FUM vs. e-FUM

Nu am cuvinte sa va spun cat sunt de bucuroasa sa va prezint un nou colaborator al farmacist.info! Sper sa o primiti si voi pe Delia Gologan cu la fel de mult entuziasm! Astazi ne prezinta o tema foarte dezbatuta in ultima perioada si ne lamureste care este adevarul despre tigarile electronice si noile reglementari cu privire la utilizarea lor.

Pe Delia nu o pot descrie decat in termeni subiectivi, dar voi incerca o mini-biografie. A fost presedintele OSF (Organizatia Studentilor Farmacisti din Cluj), secretar general si vicepresedinte educational al ANOSR (Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania). Dupa terminarea Facultatii de Farmacie din Cluj, s-a mutat in Bucuresti unde colaboreaza ca si expert in politici publice in educatie la UEFISCDI si face un doctorat in stiinte politice (despre care sper ca ne va vorbi cu alta ocazie).

Iata ce clarificari ne aduce cu privire la tigarile electronice si utilizarea acestora:


Țigările electronice de la wow la Au!

Țigările electronice sunt ”sexi, confortabile și atractive”…așa încep majoritatea reclamelor despre ele.

Ce se spune despre ele?

Încă de la apariția lor, țigările electonice (e-cigarettes) au fost promovate ca fiind o alternativă pentru fumători întrucât sunt:

 • Mai puțin nocive decât țigările tradiționale cu tutun;
 • Mai puțin judecate/condamnate de societate;
 • Mai puțin reglementate (permițându-se, cel puțin în prima perioadă a apariției lor, utilizarea inclusiv în spații publice închise);
 • Lipsite de mirosul de ars.

Și au caracteristici similare celor tradiționale:

 • Produc o cantitate mare de vapori;
 • Oferă aceiași senzație atractivă de throat hit;
 • Au aromă puternică ce poate fi personalizată de către utilizator;
 • Oferă posibilitatea evității îngălbenirii unghiilor și a dinților – aspecte neplăcute ale fumatului.

Astfel, țigările electronice au o mare popularitate în rândul fumătorilor, în special a celor care își doreau să abandoneze acest viciu și nu reușeau…așa a ajuns o afacere de câteva miliarde de euro (și peste 2 milioane de utilizatori doar în UK).

Dar sunt ele ”mai sănătoase”?

Inventate acum 11 ani, în Beijing, țigările electronice (vaporizoarele) sunt disponibile acum în diverse dimensiuni și o paletă largă (de peste 8000) de arome disponibile (de la cele mai convenționale – cireșe, vanilie, struguri, mure – până la arome de friptură de vită sau ”lapte de unicorn”). Dispozitivele sunt alcătuite dintr-o baterie și un vaporizor/cartomizor/clearomizor care transformă nicotina lichidă în vapori, ce sunt apoi inspirați și expirați de către utilizator.

Din păcate nu există studii pe termen lung sau in vivo privind efectele generate de către acestea, pe deoparte din cauza perioadei scurte de timp de existență (care nu a permis luxul unor experimente de lungă durată) și pe de altă parte, din cauza dificultății de organizare a acestor studii în vederea separării efectelor generate de către aceste țigări electronice și cele tradiționale – determinate de faptul că utilizatorii acestora continuă, în general, să fumeze și tutun.

Este insă posibilă analiza toxicologică a conținutului acestora:

 • Nicotină lichidă;
 • Propilen glicol – utilizat ca agent stabilizator, are proprietăți iritative asupra tractului respirator însă nu la nivelul fumului de țigară și deși suspectat de a fi carcinogen, nu există dovezi de carcinogenicitate similară cu cea a unei țigări;
 • Aditivi de gust;
 • Apă.

Și a toxinelor eliminate de utilizarea țigărilor electronice, similare tutunului: formaldehidă, nitrozamine (substanțe asociate cu creșterea incidenței diferitelor forme de cancer), metale, carbonil, componenți organici volatili și hidrocarburi aromatice policiclice – însă la un nivel de 1% din cele eliminate de țigările tradiționale (cunoscute a elimina peste 5000 de toxine).

Toxinele eliminate de către țigările electronice pot determina creșterea susceptibilității la infecții respiratorii, reducerea capacității imunității organismului (de reacție a acestuia la virusuri și bacterii) și nu sunt neutre pentru plămâni. De aceea, atât Autoritatea pentru Administrarea Alimentelor și Medicamentelor din SUA (FDA), cât și Organizația Mondială a Sănătății (WHO) consideră aceste țigări electronice periculoase și a cerut retragerea lor sau interzicerea utilizării în public, declarându-le o variantă nesigură pentru sănătate. Unele state au limitat și restricționar vânzarea și folosirea acestor țigări sau chiar le-au interzis  – precum Brazilia, Norvegia și Singapore. Din 2016, țigările electronice vor fi verificate și testate prin metode similare celor de aprobare a medicamentelor, pentru a li se asigura calitatea și siguranța (până acum se verifica doar siguranța dispozitivelor, nu și cea a substanței active).

Alte riscuri

Mai sunt câteva riscuri de menționat: acela ca la o încărcare prelungită pe durata nopții, țigaretele electronice determina aparitia riscului de incendii (în special în cazul utilizării încărcătoarelor neadecvate), precum și acela de a prinde un malware în timpul unei încărcări prin USB din computerul personal, întrucât acestea au devenit un bun vector pentru malware.

