Vei fi in viata peste 5 ani? Afla in cateva click-uri!

Nu am planificat aceasta noua postare pe www.farmacist.info, dar am aflat ceva incredibil si am vrut sa dau mai departe! Afla care este sansa sa fii in viata peste 5 ani!

Astazi am trimis abonatilor nostri o brosura gratuita in care le aratam care sunt caracteristicile comune ale celor mai longevivi oameni. Nu fac nimic misterios si totusi unii dintre noi ajung la 100 de ani sau mai mult.

De fapt, acesta este segmentul demografic cu cea mai mare crestere in lume ! Asta inseamna, de exemplu, ca una din doua fetite frantuzoaice nascute in 2010 va sarbatori 100 de ani ! Daca vrei sa afli care sunt secretele centenarilor si ce ai putea face sa te numeri prin ei, aboneaza-te la noutati de la noi si vei primi gratuit brosura noastra.

Pentru ca inca suntem « tineri » in sfera virtualului, pe astazi ne propusesem doar sa mai analizam datele cu privire la impactul pe care l-a avut trimiterea brosurii la abonati. Sunt date foarte pretioase, care ne vor ajuta sa ne cizelam mesajul incat sa fie cu adevarat util tuturor cititorilor si vizitatorilor blogului.

Dar am dat peste un articol care m-a lasat cu gura cascata si am inceput sa tastez inainte sa-mi dau seama 🙂

Prestigioasa publicatie Lancet a publicat saptamana trecuta studiul «  5 year mortality predictors in 498 103 UK Biobank participants: a prospective population-based study.”

Calculul riscului mortalitatii face parte din practica medicala curenta. Cel mai adesea se refera la calcule de risc de deces datorate unor maladii precum cele cardiovasculare, cancer sau asociat tabagismului. Foarte rar, aceste calcule tin cont concomitent de mai multi factori de risc si preconizeaza riscul de deces datorat tuturor cauzelor impreuna.

Acesta a fost obiectivul studiului suedez publicat de Lancet. Studiul a fost realizat pornind de la datele a 500 000 oameni (54% femei), cu varste intre 40 si 70 de ani. Aceste persoane au acceptat sa fie anchetate cu privire la 655 factori, printre care informatii demografice, de sanatate, de stil de viata, despre antecedentele familiale, etc, au fost examinate clinic si cognitiv si li s-au facut analize biochimice. Pe durata celor 5 ani de studiu, 8 532 persoane au murit (39% femei). Cauzele principale au fost cancerul de plaman la barbati si cancerul de san la femei.

Datele aduse de interogatoriu sunt mai puternice decat examenul clinic

Acest studiu furnizeaza informatii interesante despre interactiunile dintre diferitii factori de risc intr-o populatie.  In plus, ofera ca « bonus » un algoritm care sa calculeze riscurile individuale care provoaca fara doar si poate curiozitati.

Cateva idei interesante reies din studiu, unul dintre ele fiind ca interogatoriul participantilor ofera date mai solide pentru predictia mortalitatii peste 5 ani decat examenul clinic sau rezultatele analizelor biochimice, pentru persoanele din aceasta transa de varsta. De asemenea, pentru barbati factorul prognostic cu cea mai mica incredere este auto-estimarea starii de sanatate, in timp ce la femei factorul cel mai putin fiabil este un diagnostic anterior de cancer. Pentru ambele sexe, viteza cu care mergem este un factor prognostic semnificativ pentru mortalitatea pe 5 ani : un barbat intre 40-52 de ani care declara ca merge incet are un risc de deces de aproape 4 ori mai mare decat un barbat cu aceeasi varsta care merge repede !

O a doua remarca se refera la inegalitatile pe sexe. Mai multi factori de risc nu au aceeasi influenta asupra mortalitatii la barbati comparativ cu cea la femei. Este cazul tabagismului, un factor prognostic de mortalitate provocata de boli cardiovasculare sau respiratorii, cu importanta mai mare la femei decat la barbati. La fel, un antecedent de accident cu 2 ani inaintea studiului, este un factor de deces mai important la barbati decat la femei.

Un site creat pentru calculul riscului individual de mortalitate

Autoriii studiului au realizat o analiza in care au omis persoanele cu boli grave. In acest caz, reiese ca la persoanele intr-o stare de sanatate buna, factorul principal pentru riscul de mortalitate in 5 ani este tabagismul activ.

Tinand cont de toate aceste concluzii, autorii au realizat un algoritm de calcul de prognostic, care tine cont de 13 factori la barbati si 11 la femei. Au creat un site in care sunt detaliate interactiunile dintre diferitii factori de risc si unde fiecare isi poate calcula riscul de deces in urmatorii 5 ani (daca doreste!). Site ul este: http://ubble.co.uk/.

Pentru calcularea riscului, softul accepta doar indivizi intre 40 si 70 de ani, ceea ce nu este cazul majoritatii care se aduna pe www.farmacist.info 🙂 In schimb, cred ca este foarte interesant sa aflati riscurile parintilor vostri sau a altor persoane apropiate. E posibil ca raspunzand intrebarilor acestui chestionar sa va reamintiti cat de fragila este viata, cat de frumoasa si ca nimic nu este garantat. Atat cat e, sa ne bucuram de ea !

Referinte: Ganna A et coll. : 5 year mortality predictors in 498 103 UK Biobank participants: a prospective population-based study. Lancet, 2015; published online on 3.06.2015.


V-ati calculat nivelul de risc? Ati calculat pentru cineva drag? Care a fost reactia? Asteptam cu interes sa aflam. Lasa detalii in comentarii. Eu inca nu mi-am revenit!!!

Ai o persoana draga, un prieten, o ruda sau un coleg care are nevoie de inspiratie pentru o viata sanatoasa si inteligenta? Transmite pagina www.farmacist.info (pe email, facebook sau twitter) . Iti vor multumi pentru asta! :)

One thought on “Vei fi in viata peste 5 ani? Afla in cateva click-uri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.