Diabetul gestational

Impreuna tratam Internetul de informatii medicale false si de sfaturi de sanatate scandaloase!

Ana Parvulescu este farmacist si s-a alaturat in incercarea noastra de a face o schimbare. Continuam subiectul diabet, de data aceasta cu o forma particulara: diabetul gestational. Multe femei dezvolta diabet gestational pe durata sarcinii, chiar daca nu au suferit anterior de diabet si chiar daca dupa nastere nu vor avea aceasta boala. Este important sa se urmeze sfaturile medicului in asa fel incat atat mama, cat si copilul sa ramana sanatosi.

Diabetul zaharat gestaţional (DZG) debutează, cel mai frecvent, între săptămânile 24-28 de sarcină din cauza insulinorezistenței marcate din această perioadă a sarcinii. Modificările fiziopatologice care au loc sunt similare diabetului zaharat tip 2: rezistență marcată la insulină şi incapacitatea de a compensa prin secreție crescută de insulină. Rezistența la insulină este datorată creșterii țesutului adipos la mamă și efectului hormonilor existenți în placentă (estrogen, progesteron, somatotropina corionică umană, cortizol).

Factorii de risc cel mai adesea implicaţi sunt:

 • istoricul familial de obezitate sau diabet zaharat
 • vârsta înaintată a mamei în raport cu sarcina (mai mare de 35 de ani)
 • supraponderea sau obezitatea (IMC>30 kg/m2)
 • unele rase (hispanică, amerindiană, afroamericană, sud asiatică, americană, american-asiatică, locuitori ai insulelor din Oceanul Pacific)
 • DZG în sarcini anterioare
 • sindromul de ovar polichistic
 • sedentarismul
 • fumatul

Screeningul se recomandă a fi realizat încă de la debutul sarcinii pentru femeile predispuse la DZG, sau între săptămânile 24-28 de sarcină pentru femeile care nu prezintă factori de risc. Acesta se realizează cu ajutorul testului de toleranță la glucoză pe cale orală (TTGO), așa cum recomandă diferite asociații profesionale: ADA (American Diabetes Association), ACOG (American Congress of Obstetricians and Gynecologists), WHO (World Health Organization) sau HAPO Community (Hyperglycemia and Adverse Pregnancy Outcomes).

Riscurile și complicațiile asociate DZG ineficient controlat pot surveni atât la mamă, cât și la făt.

Pentru mamă:

 • tulburări hipertensive (hipertensiune gestațională, cronică, pre-eclampsie, eclampsie)
 • nașterea înainte de termen
 • nașterea prin cezariană

Pentru făt:

 • macrosomia fetală
 • distocia umerală la naștere
 • hipoglicemia noului născut (hiperglicemia mamei duce la hiperinsulinemie la făt și hiperplazia țesutului gras și mușchilor scheletici, având ca revultat hipoglicemia)
 • hiperbilirubinemia
 • moartea fetală

Farmacoterapia DZG

 

Odată stabilit cu certitudine diagnosticul, se impune optimizarea stilului de viață pentru a atinge euglicemia (nivelul glicemic normal).Se realizează cu ajutorul tratamentului nefarmacologic printr-o dietă adecvată cu 3 mese și 3 gustări pe zi, cu un aport echilibrat de glucide (40%), proteine (20%) și lipide (40%).

De asemenea, activitatea fizică ușoară sau moderată se recomandă de 3-7 ori pe săptămână, câte jumătate de oră pe sesiune, în cazurile în care aceasta nu este contraindicată.

Dacă tratamentul nefarmacologic se dovedește a fi insuficient (obiectivul glicemic nu a fost atins), atunci se recurge la tratamentul farmacologic, de elecție fiind insulinoterapia, însă studiile arată că metformina (din clasa biguanidelor) și glibenclamida (din clasa sulfamidelor) au, de asemenea, un profil bun de siguranță.

Pentru femeile care au fost afectate de DZG în timpul sarcinii se recomandă screeningul la 6-12 săptămâni postpartum cu ajutorul TTGO și apoi la fiecare 3 ani de-a lungul întregii vieți, din cauza riscului de apariție DZ 2.

Pentru a preveni apariția DZG se recomandă o dietă echilibrată, efectuarea de activitate fizică în mod constant, precum și aportul suficient de vitamina D, întrucât studiile arată o corelație între deficitul de vitamina D, obezitate, scăderea sensibilității la insulină, scăderea secreției de insulină, prin urmare și creșterea șanselor de apariție a DZG.

Din punctul de vedere al farmacoeconomiei, această afecțiune are un impact semnificativ, antrenând costuri importante pentru:

 • urgențe medicale
 • naștere prin cezariană
 • intervenții medicale în unitățile neo-natale

În concluzie, DZG este o afecțiune complexă cu implicații pentru mamă și/sau pentru făt însă prin controlul acesteia calitatea vieții pacientei crește semnificativ, odată cu scăderea costurilor antrenate de posibilele complicații.


 

Hai sa o incurajam pe Ana sa devina un contribuitor permanent al www.farmacist.info cu cat mai multe likeuri!

Daca ti se pare util, vorbeste familiei, prietenilor si colegilor tai despre noi – oricine ar putea avea nevoie de o mica lamurire si de inspiratie pentru o viata sanatoasa si inteligenta. Transmite pagina www.farmacist.info (pe email, facebook sau twitter). Iti vor multumi pentru asta! :)

2 thoughts on “Diabetul gestational

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.