Bicarbonatul in infectii fungice – Q&A

Intrebarea saptamanii vine de la Ioana S. si suna cam asa: “Care este cea mai buna medicatie pentru ciuperca de la picior? Sunt eficiente baile cu bicarbonat? Ce fel de crema pot folosi? “

Multumim Ioana pentru intrebare si vom incerca sa iti raspundem la obiect.

Ce este o infectie fungica cutanata?

O infectie fungica poate fi cauzata de mai multi dermatofiti si se demunesc in functie de localizare: tinea pedis (picior), corporis (piele, corp), cruris (inghinal), capitis (cap), unguium (unghii). Persoanele susceptibile la acest tip de infectii cutanate sunt: pacientii cu imunodeficienta, pacientii cu probleme de circulatie periferica, cei care sunt expusi indelung la umiditate si persoanele care au o igiena deficitara. Tinea pedis, corporis si cruris sunt tratate topic (local) in cazuri simple. In caz de complicatii sau infectii generalizate se poate adauga o terapie orala. Tinea unguium raspunde cel mai bine la terapia orala, iar tinea capitis trebuie de asemenea tratata prin terapie orala deoarece agentii topici nu penetreaza pielea capului.

Este eficient tratamentul cu bicarbonat de sodiu?

Un studiu aparut in Mycopathologia in 2013 a evaluat activitatea anti-fungica a bicarbonatului de sodium si a altor agenti anti-fungici pe diferite specii de ciuperci (drojdii, dermatofiti si mucegaiuri). Cercetatorii au prelevat specimene de unghii si grefe de piele infectate cu diversi patogeni comuni ce produc infectii cutanate fungice. Un tratament cu bicarbonat de sodiu (BS) in concentratie de 10 g/L a inhibat complet cresterea a pategenilor prezenti pe 19 specimene si a redus cresterea a alor 4 patogeni din totalul de 25 de specimene analizate.

Un alt test facut pe 40 de dermatofiti, 18 tipuri de drojdii si 12 mucegaiuri a aratat ca un tratament cu BS in concentratie de 10 g / L a oprit cresterea la 80% din patogenii studiati. (1)

Cum trebuie procedat in cazul unei infectii dermatologice?

In primul rand trebuie mers la un consult medical la medicul specialist (dermatolog). Sunt foarte multe tipuri de patogeni care pot cauza infectii si primul pas trebuie sa fie identificarea tipului de patogen! Apoi, desigur, urmarea tratamentului medicamentos prescris (uneori, e posibil sa fie lunga durata si daca nu se respecta administrarea pe toata durata, tratamentul e ineficient).

Concluzii

Bicarbonatul de sodiu poate fi eficient in oprirea cresterii unor specii de fungi. Este foarte important sa identificam tipul de infectie deoarece nu toate infectiile dermatologice sunt cauzate de fungi si daca tratam fara sa stim ce tratam riscam sa agravam infectia. Tratamentul trebuie personalizat in functie de fiecare pacient!

Va reamintim ca in fiecare saptamana vom raspunde la o intrebare a unui cititor. Ai o persoana draga, un prieten, o ruda sau un coleg care ar putea avea nevoie de raspunsuri din partea noastra? Transmite pagina www.farmacist.info (pe email, facebook sau twitter) sau cea de facebook. Iti vor multumi pentru asta! :)

ps1. Gasesti formularul sa ne trimiti intrebari aici.

ps2. Toate raspunsurile noastre le gasesti in categoria Q&A (MAI MULT din partea dreapta a paginii –> selectare Q&A)


Referinta:

Antifungal activity of sodium bicarbonate against fungal agents causing superficial infections. Letscher-Bru V, Obszynski CM, Samsoen M, Sabou M, Waller J, Candolfi E. Mycopathologia. 2013 Feb; 175(1-2):153-8.

One thought on “Bicarbonatul in infectii fungice – Q&A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.