate între vaccin şi aceste reacţii adverse, dar nu pune la îndoială că beneficiul vaccinurilor HPV depăşeşte riscul.

Ambele sindroame pot fi întâlnite şi la pacienţii nevaccinaţi. Astfel că, EMA îşi propune să afle dacă numărul de rapoarte de SCRC și POTS în rândul femeilor care primesc vaccinurile coincide cu numărul care ar fi de așteptat în rândul populației generale.

Pe baza acestei revizuiri, Comitetul de farmacovigilenţă pentru evaluarea riscului (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee – PRAC) va decide dacă se recomandă anumite modificări privind utilizarea vaccinurilor HPV.

Vaccinurile disponibile

Vaccinurile HPV sunt disponibile în Uniunea Europeana sub numele Gardasil / Silgard, Gardasil 9, și Cervarix.

Gardasil, autorizat din septembrie 2006, este aprobat pentru administrarea atât la femei, cât şi la bărbaţi, în vederea prevenirii creşterii precanceroase și a cancerului la nivelul colului uterin şi anus, şi a verucilor genitale. Acesta protejează împotriva a patru tipuri de HPV (tipurile 6, 11, 16 și 18).

Gardasil 9, aprobat în iunie 2015, se utilizează în mod similar, dar protejează împotriva a nouă tipuri de virus (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 și 58).

Cervarix a fost aprobat spre utilizare din septembrie 2007, la femei și fete în scopul de a proteja împotriva creşterii precanceroase și a cancerului de col uterin și în zona genitală. Este activ împotriva tipurilor 16 și 18 de virus.

În unele ţări, vaccinurile HPV sunt incluse în schema obligatorie de vaccinare, nu şi în România.

De ce este importantă vaccinarea ?

Infecția cu HPV este prima cauză de apariție a cancerului de col uterin, fiind considerată cea mai răspândită boală cu transmitere sexuală.

Cancerul de col uterin este al doilea ca frecvență în patologia canceroasă la femei.

România este ţara cu cea mai înaltă rată de mortalitate din Europa, cu 1850 noi cazuri de cancer de col uterin diagnosticate anual.

Dacă este localizat, în stadii incipiente, rata de supraviețuire la 5 ani este de 93%. Cu toate acestea, doar 15% din cazuri sunt diagnosticate în acest stadiu.

Se consideră că e nevoie de 15 până la 20 de ani pentru a se dezvolta cancerul de col uterin pornind de la o leziune precanceroasă la femeile cu un sistem imunitar normal. Dar poate dura 5 – 10 ani la femeile cu sistem imunitar slăbit, cum e cazul infecţiei HIV.

Semne şi simptome ale infectiei cu HPV

Majoritatea infecţiilor cu HPV nu cauzează simptome evidente. Cu toate acestea, dacă infecţia persistă, în special tulpinile HPV 16 şi 18, pot duce la leziuni precanceroase, iar netratate progresează la cancer cervical.

Simptomele cancerului de col uterin pot include:

  • sângerări vaginale neregulate, intermenstruale sau anormale după actul sexual;
  • durere pelvină, durere de spate sau la nivelelor membrelor inferioare;
  • oboseală, scădere în greutate, pierderea poftei de mâncare;
  • disconfort vaginal.

În stadii avansate pot apărea simptome mai grave.

Factorii de risc:

  • debutul sexual precoce;
  • numărul mare de parteneri;
  • numărul mare de sarcini;
  • fumatul;
  • utilizarea contraceptivelor orale.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea fetelor cu vârsta cuprinsă între 9 – 13 ani, fiind o metodă cu un cost – eficacitate favorabil în a preveni cancerul de col uterin.


Referinţe:

EMA

World Health Organization (WHO)

National Cancer Institute (NIH-NCI)

International Agency for Research on Cancer (IARC – Globocan)


Cu farmacist.info tratam Internetul de pseudo-stiinta si sfaturi de sanatate nefundamentate!

Pentru o viata sanatoasa si inteligenta, vorbeste tuturor celor dragi de farmacist.info – informatia e putere; in acest caz – informatia poate salva vieti.

Hai mai aproape! Ne gasesti pe facebook, twitter, pinterest si mail.


Acest articol a fost scris de Nicoleta Spînu,  studentă la Facultatea de Farmacie din Cluj-Napoca, un om frumos care sper să văd că-şi va atinge potențialul.

11168520_10207022872071850_3036346094593827937_n

Este primul student la farmacie care îşi face curajul să contribuie la farmacist.info, dar sper să o primiți cu atâtea incurajări încat să spargă gheața şi pentru alții 🙂

Românii spun ca ¨ziua bună se cunoaşte de dimineață¨. Eu cred că acelaşi lucru este adevărat despre oameni. Un profesor drag mie îmi spunea ca un diamant trebuie şlefuit ca să strălucească.

Imaginea de coperta pentru acest articol este o contribuție originala creata de Xenia Morgun.


[yks-mailchimp-list id=”346e13f419″ submit_text=”Vreau o viata sanatoasa!”]

5 thoughts on “Revizuirea profilului de siguranţă a vaccinurilor HPV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.