Cum sa pui capat infectiilor urinare?

Desi este vara afara, infectiile urinare pot oricand sa ne provoace suparari. Farm. Ana Parvulescu ne vorbeste care sunt cauzele infectiilor urinare, cine sufera, care sunt simptomele si care sunt optiunile de tratatament. 

Infecțiile tractului urinar (ITU)

Cine sufera de infectii urinare?

Infecțiile tractului urinar constituie unul dintre principalele motive ale utilizării antibioticelor, cu precădere în cazul persoanelor de sex feminin. În Anglia, ITU reprezintă 1-3% dintre motivele prezentării la medicul de familie pe an. În România, majoritatea pacienților care prezintă simptomele infecției tractului urinar se prezintă direct la farmacie, fără un consult medical anterior.

itu

ITU se pot clasifica în infecții necomplicate sau complicate.

  • Cele necomplicate apar, cel mai adesea, la femeile fără alte anomalii structurale sau funcționale ale tractului urinar, fără istoric medical legat de boli renale, sau alte comorbidități (pacienți diabetici sau imunocompromiși), care pot contribui la evenimente mai serioase.
  • ITU complicate sunt asociate cu o condițe patologică care interferă cu sistemul imunitar al pacientului, iar riscul dezvoltării unei infecții este crescut. ITU la bărbați sunt de multe ori complicate.

Care este cauza infectiilor urinare?

Bacteria care cauzează ITU de cele mai multe ori este Escherichia coli. Cu toate astea, în cazul pacienților cu catetere sau în cazul rezidenților centrelor de îngrijire, pot fi implicați bacili Gram-negativi precum:

  • Proteus,
  • Klebsiella, sau
  • Pseudomonas

itu 2

Incidența ITU și riscul de a dezvolta ITU crește odată cu înaintarea în vârstă. Acest fapt este cauzat de factori ca:

  • pH intravaginal mai mare la femeile postmenopauză,
  • volum rezidual crescut în vezica urinară și
  • sistemul imunitar deficitar.

Care sunt simptomele si cat pot fi de grave?

Tabloul clinic al ITU poate varia de la pacienți care prezintă simptome clinice ușoare, până la pacienți cu sepsis (infecție gravă, generalizată, care poate duce la deces).

Infecția urinară poate afecta atât tractul urinar inferior, cât și cel superior. ITU inferior este asociată cu simptomele specifice cistitei (disurie, sau urinări frecvente fără febră, frisoane, sau dureri în zona rinichilor), în timp ce ITU superior este asociată cu simptomele pielonefritei (dureri de spate, sensibilitate pe flancuri, febră, frisoane, sau alte manifestări sistemice de tip inflamator). Diagnosticul de urosepticemie poate fi pus când simptomele infecției sunt asociate cu semne clinice ale unei infecții sistemice (de exemplu: febră, tahicardie, tahipnee).

Pacienții cateterizați sau pacienții în vârstă nu prezintă întotdeauna simptome specifice ale ITU, fapt care duce la întârzierea stabilirii diagnosticului și instituirii tratamentului potrivit.

Diagnosticul este stabilit în urma analizării urinei pacientului într-un laborator microbiologic. Astfel, în funcție de bacteriile detectate, se stabilește schema de tratement cu antibioticul potrivit. De asemenea, urocultura poate fi utilă în stabilirea diagnosticului de pielonefrită acută.

Simptome tipice și atipice ale ITU  
 Simptome tipice ale ITU Simptome atipice ale ITU
 Febră Stare mentală alterată
 Disurie Incontinență urinară cu debut recent
 Dureri de spate Greață și vomă
 Urinări frecvente Retenție urinară
 Hematurie Durere abdominală
 Durere pe flancuri sau în zona suprapubiană Dificultăți în controlul diabetului
Frisoane

Infectiile urinare se trateaza cu seriozitate!

Tratamentul ITU este de preferat a fi aliniat ghidurilor locale sau bazat pe rezultatele obținute în urma analizei microbiologice.

Ghiduri din Scoția recomandă terapie de 3 zile cu antibiotic. Terapia cu antibiotic este recomandată și bărbaților, dar se recomandă 7 zile de tratament. De asemenea, se recomandă atenție deosebită în cazul pacienților vârstnici,  a căror funcție renală trebuie monitorizată.

De asemenea, ca adjuvant pentru a trata algia, paracetamolul poate fi o opțiune bună, în funcție de ce alte afecțiuni prezintă pacientul. Totodată, există suplimente alimentare care ajută la îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților cu ITU, de obicei pe bază de extract de merișor. Dintre acestea, sunt indicate cele cu extract standardizat.

Pentru a trata pielonefrita acută se recomandă terapie de 7 zile cu antibiotic. Dacă pacientul nu are un răspuns pozitiv la tratament în 24 de ore se recomandă spitalizarea acestuia, pacientul fiind suspect de rezistență la antibioticele administrate.

itu 3

Pentru a preveni recurența ITU, se recomandă aportul suficient de lichide de-a lungul unei zile, acesta fiind de 1,6 litri, în cazul persoanelor vârstnice. Administrarea de antibiotice profilactic nu este justificată, întrucât nu există dovezi științifice cu privire la doze și durata tratamentului preventiv, dar în cazul pacienților care necesită sonda, decizia rămâne la latitudinea medicului urolog.

În concluzie, terapia ITU trebuie inițiată de personal medical, după analiza microbiologică a urinei și, când aceasta relevă o infecție, realizarea antibiogramei și instituirea terapiei optime.


Cu fiecare articol www.farmacist.info tratam Internetul de sfaturi medicale de proasta calitate. Impreuna vom crea o comunitate puternica pentru profesionistii din domeniul sanatatii, pacientii si, in general, toti cei care doresc sa traiasca o viata  sanatoasa si inteligenta!

 Hai mai aproape, ne gasesti pe facebook, twitter, pinterest si pe mail.

Farmacistii


3 thoughts on “Cum sa pui capat infectiilor urinare?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.