Există deasemenea întotdeauna riscul de murdărie (la umplerea vaporizorului cu lichid), de a rămâne temporar fără lichid (în cazul uitării alimentării sau a lichidului pentru alimentare) sau a înfundării vaporizorului (în cazul umplerii în exces).

Autoritățile franceze și-au manifestat teama pentru dezvoltarea unei piețe secundare a drogurilor electronice. Posibilitatea comercializării de canabis lichid crește riscul accesului facil la droguri.

Politicile publice

Popularitatea acestor țigări electronice a fost determinată și de marketing-ul agresiv și de restricțiile succesive aplicate țigărilor tradiționale, însă și ele sunt susceptibile a deveni subiectul unor politici publice de reglementare mai strictă a producției, promovării, comercializării și utilizării lor.

Un astfel de exemplu este Directiva Europeană 2014/40/EU [1] din 3 aprilie 2014 privind manufacturarea/confecționarea, prezentarea și vânzarea tutunului și a produselor asociate (ce completează Directiva 2001/37/EC) care prevede o serie de reglementări cu potențial impact asupra obiceiurilor consumatorilor de țigări electronice. Aceasta întrucât după aplicarea directivei, vor mai fi disponibile doar în sticle de lichid de max 10 ml; cu o concentrație de nicotină de max 20ml/mg; vaporizatoare de capacitate maximă de 2 ml; se interzice tank-urile de sticla sau orice alt material care se poate sparge etc.

În România, noul Cod Fiscal face referire la introducerea din 2016 a unei accize de 0.5 lei/ml aplicabilă țigărilor electronice (ce va crește anual, concomitent cu inflația), împotriva cărora utilizatorii români au protestat în data de 29 mai 2015 [2], iar Consiliul Național al Audiovizualului a luat  o decizie ce interzice promovarea țigărilor și a produselor cu tutun la televizor (pentru a reduce șansa ca adolescenți nefumători să dobândească acest obicei).

Concluzii și recomandări

Deși trecerea de la fumatul țigărilor tradiționale către cel al țigărilor electronice, pare să fie o alternativă mai fericită, necunoscându-se efectele sale pe termen lung asupra sănătății utilizatorilor, cea mai sănătoasă alternativă rămâne în continuare renunțarea la fumat.

Rămâne însă certă recomandarea de a utiliza astfel de produse doar de la producători cunoscuți, cu consultarea cu atenție a conținutului lichidului utilizat de către vaporizor (compoziție chimică) cât și a instrucțiunilor de utilizare pentru a garanta o folosire  sigură a acestor dispozitive. Precum și recomandarea de a le păstra departe de zonele de acces ale copiilor.


Referințe:

Alain Braillon, 2014. Electronic Cigarettes: From History to Evidence-Based Medicine. American Journal of Preventive Medicine, Volume 47, Issue 6, December 2014, Pages e13;

BMJ.RO, 2013. Tigarile electronice urmeaza a fi supuse reglementarilor uzuale pentru medicamente (articol disponibil la: http://www.bmj.ro/articles/2013/12/05/tigarile-electronice-urmeaza-fi-supuse-reglementarilor-uzuale-pentru-medicamente)

Hern, Alex for The Guardian, 2014. Health warning: Now e-cigarettes can give you malware (articol disponibil online: http://www.theguardian.com/technology/2014/nov/21/e-cigarettes-malware-computers);

Sean Smith for the Guardian, 2014. Whether they’re called ‘e-cigarettes’ or ‘vaporisers’ the market is heating up (articol disponibil online: http://www.theguardian.com/business/2014/jun/26/e-cigarettes-market-vaporisers);

Manuel Vazquez for the Guardian, 2014. E-cigarettes: is vaping any safer than old-fashioned smoke? (articol disponibil online: http://www.theguardian.com/society/2014/dec/13/e-cigarettes-vaping-safe-old-fashioned-smoke);

Reed, Jennifer L,; Gervais, Alan A; Reid, Robert D, 2013. Electronic cigarettes. Canadian Medical Association. Journal185.16 (Nov 5, 2013): 1427.

The Guardian, 2015. Vaping may not be as safe as smokers think, research suggests (articol disponibil online: http://www.theguardian.com/society/2015/feb/04/e-cigarettes-toxic-chemicals-research-finds-lung-damage);

Thomas E. Et all., 2015. Exposure to Electronic Cigarettes Impairs Pulmonary Anti-Bacterial and Anti-Viral Defenses in a Mouse Model. Published: February 4, 2015DOI: 10.1371/journal.pone.0116861 (disponibil online aici: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0116861)

 [1] Text integral disponibil în limba engleză: http://ec.europa.eu/health/tobacco/docs/dir_201440_en.pdf

[2] Referințe: https://www.facebook.com/events/1585336031731489/


Ai prieteni si cunostiinte care folosesc tigara electronica? Adu-i pe www.farmacist.info sa afle noutati.

Vorbeste familiei, prietenilor si colegilor tai despre noi – oricine are nevoie inspiratie pentru o viata sanatoasa si inteligenta. Ne gasesti si pe emailfacebook, twitter, pinterest. Suntem peste tot :).  Impreuna tratam internetul de informatii medicale neadevarate si sfaturi de sanatate scandaloase!

Farmacistii

 

2 thoughts on “FUM vs. e-FUM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.