Inca mai stai pe scaun?

Cel mai bine este sa incepi o treaba lunea!

Azi va aducem dovezi de ce e important pentru sanatatea voastra sa faceti miscare. Avem si cateva sugestii pentru o schimbare mica dar cu un impact mare. 

Inca stai pe scaun?

De cate ori oare nu am auzit ca un stil de viata sedentar dauneaza sanatatii ?!
Cineva drag a facut cruciada intr-o vara sa ma vada ca nu mai stau in fata calculatorului, asa ca (ad literam) ma scotea afara din casa.
Annals of Internal Medicine tocmai a publicat (ianuarie 2015) rezultatele unui studiu care arata ca statul pe scaun este legat de mortalitate crescuta (provocata de orice cauza). Creste si riscul de incidenta a cancerului, a bolilor cardiovasculare si a diabetul ui de tip 2, inclusiv pentru persoanele care fac exercitii in mod regulat.
Totusi, asocierea intre mortalitatea crescuta si comportamentul sedentar este mult mai puternica la oamenii care nu fac suficient sport. Un studiu european, publicat de American Journal of Clinical Nutrition arata ca mortalitatea determinata de sedentarism este dubla fata de cea determinata de obezitate.
Nu se stie clar cat sport face diferenta si corecteaza aceasta problema de stil de viata sedentar. Daca sunteti si voi ca mine, probabil ca nu veti putea evita cateva ore bune de stat pe scaun atunci cand munciti. Ar fi interesant, dar nu am capacitatea sa citesc/scriu in timp ce alerg…
Un studiu publicat de Journal of the American College of Cardiology arata ca exista un prag minim necesar de activitate fizica pentru a contracara efectele negative ale sedimentarismului asupra sanatatii. In acest studiu au definit ca nivel mediu de activitate fizica 2-2.5 ore de sport pe saptamana. Se pare ca mersul pe jos timp de 7 ore/saptamana sau joggingul timp de 5 ore/saptamana pot contracara efectele unui stil de viata sedentar.

 Ce e de facut ?

Ghidurile de stil de viata sanatos recomanda, in general, pentru adulti, minim 30 de minute de activitate fizica, macar 5 zile pe saptamana, 6 din 8 saptamani.

Cel mai grozav este cand gasesti activitatea fizica care iti place cel mai mult si pe care o vei face cu placere. Poate sa fie mersul pe jos (un pic mai alert), alergatul, mersul pe bicicleta, mersul la sala, dansul, etc – optiunile sunt infinite.

Recent, am descoperit o unealta pe care noi o gasim foarte motivanta si care ne ajuta sa ne monitorizam activitatea fizica. Google FIT este o aplicatie gratuita pentru telefon si oricine o poate avea pe smartphone. Google FIT vine cu sistemul Android si trebuie doar activata. Este chiar buna! Iti spune cati pasi faci, cate calorii arzi si cati kilometri ai batut. Te motiveaza sa faci macar 10 000 pasi/ zi, echivalentul a 7-8 km/zi. De cand am activata aplicatia, cobor la statia de metrou “gresita”, merg mai mult pe jos la intoarcerea de la lucru, iau bicicleta, fac mici schimbari care ma ajuta ca in fiecare saptamana sa am mai multa activitate fizica decat in precedenta 😀 Ma ajuta sa evoluez si ma motiveaza sa fiu in forma!

Este important sa fii motivat cand incepi o “calatorie” de acet gen! Aceste aplicatii ajuta foarte mult! Te ajuta sa faci pasul urmator, sa realizezi cat ai facut si cat trebuie sa mai faci pentru a ajunge unde iti doresti, la o stare de sanatate buna!

Sunt sute, daca nu chiar mii de astfel de aplicatii ! Alege-o pe cea care ti se potriveste sipovesteste-ne si noua cum functioneaza pentru tine! 

Farmacistii


Referinte:

Biswas A, Oh PI, Faulkner GE, Bajaj RR, Silver MA, Mitchell MS, et al. Sedentary Time and Its Association With Risk for Disease Incidence, Mortality, and Hospitalization in Adults: A Systematic Review and Meta-analysis. Ann Intern Med. 2015;162:123-132. doi:10.7326/M14-16

Helios Pareja-GaleanoFabian Sanchis-GomarAlejandro Santos-LozanoCarmen Fiuza-LucesNuria GaratacheaAna Ruiz-Casadoand Alejandro Lucia. Regular physical activity: a little is good, but is it good enough?Am J Clin Nutr 2015 101: 5 10991101; doi:10.3945/ajcn.115.108498


Ne-ar placea sa auzim parerea ta!

Cata activitate fizica faci pe zi? Care sunt obiectivele tale? Ai incercat ustensile de monitorizare? Care ti-au placut cel mai mult?

Vorbeste familiei, prietenilor si colegilor tai despre farmacist.info – oricine are nevoie inspiratie pentru o viata sanatoasa si inteligenta. Iti vor multumi pentru asta! :)

One thought to “Inca mai stai pe scaun?”

  1. Pingback: Ratusca cea urata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *