Primele 1000 de zile de viata

Suntem incantati sa va prezentam un articol scris de noul nostru colaborator. Este vorba de al 3-lea colaborator al farmacist.info si primul specialist din domeniul sanatatii care nu este farmacist. Ne va vorbi despre primele 1.000 zile de viata unui copil si de ce nutriția și stilul de viață in această perioadă este de o importanta majora pentru o viata sanatoasa in perioada adulta.

Adrien 2014

Adrien Besseiche este doctorand si lucreaza în echipa “Patogeneza celulara si clinica a Diabetului de tip 2”, in cadrul de cercetare Centre de Recherche des Cordeliers, din Paris, Franța. A studiat Stiinte Biologice și are un Master in Nutritie si Metabolism. Teza sa de doctorat studiază legatura dintre administrarea de glucocorticoizi și debutul diabetului de tip 2 atât în ​​timpul vieții fetale cat și in perioada vietii adulte.

Cand nu face cercetare medicala in laborator, Adrien se preocupa cu transmiterea și schimbul de cunoștințe științifice cu persoanele care doresc sa afle mai mult despre cercetarea medicala. Acest tip de “vulgarizare a stiintei” concide cu obiectivele farmacist.info si de aceea l-am invitat sa ne prezinte munca sa. Speram sa colaboram cat mai des cu Adrien si sa va prezentam subiecte interesante si cat mai diverse din cercetarea medicala.

Inceputul

Toate mamele si tatii au ceva de spus despre nașterea copilului lor și au în comun faptul că doresc să dea copilului lor cel mai bun start în viață. Instinctul matern nu este suficient pentru a asigura un viitor sanatos copilului și știința oferă acum informații valoroase în acest domeniu. Cercetatorii au identificat o perioada cruciala in dezvoltarea sanatoasa a copilului –primele 1.000 zile de viață – perioada ce incepe de la concepție până la vârsta de 2 ani. Aceasta perioada este considerata de catre experiti ca fiind o perioadă critică în dezvoltarea intelectuală și in care se stocheaza informatiile necesare programarii unei vieti sanatoase (1). Prin urmare, este o perioadă critică de vulnerabilitate. In timpul acestei perioade, expunerea nutrițională și la factorii de mediu va lăsa o amprentă de durată asupra funcționării celulelor, organelor sau sistemelor biologice, influențand favorabil sau nefavorabil sănătatea persoanei.

Comportamente voastre programeaza starea de sănătate a copilului vostru

Acest concept a primelor 1.000 zile de viață a apărut la sfârșitul anilor 90 și interesul pentru aceasta preocupare a crescut foarte mult în ultimii zece ani, ajungandu-se la constatarea că evenimentele anterioare (fumatul, consumul de alcool), evenimente din timpul (stress, subnutritie) și după sarcină (dieta, poluanți, infecții) pot avea repercusiuni si la varsta adulta, mai ales in cazul bolilor cronice netransmisibile (2). Aceste boli sunt: diabet, obezitate, hipertensiune arteriala, etc.

Cumulate, aceste boli reprezinta cea mai mare cauza de deces în întreaga lume (+ 17% in urmatorii 10 ani, (3)).

Programarea aparitiei acestor boli cronice la maturitate implică factori nutritionali (deficiente nutritionale, foamete, supra-alimentare), factori de mediu (toxice – cum ar fi bisfenol A), stilul de viață (activitate fizica, somnul), stresul psiho-social (depresie, divort, somaj, război), sau chiar unele infecții. Există acum date care arată ca toti acesti factori au efecte pe termen scurt asupra programarii din timpul vietii intrauterine si dezvoltării postnatale, și pe termen lung privind viitorul sanatatii copilului (Tabelul 1) și uneori chiar si asupra generațiilor ulterioare ( 4).

CauzaEfect
Intarziere de crestere in viata intrauterina, greutate mica la nastereDiabet zaharat de tip 2, depuneri marite de tesut adipos abdominal, boli cardiovasculare, boala cronica renala, boli cronice obstructive pulmonare
Diabet gestational, mama obeza, greutate excesiva in timpul sarcinii si la nastere (mama si fatul)Obezitate, rezistenta la insulina, diabet de tip 2
Nastere prematuraRetardare cognitiva si motorie, Diabet tip 2
Crestere lenta post-natalaDiabet tip 2, boli cardiovasculare
Crestere excesiva post-natalaObezitate, cancer
Expunerea mamei si copilului la toxiceRetardare cognitiva si motorie, obezitate, pubertate prematura, infertilitate, cancer, hipertensiune, boli cardiovasculare
Infectii ale mamei in timpul sarcinii, infectii ale copilului dupa nastereAstm, boli cardiovasculare, autism, schizofrenie
Situatia psiho-sociala a copilului in timpul copilariei, deprevare emotionala (copilarie dificila)Retardare cognitiva si motorie, probleme de comportament, obezitate

Tabelul 1: Reacții adverse frecvente și riscurile anticipate asociate 

Acest tabel poate părea apocaliptic, dar ne ajută să evaluam consecințele evenimentelor din timpul primelor 1000 zile de viață asupra vietii adulte.

