Bronz sanatos pentru o vara sanatoasa !

E vara. E cald. E soare.

Nimic nu suna mai bine decat o piscina sau mare racoritoare, burtica la soare, o carte buna in mana si o bautura rece, rece in apropiere!

In curand vom iesi cu totii inebuniti in cautarea ultravioletei perfecte – cea care ne face cel mai frumos si mai rezistent bronz, fara sa ne arda ca la rotisor…

9RH6AAYIDP
Pe langa sinteza de vitamina D si endorfinele secretate, expunerea la soare vine si cu riscuri. Un studiu recent (2 iunie 2015) publicat de Centers for Disease Control and Prevention, m-a facut sa-mi reamintesc ca bronzatul trebuie sa fie responsabil.

Studiul arata ca incidenta melanomului – cel mai agresiv cancer de piele – s-a dublat in ultimii 30 de ani in Statele Unite. Daca nu se iau masuri serioase de preventie, ratele vor creste in urmatorii 15 ani; astfel, s-ar ajunge la un numar de 112 000 de cazuri de melanom diagosticate in 2030.

Incidenta pentru alte tipuri de cancer este in scadere, in timp ce numarul de oameni care ajung sa fie diagnosticati cu melanom creste in fiecare an.

Adevarul mai putin placut despre melanom:

 • Cancerul de piele poate sa afecteze pe oricine, indiferent de culoarea pielii; persoanele cu piele mai deschisa la culoare au un risc mai crescut.
 • In SUA au fost diagnosticate mai mult de 65 000 de cazuri de melanom in 2011.
 • Melanomul poate lasa urme si poate fi ucigator; riscul de deces creste cu varsta si este mai mare pentru barbati decat pentru femei.
 • Costul anual al tratamentului noilor cazuri de melanom este preconizat sa se tripleze intre 2011 pana in 2030 (de la  $457 milioane la $1.6 miliarde).
 • Folosind campanii de preventie dovedite se pot preveni aproximativ 21 000 de cazuri de melanom si economisi $250 milioane in fiecare an pana in 2030.

Expunerea la UV provoaca 90% din cazurile de melanom din SUA.

 • Bronzul si arsurile solare sunt raspunsul de aparare al corpului impotriva expunerii la UV. Bronzul este un simptom al unei pieli agresate!
 • Mai mult de 1 din 3 americani recunosc ca au o arsura solara in fiecare an.
 • Solarele de bronzat expun pielea la radiatii UV mai intense decat cele solare. In fiecare an, aproape 6200 de cazuri de melanom sunt provocate de solar. 

Oricare dintre noi poate lua masuri sa previna aparitia cancerului de piele, trebuie doar sa constientizam ce inseamna o expunere la soare sanatoasa si sa facem mici schimbari ca sa ne protejam.

A petrece un timp excesiv in soare sau la solar creste riscul de cancer de piele, mai ales daca nu folosim protectie solara. Exista o corelatie directa intre timpul total de expunere la soare (pe durata vietii) si frecventa arsurilor. Bronzarea excesiva iti deterioreaza pielea, provoaca riduri si imbatranire prematura.

In schimb, se considera ca o expunere la soare graduala, atenta, nu este periculoasa si in felul acesta se poate dobandi un bronz lejer si sanatos.

Se impun urmatoarele masuri de precautie:

 • trebuie sa intelegi ca o piele bronzata/ arsa este un semn de agresiune contra pielii tale.
 • protejeaza-te pe tine si familia ta:
  • poarta palarie cu boruri largi, ochelari de soare, haine lejere care sa te acopere
  • stai la umbra, mai ales la pranz
  • foloseste creme de protectie cu SPF 15 sau mai mare, chiar si in zilele innourate. Cremele de protectie solara sunt eficiente cand sunt folosite impreuna cu celelalte “accesorii” de protectie si cand sunt reaplicate corespunzator
 • Evita solarul pentru bronzare

IMG_7035

Recent, am aflat de o noua tehnologie disponibila ca sa ne ajute sa monitorizam si sa avem o expunere la soare sanatoasa.

UVA A + B SunFriend este un dispozitiv inovativ care arata ca un ceas si care ajuta sa te protejezi de expunere excesiva la soare, in timp ce te poti bucura de UVB si sintetizezi vitamina D. Ce parere aveti? Ati investi in asemenea gadget?

Pentru orice alte sfaturi, nu uita, farmacistii tai sunt mereu disponibili pentru a raspunde la intrebari pentru o viata sanatoasa si inteligenta!

Farmacistii,


Referinte:

http://www.cdc.gov/vitalsigns/melanoma/index.html


Daca ai aflat informatii utile, vorbeste familiei, prietenilor si colegilor tai despre noi – oricine are nevoie inspiratie pentru o viata sanatoasa si inteligenta. Transmite pagina www.farmacist.info (pe email, facebook sau twitter). Iti vor multumi pentru asta! :)

4 thoughts on “Bronz sanatos pentru o vara sanatoasa !

 1. Simpatic dispozitiv de monitorizare al radiatiilor la care ne expunem…mai ales ca este disponibil in mai multe culori…dar cred ca as apela la un astfel de “gadget” doar daca m-as muta intr-o alta zona geografica unde riscul de expunere la soare puternic ar fi mai mare si/sau daca mi-as schimba locul sau stilul de munca…momentan expunerea la soare e minima dat fiind faptul ca stau in birou intre 9.00 si 18.00 :)))

  • Și mie mi s a părut simpatic. Si mi a plăcut cum exploatează oportunitatea legata de faptul k totuși avem nevoie de uvb, pt sinteza de vit d.

 2. Pingback: Ratusca cea urata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.