Noi terapii in cancer

Unul dintre contribuitorii nostri, Ana Parvulescu, revine cu un articol in care ne prezinta informatii pentru profesionistii din domeniul sanatatii si nu numai. Ne aduce cele mai recente rezultate din cercetarea cancerului de piele (melanom) si a cancerului de plamani.

Cu ajutorul Anei si a catorva alti contribuitori pe care ii veti cunoaste in curand pe farmacist.info, vrem sa va prezentam informatii de calitate pentru farmacisti, doctori si profesionisti din domeniul medical. Daca vreti sa aflati cele mai noi informatii de la European Medicines Agency (EMA) si Food and Drug Administration (FDA), am creeat o noua categorie denumita PRO.

Melanom avansat

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a acordat autorizația de punere pe piață pentru Keytruda (pembrolizumab). Acest medicament este recomandat ca monoterapie pentru tratamentul pacienților adulți cu melanom avansat care este inoperabil sau metastazat.

Malanomul este cea mai agresiva formă de cancer de piele și reprezintă motivul numarul unu a decesului cauzat de boli ale pielii. Factorul de risc cel mai important pentru dezvoltarea melanomului este reprezentat de lumina ultravioletă (UV) și expunerea intermitentă la soare. În 2012 mai mult de 100.000 de europeni au fost diagnosticați cu melanom și aproximativ 22.200 dintre aceștia au decedat din cauza bolii.

Dacă melanomul este descoperit într-o fază incipientă, poate fi rezectat chirurgical și pacienții au o rată mare de supraviețuire. Pe de altă parte, pacienții cu melanom avansat nu au un prognostic bun. S-a estimat că la 5 ani de la diagnosticul de melanom avansat, doar între 10 și 30% dintre pacienți vor fi încă în viață.

Melanoma stages

Fig. 1 Identificarea melanomului

Pentru mulți ani chemoterapia standard a fost singura opțiune de tratament pentru pacienții cu melanom avansat. Cu toate astea, beneficiile aceastei terapii sunt limitate pentru pacienții cu această boală. În ultimii trei ani autorizarea tratamentelor țintite, incluzând anticorpii monoclonali inhibitori de BRAF V600 și MEK, au schimbat semnificativ tabloul terapeutic și au crescut efectele benefice asupra pacienților. (BRAF este o genă umană care produce o proteină numită B-Raf. Gena este proto-oncogenă. V600 reprezintă o mutație a acestei gene care este implicată în diferite mecanisme care generează melanomul. Inhibitorii MEK acționează asupra enzimelor protein-kinaze activate mitogen MEK1 și/sau MEK2.) Totuși, încă sunt nevoi medicale neîndeplinite pentru această boală și noi opțiuni terapeutice sunt esențiale pentru a îmbunătăți perspectiva pacienților.

Substanța activă a medicamentului Keytruda este pembrolizumab, un anticorp monoclonal umanizat anti PD-1 (programmed cell death). Pembrolizumab acționează prin blocarea căii celulare care nu permite sistemului imunitar să lupte împotriva celulelor canceroase. Astfel, pembrolizumab dă posibilitatea propriului sisitem imunitar să lupte cu boala.

Studiile arată că pembrolizumab este eficace atât în cazul pacienților tratați anterior cu ipilimumab, cât și în cazul pacienților netratați anterior cu ipilimumab (imunoterapie în melanom). Pembrolizumab are un profil bun de siguranță.

Odată ce autorizația de punere pe piață a fost acordată, fiecare membru al UE va trebui să ia o decizie în ceea ce privește costurile legate de medicament în contextul sistemului propriu național de sănătate.

 

Cancer pulmonar avansat

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a acordat autorizația de punere pe piață pentru Nivolumab BMS (nivolumab). Acest medicament poate fi utilizat pentru a trata pacienți cu cancer pulmonar scuamos cu celule non-mici, când stadiul bolii este avansat și a fost tratat în prealabil cu chemoterapie. Este primul medicament imunoterapic recomandat pentru a fi autorizat pentru cancerul pulmonar scuamos cu celule non-mici în Uniunea Europeană.

Cancerul pulmonar este unul dintre cele mai răspândite tipuri de cancer din lume. Aproximativ 85% dintre cancerele pulmonare sunt cu celule non-mici, care pot fi, la rândul lor, scuamoase sau non-scuamoase. Cei mai mulți dintre pacienții cu cancer pulmonar cu celule non-mici sunt descoperiți când boala este într-un stadiu avansat la momentul diagnosticului și pacienții sunt tratați cu chemoterapie și/sau radiații. Sunt rare cazurile când aceste tratamente vindecă, deseori boala recidivând sau progresând. Deși sunt mai multe opțiuni de tratament pentru cancerul pulmonar cu celule non-mici, acestea nu ajută, în general, persoanele cu cancer pulmonar scuamos cu celule non-mici. Opțiunile de tratament pentru pacienții cu cancer pulmonar scuamos cu celule non-mici, a căror boală recidiveazăsau progresează după chemoterapie, sunt limitate.

Lung Anatomy

Fig. 2 Schema anatomiei plamanilor cu aparitia primului focar canceros

Substanța activă din Nivolumab BMS, nivolumab, este un anticorp monoclonal. Nivolumab se fixează și blochează receptorul numit „moarte-programată-1” (PD-1). Prin blocarea acestui receptor, Nivolumab BMS conduce la activarea sistemului imunitar împotriva celulelor canceroase.

Studiile arată că după 12 luni de la tratament, 42% dintre pacienții tratați cu nivolumab sunt încă în viață, față de 24% dintre pacienții tratați cu docetaxel (un tip de chemoterapie des utilizata).

Odată ce autorizația de punere pe piață a fost acordată, fiecare membru al UE va trebui să ia o decizie în ceea ce privește costurile legate de medicament în contextul sistemului propriu național de sănătate.


Referinte:

http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/news_and_events/news/2015/05/news_detail_002334.jsp&mid=WC0b01ac058004d5c1

https://en.wikipedia.org/wiki/BRAF_(gene)

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22554099

http://www.ema.europa.eu/docs/ro_RO/document_library/EPAR_-_Summary_for_the_public/human/002213/WC500109303.pdf

http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/news_and_events/news/2015/05/news_detail_002335.jsp&mid=WC0b01ac058004d5c1


 

Ai prieteni si cunostiinte care folosesc tigara electronica? Adu-i pe www.farmacist.info sa afle noutati.

Vorbeste familiei, prietenilor si colegilor tai despre noi – oricine are nevoie inspiratie pentru o viata sanatoasa si inteligenta. Ne gasesti si pe emailfacebook, twitter, pinterest. Suntem peste tot :).  Impreuna tratam internetul de informatii medicale neadevarate si sfaturi de sanatate scandaloase!

Farmacistii

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.