Subestimarea unei infecții

Echipa farmacist.info este bucuroasa sa va prezinte cel de-al 4-lea colaborator: Sabin Torcea, care ne impartaseste un episod din practica sa dintr-o farmacie comunitara din Romania si cum a gestionat un caz de rezistenta la antibiotice. 

11725399_10153413222271217_959532742_o

Farmacist din anul 2013, Sabin are experienta de a fi lucrat in 6 farmacii comunitare. A progresat rapid si, in 2014, a fost incredintat cu responsabilitatea de Farmacist Diriginte intr-o farmacie noua din judetul Mures.

Ne va prezenta o experienta memorabila din care cu totii, farmacisti si pacienti deopotriva, putem invata foarte multe!


Un caz ciudat

Am lucrat o perioadă într-o farmacie, care din intamplare se afla in proximitatea unui spital. Cunoșteam o mică parte din personalul spitalului și colaboram destul de strâns cu acel grup. Într-o zi, una din asistentele generaliste, Domna Y, ne vizitase cu scopul de a se sfătui cu privire la starea de sanatate a tatalui ei, Domnul X.

Domnul X suferea de o infecție urinară, iar după consultul cu medicul de familie, i se prescrisese ca tratament un antibiotic din clasa Cefalosporinelor (antibiotice cu spectru larg) și Indometacin (antiinflamator) supozitoare pentru durere. Deoarece tratamentul nu oferea rezultate, pacientului i s-a administrat un nou antibiotic cu spectru larg din clasa Florochinolonelor, antibiotic la care se recurge in caz de terapie refractara in infectii de acest tip.

Înțelegând că infecția pe care o prezenta Domnul X nu era una obișnuită, am sfătuit-o pe Doamna Y, să recolteze o probă de urină și să îi facă antibiograma*. Desi, in mod normal, aceasta este prima actiune intreprinsa in caz de infectii, in acest caz pacientului nu i s-a recomandat efectuarea ei. Între timp starea Domnului X s-a deteriorat, iar acesta a primit Gentamicină și Ampicilină injectabil (2 anitibiotice ce se recomanda in dubla terapie in cazuri in care exista suspiciune de bacterii rezistente).

După 2 zile de tratament injectabil, pacientul era într-o stare rea de sanatate, prezenta slabe semne de îmbunătățire. Doamna Y a revenit in farmacie pentru a ne prezenta rezultatul antibiogramei. La citirea rezultatului am ramas muti de uimire! Bacteria (sau bacteriile) era rezistenta la orice antibiotic cu spectru larg și ultralarg, mai puțin la Nitrofurantoină (antibiotic din clasa Imidazolidindionelor cu spectru de acțiune în special impotriva bacteriilor implicate in infectii urinare). Aceasta a fost utilizată pentru prima data în anii 50′, urmand ca la începutul aniilor 2000 sa fie considerată depășită si sa fie eliminată din protocolul de tratament al infecțiilor urinare.

Dupa o zi de tratament pacientul prezenta semne încurajatoare, iar dupa 5 zile, acesta era intr-o stare mult imbunatatita, fara semne sau simptome de infectie.

Cine ar fi crezut, că un medicament considerat depașit de medicina actuală poate să salveze viața unui om?

Utilizarea iresponsabilă si repetitivă a antibioticelor fara consult medical si fara o rationalizare a consumului acestora a condus, în prezent, la o creștere semnificativă a rezistenței bacteriene, iar rata de succes a tratamentelor este în continuă scădere! 

Protocoalele impun utilizarea antibioticelor cu spectru larg, iar importanța  antibiogramei este în continuare ignorată!


Infectiile urinare

Despre infectii urinare am discutat deja intr-un articol mai detaliat. Ce trebuie sa retii:

Care sunt principalele simptome ale infecției urinare?

 • Senzație imperioasa de urinare
 • Senzație de arsura sau durere în timpul micțiunii
 • Febră, cefalee, frisoane

Ce este de făcut in cazul unei infecții urinare?

 • În primul rând va trebui să vă consultați cu un specialist (Medicul de familie, Medicul urolog, Farmacistul)
 • Este recomandat să duceți o probă de urină la analize, pentru stabilirea identității agentului patogen, cat și determinarea sensibilității acestuia la o clasa de antibiotice
 • Consumul a cel puțin 2L de lichide/zi.
 • Evitarea expunerii la frig a zonei lombare sau pelviene, în special în cazul femeilor, care sunt mai predispuse la infecții urinare in comparatie cu barbatii.

Sabin si farmacistii

*Antibiograma – Determinare, prin diverse procedee de laborator, a gradului de sensibilitate a unui microb la antibiotice.


