Schimbarea – povestea alegerilor care ne definesc

De ce nu imi placeau bananele? Pentru ca mintea imi spunea ca sunt prea dulci!

Dar asta a fost acum cativa ani.
De o vreme, imi cumpar banane de unul singur si nu le las sa se strice in frigider.

Cand eram mic, doar gandul de a manca o banana imi producea greata. Acum gusturile s-au schimbat. Ca si in cazul vinului, gustul se deprinde cu maturitatea sau cu experienta. In unele cazuri, cel putin.

Cine imi poate spune ca e bine ce fac acum?

Sunt farmacist, student-doctorand si asistent universitar. Dar acestea nu ma definesc. Nu definesc impactul pe care il am in viata persoanelor din jurul meu. Doar eu pot defini acest impact. Eu.

Am reusite si am esecuri. Si ele ma definesc. Depinde cum reactionez dupa o reusita si cum ma redresez dupa un esec. Ele ma fac sa evoluez.

Am nevoie de feed-back negativ! Asa stiu cu ce gresesc si pot redresa situatia. Lauda-ma cand fac ceva bine fara sa realizez si critica-ma cand fac opusul.

Uneori stau la coada sau merg cu transportul in comun si, in acel moment cand mintea mea se relaxeaza complet, facand lucruri simple si monotone, atunci ajung sa ma gandesc la ce impact am eu in comunitatea mea. Impactul pe care il am in comunitatea mea ma defineste ca “social” (om al societatii). 

Bananele erau dulci cand eram mic, acum sunt ok. Azi aveam de ales in magazin: mere, mango, piersici. Toate imi plac. Am ales banane! Asta, pentru mine este semnul ca un om se poate schimba. Fundamental!

Sunt banale. Sunt doar banane. Dar asa incepe orice, cu un lucru mic, de la un fulg de zapada se ajunge la un bulgare urias. Omul poate evolua in viata, se poate schimba, poate deveni mai bun, poate avea un efect in societate si in comunitatea sa. Trebuie doar sa vrea, sa fie cu mintea si inima deschise!

Ma intreb deseori, cine sunt? Sunt rezultatul nasterii, cresterii sau dezvoltarii mele? Factorii genetici castiga in definirea mea sau factorii de mediu? Ce ma defineste? Faptul ca am fost programat sa nu imi placa bananele sau faptul ca, dupa ani de zile, am reusit sa trec peste aceasta programare si sa ma auto-definesc intr-o persoana care alege bananele? La fel si cu slabitul, cu ambitia de a vrea mai mult, cu ajutatul sau nu a unui strain. Toate sunt alegeri! Eu cred ca ce facem ne defineste. Unde ne-am nascut si in ce mediu am crescut sunt factori importanti, dar, in final, suntem rezultatul propriilor alegeri, reusite si greseli.

Suntem pusi mereu in situatia de a face alegeri care ne vor defini. Sa ne placa sau nu bananele, sa slabim sau nu, sa incercam pentru un job nou sau nu, sa facem pasul urmator in relatie sau nu. Intrebarea este – tu cine alegi sa fii?

Farmacistii,


 Nu uita sa recomanzi farmacist.info tuturor celor dragi. Ni s-a spus ca cei care ne citesc devin mai sanatosi si mai inteligenti! 🙂

2 thoughts on “Schimbarea – povestea alegerilor care ne definesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.