Pentru voi, viitori părinți, va prezentam câțiva pași pentru a reduce riscul de aparitie a bolilor cronice mentionate in dezvoltarea copilului vostru.

Poți acționa pentru copilul tau

În primul rând, uitam de multe ori rolul tatalui in cresterea copilului, sub pretextul că nu poarta copilul in timpul sarcinii. Prezența tatalui in viata copilului în timpul și după sarcină reduce semnificativ stresul mamei și a copilului, in consecinta. Acum știm ca tatii ce consuma prea multa grasime, prea puține proteine ​​si fumeaza produc un impact negativ de durată asupra sănătății copilului, deoarece aceste trei evenimente afectează calitatea spermei și mesajul genetic pe care aceasta il transporta, mesaj ce va fi transmis copilului (5).

În ceea ce priveste mama, rolul ei rămâne esențial pentru asigurarea unui mediu favorabil copilului in această perioadă critica a dezvoltarii sale. Cu cat mama are mai multe comportamente cu impact pozitiv, cu atat riscul de aparitie a bolilor cronice la copil scade. Aici gasiti un rezumat (Tabelul 2) cu principalele comportamente ce produc un efect pozitiv asupra sanatatii copilului.

Cu 60 de zile inainte si pe toata perioada sarcinii- Sa aiba IMC* < 25 inainte de conceptie
(Ambii parinti!)
- Oprirea fumatului si consumului de cafeina
- Oprirea mancarurile care pot sensibiliza imunitatea copilului
- Intreaba medicul inainte de utilizarea medicamentelor in timpul sarcinii
- Ambii parinti trebuie sa isi mareasca consumul de acid folic incepand cu 2 luni inainte de conceptie (si pe toata perioada sarcinii - mama)
In primele 6 luni dupa nastere- Daca este posibil, copilul ar trebui exclusiv alaptat
- Nu folositi sticle sau alte materiale ce contin Bisfenol A
- Mancati o dieta variata daca va alaptati copilul (pentru a-i acorda si lui aceeasi varietate)
- Atentie la consumul de peste marin (poate avea nivele ridicate de mercur)
- Nu consumati cafeine
- Incurajati contactul fizic prelungit (> 30min) intre parinti si copil (piele pe piele)
De la 6 luni dupa nastere pana la 2 ani
- Incurajati activitatea fizica si psihica a copilului vostru (jocuri, sporturi)
- Acordati-i copilului o dieta cat mai diversificata
- Mancati alaturi de copilul vostru
- Monitorizate aportul de Vitamina D, Fier, Calciu si Acizi Omega 3
- Este necesara o implicare activa a tatalui in stabilirea dietei si stilului de viata al copilului dupa oprirea alaptarii
-Mentineti un consum de lapte adecvat (500 mL/zi)

Tabelul 2: Comportamente cu efect pozitiv asupra sanatatii copilului in primele 1000 zile

Amintiți-vă că gusturile și diversitatea nutritionala a parintilor poate afecta pe cele ale copilului. Copilul este dependent de sănătatea voastra, fizică și mentală, si sunt foarte receptivi la sensibilitate voastră, precum și stresul și tensiunea pe care o emanati.

Nu uitați că aceste sfaturi nu sunt soluții miraculoase. Urmandu-le vă va permite sa reduceti riscurile și sa contribuiti pozitiv la starea de sănătate a copilului vostru. În cele din urmă, nu uita misiunea ta principala: prevenirea problemelor de sănătate pentru copilul tau si a celorlalti din comunitate – in scoli, crese, in societate!

Adrien și farmaciști tai,


* IMC: indicele de masa corporala, este o măsură a grasimi corporale bazata pe inaltime si greutate care se aplică bărbaților și femeilor. O persoana normala are IMC intre 18-25.

Cu fiecare articol www.farmacist.info tratam Internetul de sfaturi medicale de proasta calitate. Impreuna vom crea o comunitate puternica pentru profesionistii din domeniul sanatatii, pacientii si, in general, toti cei care doresc sa traiasca o viata  sanatoasa si inteligenta!

 Hai mai aproape, ne gasesti pe facebook, twitter, pinterest si pe mail.

Referințe:

1 / (mai mult de 129000 de publicații de date epidemiologice și experimentale în ultimul deceniu)

2 / (Attig 2010-2013, Barker, 2012; Junien, 2011; Hochberg, 2011).

3 / (Raport WHO, 2013)

4 / (Charles, 2013; Millan, 2013; Duque-Guimaraes, 2013; Prado și Dewey, 2012)

5 / (Lambrot, 2013; Ng, 2010; Carone, 2010)


[yks-mailchimp-list id=”346e13f419″ submit_text=”Vreau o viata sanatoasa!”]

4 thoughts on “Primele 1000 de zile de viata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.