Cu fiecare articol www.farmacist.info tratam Internetul de sfaturi medicale de proasta calitate. Impreuna vom crea o comunitate puternica pentru profesionistii din domeniul sanatatii, pacientii si, in general, toti cei care doresc sa traiasca o viata  sanatoasa si inteligenta!

Hai mai aproape, ne gasesti pe facebook, twitter, pinterest si pe mail.


7 thoughts on “Subestimarea unei infecții

 1. Un caz interesant (am intalnit si eu unul similar la o pacienta de doar 40!! de ani), as indrazni sa fac cateva observatii:
  -protocolul de tratament al infectiei urinare de pe site-ul MS prevede citez “1. Antibiotice în funcţie de afecţiune (după antibiogramă)” si in niciun caz antibioterapie de spectru larg. Faptul ca medicul curant nu a respectat protocolul in cazul de mai sus este o alta poveste (exista si argumente pro tratament empiric dar chiar si acesta nu exclude efectuarea antibiogramei).
  -si mai mult pentru clarificare, s-ar putea intelege ca nitrofurantoinul a fost considerat depasit cu sensul de ineficient dar nu e asa. Cel mai probabil la data descoperirii quinolonelor, nitrofurantoinul avea deja un procentaj de rezistenta la E. coli si alti microbi incriminati in infectia urinara. Motiv pt care a fost justificata inlocuirea lui in protocoale cu agenti de generatie noua care “porneau la drum” cu 0% rezistenta si poate mai putine reactii adverse. Intre timp procentajele s-au schimbat si probabil vom fi martori la “punerea pe tusa” a quinolonelor (nu ca ar fi ele in sine depasite) si repunerea pe teren a nitrofurantoinei (care nu e o quinolona, btw). De fapt tocmai scoaterii din protocoale probabil ca datoram azi procentajul de rezistenta scazut la nitrofurantoin si in consecina, succesul tratamentului in cazul prezentat.

  • Multumim pentru clarificari Cristina!
   Intr-adevar, Nitrofurantoina face parte din clasa Imidazolidindionelor (am modificat si in articl)l si nu din clasa chinolonelor. Dupa cum ai mentionat si tu in comentariu si dupa cum am putut citi din caz, modul in care a fost tratat pacientul (incepand de la diagnostic si terminand cu administrarea de medicamente) a continut o serie de decizii gresite care, din pacate, se regasesc din ce in ce mai des in modul in care sunt gestionate aceste tipuri de cazuri in prezent.
   In legatura cu repozitionarea medicamentelor considerate depasite, FDA si EMA au prezentat aceasta politica ca o strategie fezabila, folosind medicamente considerate depasite pentru alte indicatii sau pentru indicatii precedente, dupa o perioada lunga de pauza in care au fost inlocuite cu medicamente mai noi.
   Este extrem de important sa intelegem, asa cum spui si tu, ca un diagnostic corect si complet am infectiei (cu antibiograma) poate duce la o vindecare completa si lipsita de reactii nedorite in cel mai scurt timp si cu cele mai mici costuri din partea pacientului.
   Multumim pentru interventie si speram sa transmitem mesajul articolului la cat mai multi oameni care pot beneficia de aceasta informatie!

   • Mda. Ce am vrut sa scot in evidenta e ca la nivel teoretic (in protocoale) lucrurile stau cat de cat decent, in schimb “practica ne omoara”, cateodata la propriu.
    Si in consecinta eu una ma intreb de ce cazuri de acest gen nu se actioneaza in instanta. Nu din rautate, dar daca badea Gheorghe nu citeste farmacist.info 😛 nu are de unde sa stie de antibiograme si acelasi badea Gheorghe probabil ca si-a platit contributia la CAS de o viata si are dreptul legal ca un banal protocol sa fie respectat. Si poate ar fi si asta o metoda prin care ar creste calitatea actului medical…
    Ok, stiu ca e deja o chestiune ce iese din aria de interes a articolului dar… nu m-am putut abtine 😀

    • Este adevarat ce spui! Din pacate, nu toata lumea are acces la toate informatiile. Si asta, in ziua de azi, este un mare pacat! Dar, prin articolele de acest gen, incercam sa aratam pacientilor care ne citesc si farmacistilor care sunt pusi in astfel de cazuri ca trebuie actionat! Vazand ca se poate face ceva speram sa induca un sentiment de actiune din partea profesionistilor si a pacientilor! Cu cat esti mai bine informat si stii ce trebuie facut cu atat procentul acestor tipuri de cazuri va scadea!

 2. si eu sunt de acord, cristina!

  badea gheorghe are dreptul la un act medical corect. indiferent ca stie sau nu problema si intelege in detaliu ce i se intampla. profesionistii din sanatate trebuie sa se asigure de calitatea serviciilor pe care le ofera si sa dea maximul capacitatii lor.

  mai cred ca badea gheorghe este un mare norocos sa te aiba pe tine ca si farmacist!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.