Ce este doctoratul?

Lansam si rubrica Doctorat, destinata doctoranzilor, doctorilor, aspirantilor la doctorat si tuturor celor care sunt curiosi si vor sa afle detalii “din spatele cortinei” din munca de cercetare.

Voi incepe azi cu o mica lectie de vocabular.

Sunt prietena buna cu GOOGLE, Wikipedia, DEX Online. Ii recomand. Stiu TOT.

DOCTORÁT, doctorate, s. n. Stagiu de calificare științifică superioară, efectuat după terminarea studiilor universitare, în vederea obținerii titlului de doctor (2); examen final, de susținere a unei lucrări, dat pentru obținerea acestui titlu; titlu de doctor (2) obținut în urma acestui examen. – Din fr. Doctorat. (2014)

DÓCTOR, doctori, s. m. 1. Persoană cu studii superioare care se ocupă cu vindecarea, tratarea sau prevenirea bolilor umane și animale; medic. 2. Titlu științific înalt acordat de o instituție academică sau de învățământ superior; persoană care are acest titlu3. (Fam.) Persoană foarte pricepută într-un domeniu. 4. (Bot., reg.; în forma doftor) Arbust mediteraneean și tropical din care se extrage saburul(Aloë vera). [Var.: (1, pop.) dóftor s. m.] – Din lat. doctor, fr. docteur. Cf. germ. D o k t o r. (2014)

De multe ori se face confuzie intre termenul de “doctor” si “medic”:

MÉDIC1, medici, s. m. Persoană care profesează medicina (1) pe baza unor studii superioare de specialitate; specialist în medicină; doctor. ◊ Medic de familie = medic care acordă asistență medicală și îngrijiri, în mod constant, unui bolnav sau unei familii, în baza unui contract de asigurări medicale.- Din lat. medicus. (2014)

(Bunica mea stie mai bine. In limba romana, doctorul este si medic, medicul este si doctor. De acum, imi va fi si mai greu sa ii explic ca, de fapt, nu fac studii de medicina…)

Ce spune Guvernul Romaniei :

  • Studii universitare de doctorat – ciclul superior de studii universitare a carui finalitate consta in dezvoltarea resursei umane competente in realizarea cercetarii stiintifice, capabile de insertie pe piata muncii inalt calificate. Ele constau in formarea prin cercetare pentru cercetare-dezvoltare si inovare si constituie o experienta profesionala de cercetare, finalizata, dupa sustinerea tezei de doctorat, prin acordarea titlului de doctor ;
  • Student-doctorand – studentul inmatriculat in programul de studii universitare de doctorat ;
  • Conducatorul de doctorat – cadrul didactic sau cercetatorul, cu experienta in domeniul cercetarii stiintifice, care coordoneaza activitatea studentului-doctorand in urma dobandirii acestui drept in conformitate cu prevederile art. din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 ;
  • Program de studii universitare de doctorat, denumit in continuare programul de doctorat – totalitatea activitatilor in care este implicat studentul-doctorand, relevante din punctul de vedere al studiilor universitare de doctorat ;
  • Teza de doctorat – lucrarea stiintifica originala elaborata de catre un student-doctorand in cadrul studiilor universitare de doctorat, conditie legala pentru obtinerea titlului de doctor ;
  • Institutie organizatoare de studii universitare de doctorat, denumita in continuare IOSUD – institutie care are dreptul de a organiza programme universitare de doctorat ;
  • Scoala doctorala – o structura organizatorica si administrativa constituita in cadrul IOSUD si care ofera sprijinul necesar pentru desfasurarea studiilor de doctorat intr-o anumita disciplina sau tematica disciplinara ori interdisciplinara.

Monitorul Oficial mai spune multe despre doctoratul in Romania. Voi citi cu atentie, realitatea pe care o cunosc pare sa difere de marea « organizare » a « codului studiilor universitare de doctorat din Romania ». As vrea sa stiu ce au de spus doctoranzii si conducatorii de doctorat din Romania.

Pe scurt, doctoratul presupune obtinerea unei diplome de doctor. Aceasta diploma certifica ca esti cercetator (in orice domeniu stiintific) si ca ai dreptul si capacitatea de a face cercetare.   Pentru a obtine aceasta diploma, trebuie sa te inscrii intr-o scoala doctorala. Conditia obligatorie ca sa poti sa te inscrii intr-o scoala doctorala este sa ai deja diploma de licenta si master (sau echivalentul). Doctoratul dureaza in general 3 ani, dar poate fi si 4 ani (cazul meu). Atata timp cat esti inscris intr-o scoala doctorala, capeti statutul de student doctorand. In aceasta perioada trebuie sa faci dovada faptului ca esti capabil sa lucrezi autonom in cercetare.

Dupa finalizarea doctoratului, devii un profesionist in cercetare. Nimeni nu cere ca pe durata doctoratului sa obtii premiul Nobel (Pariu ca sunt multi visatori care fix la asta se asteptau? Sunt, poate…, si eu una :P). Decizia iti apartine. Trebuie insa sa fii foarte motivat. Fara o motivatie solida, va fi extrem de greu. Asta pentru ca la inceput, inveti mai ales ce sa nu faci in cercetare decat ce sa faci.

Intr-un post viitor, va voi spune cum poti deveni student doctorand in cativa pasi simpli si ce trebuie sa stii inainte sa te inscrii.

Pana atunci, spune-mi: Esti interesat sa devii doctor ? De ce ? Esti student doctorand ? De ce ? (Incearca sa raspunzi la aceasta intrebare daca iti mai aduci aminte!)


Nu uita sa recomanzi farmacist.info tuturor celor dragi. Ni s-a spus ca cei care ne citesc devin mai sanatosi si mai inteligenti! 🙂

One thought on “Ce este doctoratul?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.